ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πιο ινσταγκραμική έκθεση της Ελλάδας

Η 3η Gourmet Exhibition, που έγινε φέτος τον Απρίλιο στην Αποθήκη Γ΄ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, βγάζει γλώσσα στις «μαζικής κατανάλωσης» εκθέσεις τροφίμων της Αθήνας.

20.05.2019| Updated: 25.06.2021
Στην πιο ινσταγκραμική έκθεση της Ελλάδας

Η 3η Gourmet Exhibition, που έγινε φέτος τον Απρίλιο στην Αποθήκη Γ΄ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, βγάζει γλώσσα στις «μαζικής κατανάλωσης» εκθέσεις τροφίμων της Αθήνας. Φαίνεται πως πολλοί μοιράστηκαν την ίδια σκέψη μ’ εμένα, να μη φύγω δηλαδή χωρίς να δώσω θερμά συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο Στεφανίδη και στην ομάδα του για την επιτυχία της έκθεσης. Ο νεαρός ιδιοκτήτης του παντοπωλείου Olicatessen στα Άνω Λαδάδικα και ιθύνων νους της έκθεσης εισέπραξε πολλά «μπράβο» και αμέτρητα καλά σχόλια για, ίσως, την πιο στοχευμένη και «ανθρώπινη» έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της χώρας, που συγκέντρωσε πάνω από 8.000 επισκέπτες σε τρεις ημέρες. Από αυτούς οι 200 ήταν επαγγελματίες (αγοραστές) από το εξωτερικό, ενώ το 7% περίπου των καταναλωτών ήταν επίσης ξένοι. «Θεωρώ πως καθένας που επισκέφτηκε την έκθεση είχε έναν λόγο να είναι παρών», λέει ο Αλέξανδρος, επισημαίνοντας πως και οι επισκέπτες δεν ήταν τυχαίοι.

Σε έναν γοητευτικό βιομηχανικό χώρο δύο επιπέδων, με τούβλινους τοίχους –ιδανικό ινσταγκραμικό σκηνικό–, τακτοποιήθηκαν νοικοκυρεμένα 80 παραγωγοί με 1.700 διαλεχτά, τυποποιημένα ελληνικά τρόφιμα. «Φέτος ξεκινήσαμε να κάνουμε τις πρώτες επαφές για αλλαντικά και σταδιακά θα βάλουμε μερικά ακόμα, καθώς και τυροκομικά», απαντάει ο Αλέξανδρος στην εύλογη επισήμανσή μου για την έλλειψη σχετικών προϊόντων, εξηγώντας ότι «υπάρχει φιλοσοφία πίσω από το στήσιμο και θέλουμε να μπουν λίγες και εκλεκτές εταιρείες σε αυτούς τους τομείς, και λίγες ακόμα στα αλίπαστα. Ο σχεδιασμός είναι ενιαίος και μελετημένος, ώστε καθένας να επανέρχεται στους παραγωγούς δύο και τρεις φορές». Παράλληλα, οι περί τις 54 παράλληλες εκδηλώσεις με γευσιγνωσίες, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις και παρουσιάσεις είχαν στόχο να αποδώσουν στα προϊόντα χρηστικότητα.

Στην επιτροπή όπου συμμετείχα για την ανάδειξη των Specialist Awards, διαπίστωσα στην πράξη το υψηλό επίπεδο ποιότητας, αλλά και αισθητικής (καλόγουστες συσκευασίες), των παραγωγών. Από τα 18 βραβευμένα προϊόντα ξεχωρίσαμε τα λουκούμια Σύρου της Συκουτρή, τις δαμασκηνοελιές του Αϊνατζόγλου (αμφότερα διακεκριμένα και στα βραβεία ποιότητας του «Γαστρονόμου»), το σπάνιο μέλι γλυκάνισου Bee Naturalles, τους έκτακτους κατσικίσιους καβουρμάδες του Λημνιού Παλαίστρου, τις σαλονικιώτικες σοκολάτες Cocoowa.

Περισσότερα για την Gourmet Exhibition στην ιστοσελίδα www.gourmetexhibition.com και στις αντίστοιχες σελίδες στο Facebook και στο Instagram.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Μαΐου, τεύχος 157.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών