Μια μεγάλη έκθεση κρασιού επικεντρωμένη στους εκλεκτούς φυσικούς οίνους χαμηλής παρέμβασης διοργανώνεται για 2 ημέρες στο Βερολίνο.
Η μεγαλύτερη παγκόσμια κοινότητα βιολογικών, βιοδυναμικών και φυσικών οίνων χαμηλής παρέμβασης βάζει το δικό της λιθαράκι στην νέα τάση που τείνει να καθιερωθεί παγκοσμίως. Η αλήθεια είναι ότι το κρασί δεν είχε ποτέ στην ιστορία του παραχθεί με τόσες πολλές οινολογικές παρεμβάσεις από πλευράς πρόσθετων συστατικών στο αμπέλι και στο οινοποιείο, αλλά και από την άποψη της ανθρώπινης παρέμβασης στην διαδικασία της παραγωγής του.
Ίσως ένα από τα σοβαρότερα ντεζαβαντάζ των «τεχνικών» κρασιών είναι ότι χάνεται η αίσθηση του τόπου, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα. Αποτέλεσμα να πίνουμε άρτια τεχνικά κρασιά, αλλά χωρίς προσωπικότητα και χαρακτήρα. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο σημείο να κλείνουμε τα μάτια και μόνο με τη μύτη και τη γεύση μας να μην καταφέρνουμε να αναγνωρίσουμε την ποικιλία ή την γεωγραφική προέλευση ενός κρασιού. Κάπως έτσι σκέφτονται εδώ και μερικά χρόνια αρκετοί οινοπαραγωγοί σε όλο το οινικό στερέωμα.
Στο πλευρό τους στέκεται σθεναρά μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες του κρασιού διεθνώς, η εμπνεύστρια και διοργανώτρια του Raw Wine, η Isabelle Legeron MW ( Master of Wine, με δικό της TV show «That crazy French woman», σύμβουλος κρασιού σε διακεκριμένα εστιατόρια, συγγραφέας βιβλίων και συντάκτρια μεταξύ άλλων στο έγκριτο περιοδικό κρασιού Decanter).
«Η έννοια της “ποίησης” του κρασιού, η τέχνη ή ο ρομαντισμός του, η εξαιρετική του ιδιότητα ως προϊόν με αίσθηση τόπου, γίνεται όλο και πιο σπάνια», εξηγεί η δεινή υποστηρίκτρια των αρτιζανάλ, «ζωντανών κρασιών» όπως τα χαρακτηρίζει. Η ίδια έχει εδώ και χρόνια αφοσιωθεί στην προώθηση της διαφάνειας στον κόσμο του κρασιού και όπως δηλώνει καταναλώνει αποκλειστικά και μόνο φυσικά κρασιά χαμηλής παρέμβασης. Έχοντας θέσει λοιπόν κάποια συγκεκριμένα πρότυπα, κάθε χρόνο στους πάγκους αυτής της έκθεσης, τόσο στο Βερολίνο όσο και στις αντίστοιχες που διοργανώνονται στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, θα βρίσκονται οι παραγωγοί που φτιάχνουν κρασιά: 1. Με βιολογικά σταφύλια, 2. Με χειροποίητες τεχνικές, 3. Με παραδοσιακές τεχνικές, 4. Με ελάχιστη παρέμβαση στο οινοποιείο, 5. Με διάθεση κοινωνικής και τοπικής ανάπτυξης.
Η έκθεση διοργανώνεται 1 και 2 Δεκεμβρίου, από τις 10.00 μέχρι τις 18.00, στην σκεπαστή αγορά του Βερολίνου, το Markthalle Neun, Eisenbahnstrasse 42/43, 10997 Berlin-Kreuzberg (U1 Görlitzer Bahnhof). Η είσοδος για το κοινό κοστίζει 40 ευρώ για τη μία μέρα ή 70 ευρώ και για τις δύο. Για περισσότερες πληροφορίες: www.rawwine.com