ΕΞΟΔΟΣ

Στο Barozzi της Νάξου

Ο αστεράτος σεφ Ασημάκης Χανιώτης μαγείρεψε τον ξινό τραχανά με φουά γκρα.

01.08.2019
Φωτογραφία: Γιώργος Σφυροερας

Ο αστεράτος σεφ Ασημάκης Χανιώτης μαγείρεψε τον ξινό τραχανά με φουά γκρα.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου, το ναξιώτικο εστιατόριο Barozzi υποδέχτηκε τον νεαρό, πλην έμπειρο σεφ του λονδρέζικου Pied a Terre. O Ασημάκης Χανιώτης, καλεσμένος του consultant σεφ του Barozzi, Γκίκα Ξενάκη, και του head σεφ, Κωνσταντίνου Βότανου, μαγείρεψε στη Νάξο για ένα δείπνο one off. Ο Κεφαλλονίτης μάγειρας που γύρεψε την τύχη του στην εγγλέζικη πρωτεύουσα διατηρεί εδώ και ένα χρόνο, το πρώτο του αστέρι Michelin. Σπουδαία διάκριση, πόσο μάλλον όταν κερδίζεται αφενός στη νεαρή ηλικία των 28 ετών και αφετέρου εκτός έδρας.

Στα πιάτα μας η λάμψη του αστεριού μεταφράστηκε σε θαρραλέους συνδυασμούς ελληνικών διακεκριμένων υλικών με φαντεζί γαλλικές γκουρμεδιές, σε σύγχρονες αποδόσεις άλλοτε με μοντέρνες τεχνικές κι ενίοτε με λακωνική απλότητα. Αυτή τη δωρικότητα παρουσίαζε η τάρτα με λευκό κρασί, αυγά πέστροφας και φίνγκερ λάιμ, όταν ταυτόχρονα το έτερο amuse bouche ήταν τα σούπερ νόστιμα αυγά καγιανάς σε μια εξευγενισμένη κι εντελώς σημερινή εκδοχή. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα της βραδιάς ήταν το αβανταδόρικο σεβίτσε συναγρίδας με καπνιστά αμύγδαλα, χαβιάρι με βέρτζους, αυγοτάραχο και βασιλικό, και το φρικασέ με μαρουλάκια, μπαρμπούνι, αχινό και κρόκο Κοζάνης. Στο πιάτο του με το ροδοψημένο φουά γκρα, μαϊντανό και πλούσια βελουτέ καρότου, καμαρώσαμε έναν ξινό τραχανά που διαμόρφωσε το ρουστίκ του συνόλου. Και βέβαια αισθανθήκαμε τυχεροί, αφού γνωρίσαμε και δοκιμάσαμε έναν νεαρό ταλαντούχο μάγειρα που τιμά και αναδεικνύει τα υλικά του τόπου του, με τόλμη, γούστο και φρέσκια αντίληψη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών