ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οινόραμα: Η μεγάλη του οίνου γιορτή

Πότε πέρασαν κιόλας 25 χρόνια… Από την πρώτη δειλή ακόμα οινική έκθεση του Ντίνου Στεργίδη που ήρθε να ανοίξει την πόρτα μιας νέας εποχής στην επικοινωνία του ελληνικού κρασιού.

01.03.2019| Updated: 25.06.2021
Οινόραμα: Η μεγάλη του οίνου γιορτή

Πότε πέρασαν κιόλας 25 χρόνια… Από την πρώτη δειλή ακόμα οινική έκθεση του Ντίνου Στεργίδη που ήρθε να ανοίξει την πόρτα μιας νέας εποχής στην επικοινωνία του ελληνικού κρασιού. Σήμερα το τεράστιο πια πολυεπίπεδο Οινόραμα είναι ένας θεσμός που συγκεντρώνει τον οινικό κόσμο σε όλες τους τις εκφράσεις.

Το Οινόραμα διοργανώνεται και φέτος στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο, ένα χώρο που έχει ταυτιστεί με την έκθεση και έχει αποδειχθεί ιδανικός για την προβολή του κρασιού. Οι όμορφες ψηλοτάβανες αίθουσες με το φυσικό φωτισμό, η εύκολη πρόσβαση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα δεκάδες ξενοδοχεία και εστιατόρια που βρίσκονται σε απόσταση περπατήματος από το Ζάππειο, εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες σε εκθέτες και επισκέπτες της έκθεσης.

 

Οι διάφορες καινοτομίες που έγιναν από το 2015 έως και πέρυσι (Αίθουσα Οινικών Αποκαλύψεων, Discover Greek Wines/Πλατεία Γευσιγνωσίας©, Τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών κ.ά.) συνεχίζουν να υπάρχουν και φέτος, στο Οινόραμα, όπως επίσης και η αίθουσα Παράλληλων Εκδηλώσεων.

Σίγουρα θα περιπλανηθείτε από περίπτερο σε περίπτερο τόσο στην κόκκινη όσο και στην μπλε πτέρυγα του Ζαππείου. Όμως θα σας πρότεινα να δώσετε σημασία στην πορτοκαλί πτέρυγα με τις Οινικές Αποκαλύψεις. 

Αίθουσα αφιερωμένη σε καταναλωτές και επαγγελματίες που αναζητούν το «νέο» στους οινοποιούς και το «ιδιαίτερο» στο κρασί. Οι «Οινικές Αποκαλύψεις» είναι μία ξεχωριστή αίθουσα του Οινοράματος, μια «έκθεση μέσα στην έκθεση», όπου παρουσιάζονται κρασιά τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά και κάποια εξ αυτών σπάνια.

Οι Οινικές Αποκαλύψεις έχουν δύο σκέλη: 1) Σταντ με πολύ μικρά ή πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία και 2) ένα «Wine Βar» με κρασιά από αφανείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ή κρασιά της ευρύτερης φιλοσοφίας των «φυσικών», συγκεντρωμένα για δωρεάν δοκιμή. 

Έτσι, η αίθουσα των Οινικών Αποκαλύψεων απευθύνεται σε αγοραστές που αναζητούν τα ελληνικά «top obscure» κρασιά, που θα τους διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό, αλλά και σε πολύ «ψαγμένους» καταναλωτές, που γνωρίζουν ήδη καλά τον ελληνικό αμπελώνα και αποζητούν το διαφορετικό. Πιο συγκεκριμένα, τα πρωτοεμφανιζόμενα ή πολύ μικρά οινοποιεία (με παραγωγή που δεν ξεπερνά τις 30.000 φιάλες) που θα εκθέσουν στην αίθουσα «Οινικές Αποκαλύψεις» θα είναι 34, το κάθε ένα σε δικό του σταντ. 

Στο «Wine Bar» των Οινικών Αποκαλύψεων, στο βάθος της αίθουσας, θα βρίσκονται κρασιά των συμμετεχόντων στο Οινόραμα 2019 οινοποιών, ενδεχομένως και άλλων ελληνικών οινοποιείων, εκτός έκθεσης. Αυτά θα σερβίρονται από εξειδικευμένους οινοχόους – οινολόγους, οι οποίοι θα δίνουν και τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητές τους. Τα κρασιά αυτά θα ανήκουν σε μια από τις εξής κατηγορίες:

  • Κρασιά που παράγονται τουλάχιστον κατά 50% από ελληνικές «αφανείς ποικιλίες»* αμπέλου (ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ποικιλιακή τους σύνθεση, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμα και διεθνείς ποικιλίες)
  • Κρασιά χωρίς θειώδη/«φυσικά κρασιά»/Κρασιά που παράγονται με γηγενείς (άγριες, μη επιλεγμένες) ζύμες/Κρασιά από σταφύλια βιοδυναμικής γεωργίας.

Και βέβαια η «Πλατεία Γευσιγνωσίας©» του Οινοράματος αποτυπώνει αντιπροσωπευτικά τον οινικό χάρτη της Ελλάδας, όσον αφορά ποικιλίες αμπέλου, προελεύσεις, στυλ κρασιών κ.ά. και απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους επαγγελματίες (είσοδος μόνον για επαγγελματίες και προχωρημένους οινόφιλους καταναλωτές, με την αγορά επιπλέον εισιτήριου ή ειδικής VIP πρόσκλησης).

Ραντεβού στο Ζάππειο!


Πληροφορίες: Σάββατο 02, Κυριακή 03 & Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019. Σαββατοκύριακο για καταναλωτές και επαγγελματίες, 10:00-19:00 Δευτέρα μόνο για επαγγελματίες, 10:00-19:00 Λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες στο www.oenorama.com

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών