ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μerci chef! Tα ραντεβού της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας, που μόλις ξεκίνησε

Τις επόμενες μέρες σε διάφορα σημεία της Αθήνας θα δίνουμε ραντεβού με κρέπες και κρουασάν, γαλλικά πιάτα, τυριά, κρασιά, κοκτέιλ και όχι μόνο.

24.02.2024| Updated: 26.02.2024
Φωτογραφία: Shutterstock
Μerci chef! Tα ραντεβού της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας, που μόλις ξεκίνησε

Το «μενού» έχει κρέπες και φουα γκρα, τυριά, ποικίλα πιάτα και επιδόρπια, κρασιά, κοκτέιλ. Πολλές γαλλικές γεύσεις θα κυκλοφορούν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας «Merci Chef!» που διοργανώνουν η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου. Έξι καλεσμένοι σεφ και Meilleurs Ouvriers de France (το ΜΟF, «Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας» δηλαδή, είναι ένας τιμητικός τίτλος που αποδίδεται στους επαγγελματίες που διακρίνονται στον τομέα τους), θα βρεθούν στην πόλη για αυτή την διοργάνωση, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις προϊόντων, δείπνα-σύμπραξη Γάλλων και Ελλήνων σεφ και άλλες εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό, μέχρι επαγγελματικά σεμινάρια σε σχολές μαγειρικής, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και μαθήματα σε σχολεία ή οινογευσίες για σομελιέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Γαλλίδα πρέσβειρα μάς μιλά για τη γαστρονομία, τις εξαγωγές και τη σχέση της Γαλλίας με τον κόσμοΗ Γαλλίδα πρέσβειρα μάς μιλά για τη γαστρονομία, τις εξαγωγές και τη σχέση της Γαλλίας με τον κόσμο«Με το κομμάτι που απευθύνεται στο κοινό θελήσαμε να δείξουμε ότι η γαλλική γαστρονομία περιλαμβάνει από ένα κρουασάν ή μια μπαγκέτα και ένα ωραίο τυρί μέχρι τα στρείδια που θα φάει κανείς σε ένα καλό εστιατόριο ή το άνοιγμα ενός μεγάλου κρασιού. Ότι αφορά καθημερινές και πιο ιδιαίτερες στιγμές. Το δεύτερο κομμάτι, που απευθύνεται στους επαγγελματίες και τους φοιτητές των μαγειρικών σχολών, έχει να κάνει με τη γνωριμία και την κατάρτισή τους όσον αφορά κάποια χαρακτηριστικά γαλλικά προϊόντα που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το συνταγολόγιό τους. Ο στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι να τους προτρέψει να παντρέψουν στοιχεία της Ελλάδας και της Γαλλίας, μας είπε ο Jean-Marie Hoffmann, που κλείνει 20 χρόνια φέτος ως σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας. «Θεωρούμε σημαντική τη σύνδεση της γαστρονομίας μας με τη γαστρονομία της χώρας που μας φιλοξενεί», συμπλήρωσε.

Ραντεβού σε μπαρ, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία

Ο Γάλλος σεφ John Argaud

Η MOF των ψαριών Eulalie Rus

Η βραδιά έναρξης της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας, την Κυριακή 25/2 (18.30), έχει κοκτέιλ αλά γαλλικά στο Avra Bar του Four Seasons Astir Palace, παρουσία του MOF Maxime Hoerth και των μπάρμπαν Hugo Togni από το μπαρ του μισελενάτου εστιατορίου Pompette στο Τορόντο, και Corentin Gaudin και Nico de Soto από το παρισινό μπαρ Danico, που βρίσκεται στο νούμερο 51 της λίστας των World’s 50 Best Bars. Την επομένη, 26/2, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, το ζαχαροπλαστείο Troufa Bread and Chocolate θα μυήσει όσους αποφασίσουν να πάνε μέχρι τη Δροσιά στον κόσμο της ρακλέτ, ενώ το βράδυ, όσοι κλείσουν τραπέζι στο εστιατόριο Άκρα, στο Παγκράτι, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιάτα που θα δημιουργήσουν ο Γιάννης Λουκάκης και ο John Argaud και τα επιδόρπια του Σπύρου Πεδιαδιτάκη και της Marie Simon, που έχει αναδειχτεί παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών, σε ένα δείπνο για οκτώ χέρια. Στις 27/2, στις19.00, στο εστιατόριο Nyx στην κορυφή του ξενοδοχείου Academias θα γίνει παρουσίαση και γευσιγνωσία στρειδιών από την MOF, ειδική στον τομέα του ψαριού, Eulalie Rus. Για τις 29/2, στις 20.00, είναι προγραμματισμένο ένα δείπνο με τέσσερα χέρια, στο ΜGallery του ξενοδοχείου Αthens Capital, με τον Yohann Chapuis, σεφ και ιδιοκτήτη του μονάστερου L’Écrin de Yohann Chapuis στο Τουρνούς, να συναντά στην κουζίνα τον σεφ του εστιατορίου Δημήτρη Μπούτσαλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣEugénie Brazier (1895-1977), η άγνωστη μητέρα της Γαλλικής κουζίναςEugénie Brazier: η άγνωστη μητέρα της γαλλικής κουζίναςΓια όλη τη εβδομάδα που θα τρέχει το «Merci Chef!» στο μπαρ A for Athens στο Μοναστηράκι η Αγάπη Πετροπούλου θα φτιάχνει κοκτέιλ αλά γαλλικά, ενώ ένα επιδόρπιο με την υπογραφή του MOF ζαχαροπλαστικής Arnaud Lahrer, που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Madame Fraise, θα είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες εξ αποστάσεως πώλησης. Το Μerci Chef έρχεται και στο σπίτι.

Ο μονάστερος σεφ Johann Chapuis

Η ζαχαροπλάστης Marie Simon

Οι δωρεάν εκδηλώσεις

Το κόστος των παραπάνω εκδηλώσεων/ειδικών βραδιών μπορείτε να το πληροφορηθείτε με ένα τηλεφώνημα στο εκάστοτε εστιατόριο ή κατάστημα. Υπάρχουν όμως στο πρόγραμμα και μερικές ακόμη, στις οποίες η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το μπαρ με κρουασάν, λόγου χάρη, που θα στηθεί στις 27/2 (17.00-19.00), η γευσιγνωσία κρέπας, την ίδια μέρα (18.00-19.00) και η προβολή της ταινίας του Sébastien Tulard «A la belle etoile» (19.00) που αφηγείται την ιστορία του ζαχαροπλάστη Yazid Ichemrahem, στο Γαλλικό Ινστιτούτο – θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Στέλιο Παρλιάρο, τον ΜΟF Arnaud Larher και τη Marie Simon (παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών). Οι λάτρεις των γαλλικών τυριών μπορούν να σημειώσουν στην ατζέντα τους και τη βραδιά αφιερωμένη στο κρασί και στο τυρί, που θα πραγματοποιηθεί στο Nora’s Deli, στις 29/2 (18.00-20.00) με τη MOF στην τυροκομία σεφ Laëtitia Gaborit.

Διευθύνσεις

A for Athens , Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι, T/210-32.44.244

Troufa Bread and Chocolate, Λεωφόρος Θησέως 4, Δροσιά, Τ/210-80.00.950

Εστιατόριο Άκρα, Αμύντα 12, Παγκράτι, T/210-72.51.116

Nyx Rooftop, Academias Hotel, Ακαδημίας 38, Αθήνα T/698 -15.18.000

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Α, T/ 210-33.98.600

Nora’s Deli, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, T/210-33.89.349

Hôtel MGallery, Ελευθερίου Βενιζέλου 4, Πλατεία Συντάγματος, T/214-44.42.000

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών