ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου

Κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.

06.11.2019| Updated: 31.10.2023
Στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου

Αφιέρωμα: Η μαγεία της Σμύρνης, συνταγές – οικογενειακά κειμήλια

Μετά από 7 χρόνια ο Γαστρονόμος ασχολείται ξανά με τη θρυλική Σμυρναίικη Κουζίνα. Αναμνήσεις, ιστορίες και άγνωστες συνταγές από παλιά κιτάπια. Μια μοναδική, συγκινητική καταγραφή.

Γιορτινό τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι των Ελλήνων της Σμύρνης είχε σκηνοθεσία, φροντίδα και μια κάποια επιτήδευση, άρωμα ευρωπαϊκό, αέρα αστικό. Ένα τέτοιο επίσημο δείπνο αναπαριστούμε στο φιλόξενο σκηνικό της παράστασης «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη».


 Ξεσκονίζοντας παλιά τεφτέρια

Στην Εστία Νέας Σμύρνης συναντήσαμε πέντε γυναίκες με καταγωγή από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία.Μοιράστηκαν τις πολύτιμες μνήμες τους, ξεφυλλίσαμε μαζί παμπάλαια τετράδια συνταγών και μας έδωσαν σπουδαίεςμαγειρικές συμβουλές. Δίπλα στον καφέ και στο τσάι, τα θρυλικά κουλουράκια, το αϊβαλιώτικο ραβανί, γλυκό του κουταλιού σταφύλι και σεκέρ παρέ.


Οι μαγείρισσες της Σμύρνης

Έξι γυναίκες με σμυρναίικη καταγωγή ανέσυραν μνήμες και καταγραφές των μαμάδων και των γιαγιάδων τους και μας ετοίμασαν έναν πληθωρικό μπουφέ, σήμα κατατεθέν των αστικών σμυρναίικων σπιτιών.


Τα θρυλικά μαγειρευτά

«…Καθαρίζεις 3 κρομμύδια και τα κόπτεις σταυροειδώς.Τα βάζεις με ολίγον βούτυρον να καβουρδιστούν στον τέντζερη. Ακολούθως, έχεις τομάτα αναλυμένην εις δύο κουτάλες, ένα κομμάτι κανέλλας, κρασί έως τρία δάκτυλα, ολιγοστεύεις τη φωτιά και το αφήνεις να ψηθή, να μείνη με την σάλτσαν του».  Η ουσία των μαγειρευτών της Σμύρνης.


Βουτηγμένα στο σιρόπι

Βούτυρο γάλακτος, σιρόπια, ξηροί καρποί, ζύμες και πολλή φροντίδα: τα γλυκά της Σμύρνης είναι πάντα γιορτινά, ευπαρουσίαστα, έχουν περίεργα ονόματα και μοναδική νοστιμιά.


Ε όχι και σιγά τα λάχανα

Αν και αργοπορημένα φέτος, λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας, τα λάχανα είναι εδώ: κλασικά, αφράτα κοζανίτικα, σκούρα, κινέζικα, Βρυξελλών και κόκκινα, για τουρσιά, σαλάτες και ευρηματικά μαγειρευτά.


Foodie Guide

Οι προτάσεις της ομάδας του Γαστρονόμου για καφέ, ποτό και φαγητό σε Αθήνα, Κρήτη, Αλεξανδρούπολη και Γιαννιτσά. Ακόμα τα καλύτερα κρουασάν της πρωτεύουσας, τα νέα μενού, πού να πάμε για dry martini.


Τι τρώμε σήμερα; 

24 συνταγές για το καθημερινό τραπέζι, χωρισμένες σε κατηγορίες έτσι ώστε να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων. Πράσα, σελινόριζες, κουνουπίδια, μπρόκολα, κάστανα, κυδώνια, λάχανα, αλλά και καλαμάρια, γαρίδες και βραστόψαρα, όπως σκορπίνες, καπόνια, πέρκες και χριστόψαρα, συνθέτουν το καλάθι του μήνα Νοεμβρίου.

Κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 10/11 με την Καθημερινή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT