ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου αφιερώνει ένα ολόκληρο τεύχος στον Πόντο

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 11/10, με την Καθημερινή, τιμούμε μία από τις πιο συναρπαστικές μα συνάμα άγνωστες και μυστηριώδεις κουζίνες, με καταβολές που χάνονται στο χρόνο.

08.10.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης, Νίκος Καρανικόλας, Δημήτρης Βλάικος
Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου αφιερώνει ένα ολόκληρο τεύχος στον Πόντο

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 11/10, με την Καθημερινή, τιμούμε μία από τις πιο συναρπαστικές μα συνάμα άγνωστες και μυστηριώδεις κουζίνες, με καταβολές που χάνονται στο χρόνο.

Ζητήσαμε από τον καθηγητή της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, να μας περιγράψει μια σύντομη αλλά εκπληκτικής πυκνότητας ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τον οριστικό του ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες και πώς κατάφερε να ενσωματωθεί στην νέα του πατρίδα, την Ελλάδα, και να δαμάσει και τα πιο αφιλόξενα μέρη της.

Οργανώσαμε ένα οδοιπορικό σε 8 χωριά της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, το Κιλκίς και την Καβάλα, κοιτίδες της ολοζώντανης ποντιακής γαστρονομικής κουλτούρας και διατροφής και φιλοξενηθήκαμε σε σπίτια άξιων γυναικών που μαγείρεψαν για εμάς συνταγές της μνήμης αλλά και την ολοζώντανης καθημερινότητάς τους. Μοιραστήκαμε τις οικογενειακές τους αναμνήσεις, καθίσαμε στο τραπέζι τους, γνωρίσαμε και μάθαμε μαγειρικά μυστικά, ξεχασμένες τεχνικές και πανάρχαια γαστρονομικά ήθη και έθιμα.

Ξεφυλλίσαμε το νέο πόνημα του καθηγητή Α.Π.Θ., βιολόγου και χημικού, Θωμά Σαββίδη, όπου μελετά και καταγράφει τη διατροφή, τα προϊόντα και τις συνταγές του Πόντου εδώ και τρεις δεκαετίες και συναντηθήκαμε με μέλη μεγάλων και μικρών ποντιακών συλλόγων της Αθήνας. Με τις πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες τους, μπήκαμε στο στούντιο και στήσαμε ένα μοναδικό σκηνικό με τις πιο εμβληματικές αλλά και πιο σπάνιες και αναπάντεχες συνταγές από κάθε γωνιά του Πόντου και τις παρουσιάζουμε στους αναγνώστες μας, σαν μια γνωριμία με τον πλούτο αυτής της κουζίνας.

Ερευνήσαμε εξονυχιστικά την αγορά και εντοπίσαμε όλα τα ποντιακά προϊόντα, από τα εξαίσια προψημένα ζυμαρικά και τα κορυφαία τυριά και γαλακτοκομικά, μέχρι τα στύπα, τις σάλτσες και τα πετιμέζια και περιγράφουμε τι είναι, πως χρησιμοποιούνται και πού θα τα βρούμε.

Επισκεφτήκαμε τον πλέον αφοσιωμένο και παθιασμένο Πόντιο παραγωγό Θεόφιλο Γεωργιάδη στη Βάθη του Κιλκίς και μας μίλησε για τα αναρίθμητα προϊόντα που παράγει, ζωντανά μνημεία της ποντιακής μαγειρικής ιστορίας.

Ρωτήσαμε τον Πόντιο σεφ Βασίλη Καλλίδη να μας περιγράψει τις πιο έντονες γαστρονομικές παιδικές του αναμνήσεις και του ζητήσαμε να μας ετοιμάσει τον τανωμένον σορβά της αγαπημένης, χρυσοχέρας θείας του.

Ανακαλύψαμε τα καλύτερα στέκια για ποντιακό street food, από τα πιροσκί της Θεσσαλονίκης, μέχρι τα πεϊνιρλί της Δροσιάς και τα λαβάσια της Καλλιθέας και παρουσιάζουμε ιστορίες, μυστικά και συνταγές.

Τα κλείσαμε όλα στις 144 σελίδες του Γαστρονόμου Οκτωβρίου και καλούμε όλους τους αναγνώστες μας, Ποντίους και μη, να κάνουμε μαζί αυτό το εκπληκτικό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της ποντιακής γαστρονομίας.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών