ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον Γαστρονόμο αυτής της Κυριακής – Restart

Οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας μοιράζονται τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα σχέδιά τους για το μέλλον και γιορτάζουν την επανεκκίνηση της εστίασης, στρώνοντας όλοι μαζί ένα συμβολικό τραπέζι με ελληνικούς μεζέδες.

10.06.2020| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Κωστής Σωχωρίτης
Στον Γαστρονόμο αυτής της Κυριακής – Restart

«Είμαστε εδώ, μαγειρεύουμε ενωμένοι!»

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τρεις εβδομάδες μετά την άρση του lockdown στην εστίαση, 33 σεφ και εστιάτορες μιλούν για την επόμενη μέρα, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα σχέδιά τους για το μέλλον.


Το κέρασμα των σεφ: Ένα τραπέζι με πρωτότυπους ελληνικούς μεζέδες και γλυκά κεράσματα στρώνουν οι σεφ, για να γιορτάσουν την επανεκκίνηση της εστίασης. Το αποτέλεσμα: μια ζηλευτή συλλογή εδεσμάτων, που θα αφήσει εποχή.


Ρυζοκροκέτες με γεύση γεμιστών – Κυδώνια με αλμύρα και κουμκουάτ  – Χταπόδι με καπνιστή μελιτζάνα και πιπεριά Φλωρίνης


Ατομικές πίτες με αρνάκι, χόρτα και τραχανά


Οι περισσότερες συνταγές κρύβουν δύο, τρεις, κάποιες και τέσσερις μίνι συνταγές, και μαζί κόλπα, μυστικά, τεχνικές και συνδυασμούς που θα μας κάνουν αδιαμφισβήτητα καλύτερους μάγειρες.


Nτομάτα γεμιστή με μελιτζανοσαλάτα

Αρνίσιο παϊδάκι, «γλειφιτζούρι»


«Αμυγδαλωτά» με φυστίκι Αιγίνης


ΕΠΟΧΗΣ: ΒΕΡΙΚΟΚΟ
«Ανάμεσα στις μέρες του κερασιού και τις μέρες του βύσσινου, όταν αρχίζουν τα βερίκοκα να γίνουνται και δεν ακούς να πέφτουνε τα μήλα…» Γιώργος Σεφέρης, «L’angolo franciscano»


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ: Μουσακάδες
Kαμωμένοι με φουρνιστά λαχανικά, σιγομαγειρεμένο αρνάκι, κρασάτο μοσχαράκι ή κοτόπουλο και φίνες και ευφάνταστες μπεσαμέλ.


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ: Nτοματοσαλάτες
Το πιο συμβολικό πιάτο του καλοκαιριού σε έξι λαχταριστές εκδοχές: Με αβοκάντο, μυζήθρα και σάλτσα με χαρουπόμελο – με γλιστρίδα, κολοκυθάκια, σουσάμι και παρμεζάνα – λεμονάτη με καρπούζι και μέντα – με κρίταμο και σαρδέλες μαρινάτες, χειροποίητες – με φέτα, φασολάκια και παξιμάδια – με πολύχρωμες ντομάτες και βινεγκρέτ αντζούγιας.


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ: Γιορτινό τραπέζι
Καταλανικό μέχρι το μεδούλι είναι το γιορτινό μενού που ετοιμάζει ο Γιώργος Φελεμέγκας, Έλληνας σεφ που ζει και εργάζεται στην Ισπανία. Απλές, θαλασσινές πρώτες ύλες, ασυναγώνιστη νοστιμιά.

Απίθανη Brandada de bacalao (κρέμα από μπακαλιάρο-«σκορδαλιά»), καταλανικές πίτσες Coca recapte, Σαρδέλες escabeche και για κύριο πιάτο Suquet de Peix (καταλανικό μαγειρευτό, ζουμερό, με ψάρια και θαλασσινά) ! Το γιορτινό μας τραπέζι, κλείνει γλυκά με Mel i matό (τυρένιο επιδόρπιο με μέλι και ξηρούς καρπούς.


Το συνταγολόγιο του μήνα
Τι μαγειρεύουμε σήμερα; Το συνταγολόγιο του Ιουνίου περιλαμβάνει όσπρια, ζυμαρικά, κρεατικά, λαχανικά, ψάρια, θαλασσινά και κοτόπουλο γιορτάζοντας το καλοκαίρι με συνταγές απλές αλλά ευφάνταστες.


Ζαχαροπλαστείο: Μεσογειακά cheesecakes
Ο Στέλιος Παρλιάρος, συνδυάζει ελληνικά και ιταλικά τυριά σε αφράτα, δροσερά και πλούσια σε νοστιμιά cheesecakes, με μεσογειακές νότες από σύκα, καρύδια και ξερά φρούτα.


 Αυτή την Κυριακή 14/06 με την Καθημερινή της Κυριακής


Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών