ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο chef Δημήτρης Σκαρμούτσος μαγειρεύει «ΤΟ ΜΑΝΝΑ»

Ένα τραγανό διήμερο στον Πλάτανο Κισσάμου, μας υπενθύμισε γιατί τα παξιμάδια της οικογένειας Τσατσαρωνάκη έχουν το καλύτερο όνομα στην αγορά.

09.11.2018| Updated: 25.06.2021
Ο chef Δημήτρης Σκαρμούτσος μαγειρεύει «ΤΟ ΜΑΝΝΑ»

Ένα τραγανό διήμερο στον Πλάτανο Κισσάμου, μας υπενθύμισε γιατί τα παξιμάδια της οικογένειας Τσατσαρωνάκη έχουν το καλύτερο όνομα στην αγορά.

Φτάσαμε νωρίς το πρωί στα Χανιά όπου μας υποδέχτηκε σύσσωμη η οικογένεια Τσατσαρωνάκη. Αφορμή το γεγονός πως η ελληνική κρητική αρτοποιία «ΤΟ ΜΑΝΝΑ» Ν. ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ που ιδρύθηκε το 1948 από τον Χαρίτο Τσατσαρωνάκη, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον chef Δημήτρη Σκαρμούτσο. Από το αεροδρόμιο απευθείας στον παλιό παραδοσιακό φούρνο της οικογένειας, στον Πλάτανο Κισσάμου της Κρήτης, το σημείο στο οποίο ξεκίνησε η ιστορία της εταιρείας πριν από εβδομήντα χρόνια. Εκεί πήραμε πρωινό με κρητικές γραβιέρες και ανθότυρα, γλυκές ντομάτες και παχιά μέλια, αλλά και μια αχνιστή λιχουδιά φρεσκοξεφουρνισμένη, το κρίθινο ψωμί, στο πρώτο φούρνισμά του πριν γίνει παξιμάδι. Μαγεία με κρητικό αγουρόλαδο. Αυτό είναι ψωμί, σκεφτήκαμε όσοι το δοκιμάσαμε. Έτσι εξηγείται τέτοιο παξιμάδι.

«Η συνεργασία με τον chef Δημήτρη Σκαρμούτσο συμβάλλει στην προσπάθεια της εταιρείας να ενημερώσει το κοινό ως προς τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, την διατροφική αξία του παξιμαδιού «το Μάννα» και το πως μπορεί να ενταχθεί στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, όλες τις ώρες της ημέρας. Η μεγάλη γκάμα των προϊόντων που ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική γεύση, αναδεικνύεται περισσότερο μέσα από τις γευστικές προτάσεις του κ. Σκαρμούτσου, χάρη σε συνταγές που ενώνουν την παράδοση με τη σύγχρονη διατροφική κουλτούρα» μας εξήγησε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, κ Ελένη Τσατσαρωνάκη.

«Η Κρήτη είναι ο τόπος που «γέννησε» το παξιμάδι, μία πολύτιμη παρακαταθήκη υγείας και σπουδαία κληρονομιά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Ένα προϊόν που συναντάται από το οικογενειακό τραπέζι μέχρι το μενού αξιόλογων σεφ και διάσημων γαστρονόμων» μας λένε οι υπεύθυνοι. Η απόδειξη έρχεται στο πιάτο. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος εμπνέεται, μπαίνει σε παραδοσιακές και μοντέρνες κουζίνες της περιοχής και βάζει το παξιμάδι τριμμένο στα αυγά με στάκα, στους ζεματιστούς ασκορδουλάκους, στη σαλάτα με κρητικά ντοματίνια, χοντροτριμμένο στο τσιγαριαστό αρνάκι. «Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος, φημισμένος για τα προϊόντα της, τους ανθρώπους της και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Είμαι ενθουσιασμένος για τη συνεργασία μου με αυτή την ξεχωριστή οικογένεια θέτοντας ως κοινό στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τους μοναδικούς διατροφικούς συνδυασμούς του παξιμαδιού «το Μάννα». Συνδυασμοί που αφορούν όλα τα γεύματα της ημέρας με πολλά και διαφορετικά προϊόντα, πέρα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να το συνδυάζουμε έως τώρα» μας είπε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Πάει παντού το παξιμάδι, κι αν δε σου βρίσκεται ψωμί τότε θα σου ‘ρθει ως μάννα εξ ουρανού. Άλλωστε η οικογένεια Τσατσαρωνάκη, που λειτουργεί σφιχτά σαν μια γροθιά, ως οικογένεια όχι κατ’ ευφημισμόν αλλά στην πράξη, παράγει σήμερα 53 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία διανέμει όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ν. Αφρική και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Λίγο πριν φύγουμε περνάμε μια βόλτα από τα μαγικά Φαλάσαρνα, που μάλλον είναι όλο τον χρόνο καλοκαίρι. Μια στάση για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο στον Κίσαμο, μια από τις σημαντικότερες δράσεις της εταιρίας προς την κοινωνία, αφού αποτελεί δωρεά της οικογένειας, που χρηματοδότησε εξ΄ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό του. Έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, απασχολεί περίπου 45 εργαζόμενους, και κυρίως διατηρείται ενεργό και ολοζώντανο, με πλήθος εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, από μαθήματα αγιογραφίας, εργαστήριο ψηφιδωτού, μέχρι εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία παρακολουθούν εβδομαδιαίως τουλάχιστον 400 άτομα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών