Ο αγροτουρισμός είναι μια διαφορετική προσέγγιση των διακοπών, πολύ δημοφιλής εδώ και χρόνια, ειδικά στο εξωτερικό, και περιλαμβάνει επισκέψεις σε ανοιχτές, φιλόξενες φάρμες που προσφέρουν πλήθος από εναλλακτικές δραστηριότητες.
Αν θέλετε να νοστιμίσετε τις διακοπές σας με συλλογή θαλασσινού αλατιού από τα βράχια των Κυθήρων, να μάθετε τα πάντα για την εκτροφή και το κάπνισμα της πέστροφας, να γίνετε εξπέρ στην ελαιογνωσία, να μαζέψετε αγριόχορτα αλλά και φρέσκα αυγά από το κοτέτσι και να ετοιμάσετε την πιο φρέσκια ομελέτα της ζωής σας, η κοινότητα Open Farm θα φροντίσει γι’ αυτό. Σκοπός τους να αναδείξουν τα «ανοιχτά» επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Εδώ και λίγους μήνες που η ομάδα του Open Farm δραστηριοποιείται στην οργάνωση γαστροτουριστικών εμπειριών, συνεργάζονται με μονάδες που εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέρουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, βιωματικής εμπειρίας, φιλοξενίας και αναψυχής.
Πώς λειτουργεί;
Ο επισκέπτης του Open Farm επιλέγει τα κριτήρια που τον ενδιαφέρουν (περιοχή, παραγωγική κατεύθυνση, πιστοποιήσεις και δραστηριότητες στο κτήμα), βλέπει τις μονάδες που ικανοποιούν την αναζήτησή του και οργανώνει την επίσκεψή του είτε σε απευθείας συνεννόηση με το αγρόκτημα ή με την βοήθεια της ομάδας του Open Farm. Οι εμπειρίες μπορεί να περιλαμβάνουν από εξειδικευμένα σεμινάρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, γευσιγνωσίες προϊόντων, ιδιωτικά δείπνα μέχρι foraging στην ύπαιθρο. Πολύ ενδιαφέρουσες, αλλά και χρήσιμες εμπειρίες – κάποιες εκ των οποίων κατάλληλες και για παιδιά – που βοηθούν στο να συνειδητοποιήσουμε εκ του σύνεγγυς το εύρος των εργασιών που εκτελεί ένας αγρότης ή το πως τεχνολογία και εφαρμοσμένη γνώση χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της τροφής. Ακόμη, να μάθουμε ότι παράλληλα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας θρεπτικών τροφίμων, οι αγρότες διαδραματίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των κοινοτήτων της υπαίθρου.
Απ’ το Τσιρίγο ως τη Λέσβο, και απ’ τον Ταΰγετο στα Κιούρκα
Η προσωπική μας εμπειρία αφορούσε επίσκεψη και διανυκτέρευση στον Ταΰγετο, ψηλά στα 1700 μέτρα, στην καλλιέργεια σιδερίτη της Taygetos Herbs . Ευχαριστηθήκαμε την πεζοπορία μέσα στα μονοπάτια του βουνού, περιπλανηθήκαμε ανάμεσα στις καλλιέργειες με τους σιδερίτες, συλλέξαμε σπάνια, ορεινά βότανα, δοκιμάσαμε και μάθαμε μέσα από ειδικές γευσιγνωσίες και βιωματικά εργαστήρια από έμπειρους επαγγελματίες, ότι «άλλο είναι το τσάι και άλλο ο σιδερίτης».
Σημειώσαμε στο καρνέ μας για την επόμενη φορά μερικά επίσης πολύ αξιόλογα αγροκτήματα τα οποία θα θέλαμε να επισκεφτούμε. Κάποια από αυτά είναι λόγου χάρη το Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας του κτήματος Αρβανίτη στα Κιούρκα, οι Δρύπες του Παναγιώτη Γιαννάκαινα, που παράγει εκλεκτές μαρμελάδες, πετιμέζια και πελτέδες, η φάρμα Καριοφύλλη στον Λεπέτυμνο της Λέσβου, όπου σε μεγάλο υψόμετρο ο νεαρός Γιώργος Καριοφύλλης καλλιεργεί βιολογική αρώνια και διατηρεί επίσης μια μικρή φάρμα με σπάνια οικόσιτα ζωάκια. Ξεχωρίσαμε επίσης και αρκετούς παραγωγούς, διακεκριμένους με βραβείο ποιότητας του Γαστρονόμου, όπως το κτήμα Τζωρτζόπουλου Astarti, που παράγει στα Κύθηρα βιολογικό ελαιόλαδο και παξιμάδια και συσκευάζει τσιριγώτικο αλάτι, το βιολογικό κτήμα Γης Έργα, όπου η βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη καλλιεργεί στο Κιβέρι στο Άργος φρούτα και λαχανικά εποχής, οι ελαιώνες Μερκούρη στο Κορακοχώρι της Ηλείας και η G-Fish Γεροντίδη στο Καστόρι Λακωνίας, που εκτρέφει πέστροφες και σολομούς.
Περισσότερες πληροφορίες για τις επερχόμενες δράσεις τους, αλλά και για τα αγροκτήματα με τα οποία συνεργάζονται θα βρείτε στο site τους www.openfarm.gr και στη σελίδα τους στο facebook Open Farm.