ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Michel Roux: Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο Γάλλο μάγειρα

Η παγκόσμια γαστρονομική σκηνή αποχαιρετά τον θρυλικό μάγειρα και ιδρυτή δύο εκ των εμβληματικότερων ρεστοράν όλων των εποχών. Τα περιβόητα La Gavroche και Waterside Inn.

13.03.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: © Peter Kevin Solness via Getty Images / Ideal Image
Michel Roux: Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο Γάλλο μάγειρα

 Ο αναμορφωτής της εθνικής γαστρονομίας της Βρετανίας, απεβίωσε την Πέμπτη 12 Μαρτίου στα 78 του χρόνια, αφήνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο την βαριά γαστρονομική κληρονομιά του. Ο Michel Roux Sr ήταν ο σεφ-ρεστορατέρ του περιβόητου La Gravroche που άνοιξε το 1967 σε ηλικία μόλις 26 χρονών μαζί με τον αδερφό του Albert.

Στα εγκαίνια του εστιατορίου παρευρέθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν και η Άβα Γκάρντνερ. Το La Gavroche έγινε στο μεταξύ το πρώτο εστιατόριο με 3 αστέρια Michelin στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στη συνέχεια ο Michel μαζί με τον αδερφό του άνοιξαν επίσης το The Waterside Inn το οποίο επίσης κατέκτησε σοβαρή πρωτιά, καθώς υπήρξε το πρώτο εστιατόριο εκτός Γαλλίας που κατάφερε να κρατήσει τα τρία αστέρια του για μια περίοδο 25 χρόνων. Μάλιστα τα δύο αδέρφια είχαν χαρακτηριστεί ως «οι νονοί της σύγχρονης εστιατορικής μαγειρικής στην Μεγάλη Βρετανία».

Ο Michel Roux ήταν επίσης συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων και καθηγητής σε σχολή μαγειρικής. Μια ταπεινή μεγαλοφυία, μέντορας και πηγή έμπνευσης για πολλούς συναδέλφους του, ανάμεσα στους οποίους και οι Gordon Ramsay, Pierre Koffmann, Antony Worrall Thompson και Marco Pierre White. Παρόλο που μεγαλούργησε και το αστέρι του έλαμψε στο Λονδίνο, ο ίδιος γεννήθηκε στη Charolles μια μικρή πόλη της Βουργουνδίας στη Γαλλία, σε ένα δωμάτιο επάνω από την σαλουμερία του παππού του.

Στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας εργάστηκε στην Βρετανική πρεσβεία του Παρισιού και στην συνέχεια για την οικογένεια του Baron de Rothschild, ενώ λίγο έλειψε να στερήσει από την βρετανική πρωτεύουσα την περίφημη παριζιάνικη φινέτσα του fine dining που έφερε εκείνος πρώτη φορά στο Λονδίνο. Λίγο πριν μετακομίσει στην Αγγλία στα 60’s, βρέθηκε σε ένα μεγάλο δίλημμα, ανάμεσα στο να επιλέξει την μαγειρική ή μια καριέρα ως τραγουδιστής της όπερας. Η επιρροή του στην βρετανική μαγειρική και την ευρύτερη γαστρονομική κουλτούρα της υπήρξε καθοριστική. Ο Roux είχε πολλές διακρίσεις στο ιστορικό του, ανάμεσα στις οποίες αυτήν του Meilleur Ouvrier de France en Pâtisserie το 1976, την βράβευση με ΟΒΕ (Order of the British Empire) το 2002, αλλά και τον τιμητικότερο τίτλο της Γαλλίας, αυτόν του Chevalier de la Légion d’Honneur το 2004.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών