Βρεθήκαμε στο Μαρούσι μαζί με τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και τον βιοκαλλιεργητή Γιάννη Μέλλο, για να μάθουμε τα πάντα για την κολοκύθα.
Φεύγοντας, πήρα μια μεγάλη κολοκύθα από τη μαναβική του Σκλαβενίτη και γύρισα σπίτι. Μέχρι το βράδυ είχα φτιάξει και το κάρι κολοκύθας, και τη στριφτή κολοκυθόπιτα που μας έδειξε η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου. Πάντα τη φοβόμουν την κολοκύθα: το μεγάλο της μέγεθος, τη σκληρή φλούδα, την εκκρεμή της θέση ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό. Μετά την εκδήλωση, όμως, του «Γαστρονόμου», το μαγείρεμά της μου φάνηκε παιχνιδάκι.
Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η ομάδα του «Γαστρονόμου» μαζί με τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και τον βιοκαλλιεργητή-συνεργάτη του περιοδικού Γιάννη Μέλλο βρέθηκαν στο Hypermarket Σκλαβενίτης σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Ο μεγάλος χώρος μπροστά από τις κυλιόμενες σκάλες είχε γεμίσει με πολύχρωμες κολοκύθες, ενώ γεμάτες ήταν ήδη και οι θέσεις γύρω από τον πάγκο εργασίας της σεφ.
Η κολοκύθα είναι ένα υλικό που πολλοί αγαπάνε, κρύβει όμως ακόμα πολλά μυστικά για τις χρήσεις του. Ο κόσμος που είχε έρθει για ψώνια εκείνο το Σάββατο στεκόταν και άκουγε με περίσσιο ενδιαφέρον τον Γιάννη Μέλλο να εξηγεί τον κύκλο ζωής της κολοκύθας, ενώ τα αυτιά τεντώνονταν ακόμα περισσότερο όταν η Νένα Ισμυρνόγλου έδειχνε πώς μπορούμε εύκολα να καθαρίσουμε την κολοκύθα. Δύο είναι τα μυστικά: ένα καλό μεγάλο μαχαίρι του σεφ και τεμαχισμός σε μικρά κομμάτια. Πρώτα κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και μετά επιχειρούμε να βγάλουμε τη σκληρή φλούδα, είτε με peeler είτε πάλι με ένα καλό, μικρό αυτή τη φορά, κοφτερό μαχαίρι. Για να βγάλουμε τις ίνες και τα σπόρια από το κέντρο της, χαράσσουμε διαγώνια και απομακρύνουμε με ένα κουτάλι. Από τη στιγμή που η κολοκύθα είναι έτοιμη και κομμένη, μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι θέλουμε! Να την κάνουμε ψητή με κεφαλοτύρι στον φούρνο, να τη βάλουμε σε πίτα ή σε σούπα βελουτέ με δύο υλικά που της ταιριάζουν τόσο πολύ: γάλα καρύδας και κάρι. Η σούπα που δοκίμασε το κοινό εκείνο το βροχερό μεσημέρι ήταν βάλσαμο: καυτή, πυκνή, ελαφρώς πικάντικη και εξωτική. Όλοι κρατούσαν σημειώσεις και σχεδίαζαν τα επόμενα κολοκυθοφαγητά που θα ετοιμάσουν (τις συνταγές και τα μυστικά, θα τα βρείτε στο site του Γαστρονόμου). Και εμείς σκεφτόμαστε ήδη τις επόμενες εκδηλώσεις του «Γαστρονόμου», τόσο γιατί είναι χρήσιμες και προσελκύουν το ενδιαφέρον όσο και γιατί, απ’ ό,τι φάνηκε, είναι ωραίο να ανταμώνουμε από κοντά με αναγνώστες, πάνω από μια κατσαρόλα.