ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο «Γαστρονόμος» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τις ανησυχίες, τους φόβους αλλά και τις καλές πρακτικές των παραγωγών της χώρας μετέφερε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Άγγελος Ρέντουλας, σε στρογγυλό τραπέζι, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στις αρχές Μαρτίου.

23.04.2019| Updated: 25.06.2021
Ο «Γαστρονόμος» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τις ανησυχίες, τους φόβους αλλά και τις καλές πρακτικές των παραγωγών της χώρας μετέφερε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Άγγελος Ρέντουλας, σε στρογγυλό τραπέζι, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στις αρχές Μαρτίου.

Τι γυρεύει ένα περιοδικό γαστρονομίας σε ένα οικονομικό φόρουμ όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς; Τι σχέση έχει η μαγειρική τέχνη με την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πρωτογενή τομέα; Πολύ μεγάλη, καθώς η μαγειρική και ευρύτερα η γαστρονομία είναι ο τρόπος για να αποδείξουν την αξία τους και να κερδίσουν υπεραξία τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής από τη μία. Από την άλλη, καλή μαγειρική με νόστιμα αποτελέσματα δεν νοείται χωρίς καλή πρώτη ύλη. Η τέχνη του καλύτερου σεφ δεν αρκεί για να βράσουν τα φασόλια, αν δεν είναι αυτό που λέμε «βραστερά».

Ο «Γαστρονόμος» επί δώδεκα χρόνια, από τη στιγμή της «γέννησής» του, αναδεικνύει την αξία της ποιοτικής πρώτης ύλης, βραβεύοντας κάθε χρόνο παραγωγούς, ανθρώπους και εταιρείες από κάθε γωνιά της Ελλάδας που καλλιεργούν ή παρασκευάζουν μοναδικά τρόφιμα με μεράκι και κόπο. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Άγγελος Ρέντουλας, συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Σκεπτόμενοι την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική): πώς να στηρίξουμε αγροτικές δουλειές και εισοδήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» και μετέφερε ακριβώς αυτή τη φωνή των ανθρώπων της παραγωγής: «Νίκος Φωτιάδης, κτηνοτρόφος, παραγωγός μαύρου χοίρου, ο πρώτος που συστηματικά ασχολήθηκε με την εκτροφή του γηγενούς χοίρου, Αστέριος Γκανάς, παραγωγός των βιολογικών ροφημάτων Corphes, Γιώργος Μάζος, καλλιεργητής βιολογικής σταφίδας που ξεραίνεται υπό σκιάν, Γιάννης Μέλος, βιοκαλλιεργητής με εταιρεία τυποποίησης βιολογικών προϊόντων. Όλοι συμφωνούν ότι οι αγροτικές ενισχύσεις δεν σώζουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, βοηθούν μόνο αν στηρίζουν το δικό σου σχέδιο: τα τρόφιμα παράγονται για τους καταναλωτές».

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν επίσης ο Rogier van den Brink, εξέχων οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα και ένας εκ των βασικών ερευνητών της ομώνυμης μελέτης «Σκεπτόμενοι την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική)», ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Έλλη Τσιφόρου, διευθύντρια του γραφείου της Γαία Επιχειρείν στις Βρυξέλλες, ο Κώστας Κράββας, ορυζοπαραγωγός στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης που εφαρμόζει στην καλλιέργειά του την ευφυή γεωργία, η Έφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά», και ο Κώστας Καραντινινής, αγροτικός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αγροτικών Eπιστημών στην Ουψάλα της Σουηδίας.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Απριλίου, τεύχος 156.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών