ΕΞΟΔΟΣ

Οι πρόσφυγες μαγειρεύουν!

Για πέντε μέρες, εστιατόρια της Αθήνας παραχωρούν τις κουζίνες και τα μαχαίρια τους σε πρόσφυγες σεφ που βρίσκονται στη χώρα μας.

20.06.2017| Updated: 25.06.2021
Οι πρόσφυγες μαγειρεύουν!

Για πέντε μέρες, εστιατόρια της Αθήνας παραχωρούν τις κουζίνες και τα μαχαίρια τους σε πρόσφυγες σεφ που βρίσκονται στη χώρα μας.

Πώς μπορείς να σταματήσεις να βλέπεις τον άλλο ως Άλλο και να έρθεις πιο κοντά; Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι το φαγητό. Έχοντας αυτό στο μυαλό, Γάλλοι πολίτες σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διοργάνωσαν το 2016 στη Γαλλία 2 φεστιβάλ φαγητού. Επιλεγμένα εστιατόρια φιλοξένησαν στις κουζίνες τους μετανάστες μάγειρες που ζουν στην Γαλλία. Οι σεφ ετοίμασαν μενού από την πατρίδα τους, τα οποία προσφέρονταν σε συγκεκριμένη μέρα και τιμή στα συνεργαζόμενα εστιατόρια.

Φέτος, η πρωτοβουλία αυτή επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελλάδα. Ο σκοπός του Refugee Food Festival είναι τριπλός: να προωθηθούν οι σεφ στην εστιατορική σκηνή της κάθε χώρας, να αποκατασταθούν επαγγελματικά, να έρθουν οι πελάτες σε επαφή με διάφορες εθνικές κουζίνες, αλλά κυρίως να αλλάξει η αντίληψη ημών, των ντόπιων για τους πρόσφυγες – για την προηγούμενη ζωή τους στη χώρα από την οποία ξεριζώθηκαν, για το γεμάτο δυσκολίες παρόν τους και το αβέβαιο μέλλον τους.

Στην Αθήνα, το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 18 ως τις 22 Ιουνίου.

Στις 18 Ιουνίου η Ιρανή Mahboubeh Tavakoli θα ετοιμάσει μενού εμπνευσμένο απ’ τη χώρα της στο εστιατόριο «Γη» στη Γλυφάδα.

Βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο και μαγειρεύει για τη μη κυβερνητική οργάνωση «Μέλισσα». Το άρωμα του σαφράν και του ροδόνερου κυριαρχεί στην κουζίνα της, όπου μαγειρεύει πολύπλοκα περσικά πιλάφια με ξερά φρούτα και καρπούς. Στη Γη το μενού θα προσαρμοστεί στη φιλοσοφία του εστιατορίου, θα είναι vegan με πολλά λαχανικά και αρωματικά όπως ο κόλιανδρος, η μέντα, το αγγούρι και η μελιτζάνα.

Στις 19 Ιουνίου ο Barshank Haj Younes, προερχόμενος από το κουρδικό κομμάτι της Συρίας, θα ετοιμάσει πιάτα της πατρίδας του στις «Σεϋχέλλες» στον Κεραμεικό.


Από αριστερά, ο Hassan Hassan, ο Abdul Al Hallak μαζί με τον Βασίλη Φώτο, σεφ του «7 Food Sins» και ο Reza Golami με τον σεφ του εστιατορίου «It».

Στις 20 και 21 Ιουνίου στην κουζίνα του «Βασίλαινα», στο κέντρο, θα φιλοξενηθεί ο Hassan Hassan με μενού από τη Σομαλία. Βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά οι επιρροές της χώρας καταγωγής του στην κουζίνα, δεν ξεθώριασαν ποτέ. Επίσης στις 21 Ιουνίου ο Abdul Al Hallak θα μαγειρέψει συριακά στο «7 Food Sins», στην Πλάκα. Ο ίδιος είχε εστιατόριο στη Δαμασκό με σπεσιαλιτέ τα φαλάφελ και τα shawarma (μοιάζουν με τα δικά μας σουβλάκια). Το φεστιβάλ θα κλείσει στο «It» του Κολωνακίου, όπου στις 22 Ιουνίου ο Reza Golami θα ετοιμάσει ένα αφγανικό μενού. Το ίδιο κάνει και στο εστιατόριό του «Φωλιά», στα Εξάρχεια.

Οι τιμές κατά άτομο θα είναι από 15-30 ευρώ και οι κρατήσεις γίνονται απευθείας στα εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες στο www.refugeefoodfestival.com/athens

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών