ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γαστρονόμος ταξιδεύει στη Νάπολη

Ανακαλύπτει την αυθεντική πόλη, ψωνίζει στις αγορές της και μαγειρεύει με τους ντόπιους συνταγές που θα μας μείνουν αξέχαστες.

06.09.2019| Updated: 25.06.2021
Ο Γαστρονόμος ταξιδεύει στη Νάπολη

Τρεις φορές είχε ταξιδέψει η Νικολέτα Μακρυωνίτου στη Νάπολη και είχε αποκτήσει µια ζηλευτή οικειότητα µε την πόλη και µε την κουλτούρα των ανθρώπων της. Ήταν λογικό να είναι αυτή που θα αναλάμβανε την αποστολή του «Γαστρονόµου», κι ας τη διεκδικήσαμε όλοι. Επιστρέφοντας, όταν αρχίσαµε πια να παραλαµβάνουµε το υλικό, να το σχηµατοποιούµε, να το διαχειριζόµαστε, διαπιστώσαµε τη δύναµη της εµπειρίας, της βιωµατικής σχέσης µε τα πράγµατα που πρέπει να έχει ένας δηµοσιογράφος, αλλά και την αναγκαιότητα να προσέρχεσαι στο «θέµα» µε κεραίες ευαίσθητες. Στα κείµενα της Νικολέτας, η εμβάθυνση στην καθηµερινή ζωή των Ναπολιτάνων είναι εντυπωσιακή, η καταγραφή των συνηθειών τους, των ιδιοτροπιών της κουζίνας τους, των συνταγών και των προϊόντων τους εντυπωσιακά πλήρης. Δέκα µέρες έµεινε και δεν άφησε γωνιά της πόλης αχαρτογράφητη. Είχε προηγηθεί, φυσικά, σκληρή δουλειά δύο µηνών προκειµένου να βρει τις πηγές της – Ναπολιτάνες και Ναπολιτάνους που θα µας µυούσαν στις λεπτές πτυχές της γαστρονοµίας τους, που θα άνοιγαν τα σπίτια και τα µαγαζιά τους και θα µαγείρευαν για µας. Πίσω από τον φακό, ο φωτογράφος Αλέξανδρος Αντωνιάδης ζωντάνεψε τη Νάπολη και τις νοστιµιές της για τα µάτια µας µόνο, σκηνοθέτησε τις λήψεις στα σοκάκια της και απαθανάτισε τις καλύτερες στιγµές αυτής της απίθανης αποστολής.

Μακαρονάδες, μαγειρευτά, γλυκά, η βέρα πίτσα ναπολετάνα και δεκάδες άλλες λιχουδιές της ιταλικής κουζίνας σε ένα συλλεκτικό τεύχος που δεν πρέπει να χάσετε.

Ο Γαστρονόμος Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής, στις 08/09.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών