ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον Γαστρονόμο της Κυριακής: Η dream team των Ελλήνων μαγείρων

Ένα εργαστήρι όπου η δημιουργικότητα και οι πειραματισμοί της υψηλής γαστρονομίας μεταφράζονται σε νόστιμα φαγητά για το σπίτι. Αυτό είναι ο Γαστρονόμος. Οι καλύτεροι Έλληνες και Ελληνίδες σεφ μπαίνουν αυτόν τον μήνα και κάθε μήνα στην «κουζίνα» μας και μαγειρεύουν τις ευφάνταστες συνταγές τους.

08.05.2020| Updated: 31.10.2023
Στον Γαστρονόμο της Κυριακής: Η dream team των Ελλήνων μαγείρων

Ένα εργαστήρι όπου η δημιουργικότητα και οι πειραματισμοί της υψηλής γαστρονομίας μεταφράζονται σε νόστιμα φαγητά για το σπίτι. Αυτό είναι ο Γαστρονόμος. Οι καλύτεροι Έλληνες και Ελληνίδες σεφ μπαίνουν αυτόν τον μήνα και κάθε μήνα στην «κουζίνα» μας και μαγειρεύουν τις ευφάνταστες συνταγές τους.

Καρμπονάρα με μάραθα, peacamole, ένα διαφορετικό γκουακαμόλε με αρακά, αλλά και φρικασέ με ζυγούρι μας προτείνει η Νένα Ισμυρνόγλου, η οποία καταφέρνει πάντα να μας εκπλήσσει με την πρωτότυπη χρήση των υλικών.

Τους τέλειους ελληνικούς κεφτέδες τηγανίζει ο Χριστόφορος Πέσκιας, αλλά ψήνει και ένα θεϊκό ολόκληρο κοτόπουλο γεμιστό με ιταλικά ζυμαρικά bucatini για ένα μεσογειακό ηλιόλουστο γιορτινό τραπέζι.

Οι σεφ του διάστερου Funky Gourmet, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος, μας πείθουν ότι μπορούμε να φτιάξουμε ταρτάρ ψαριού στο σπίτι. Η δική τους συνταγή έχει περουβιανές επιρροές αλλά και κάτι το απίθανα οικείο, μια νύξη από χωριάτικη σαλάτα!

Ένα πιάτο για δυνατούς λύτες μας χαρίζει ο Δήμος Μπαλόπουλος, που επιμελείται το μενού του Frater and Soror. Shrimp rolls με τα πιο αφράτα ψωμάκια μπριός.

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα και να φτιάξουμε σύνθετα γλυκά εκ του μηδενός, όπως ένα προφιτερόλ με σπιτικά σου ή ένα τιραμισού με χειροποίητα σαβαγιάρ. Γιατί μπορούμε!

Τη συνταγή για το καλύτερο chicken burger της ζωής μας, αυτό που κάνει θραύση στο εστιατόριο Uberness, δεν διστάζει να μοιραστεί μαζί μας ο Βασίλης Καλλίδης.

Ήρεμη δύναμη η Νίκη Χρυσανθίδου αναλαμβάνει την πρόκληση να αναβαθμίσει το καθημερινό μας τραπέζι δίνοντάς μας παράλληλα πρωτότυπες ιδέες για να αξιοποιήσουμε τον αρακά.

Το κουαρτέτο τoυ εστιατορίου Cookoovaya, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς και Κλεομένης Ζουρνατζής, μας δίνουν τη συνταγή για τα περίφημα κεφτεδάκια μαύρου χοίρου, από τις πιο αγαπημένες γεύσεις του μενού τους.

Ένα εξελιγμένο γιουβέτσι, με αρνίσιο χεράκι και τραχανά, μας μαγειρεύει ο Άρης Βεζενές, σεφ και ιδιοκτήτης του Vezene, ένα πιάτο αναφοράς που δεν λείπει από τον κατάλογο του εστιατορίου του χειμώνα-καλοκαίρι.

Ο Γκίκας Ξενάκης μας εμπιστεύεται τη συνταγή για την αποδομημένη του χορτόπιτα, την οποία είχαμε πρωτοδοκιμάσει στο ωραίο αίθριο του Aleria στον Κεραμεικό. Μια συνταγή καταπληκτική, που έβαλε για πρώτη φορά την εθνική μας σπανακόπιτα σε δημιουργικό μενού εστιατορίου.

Ο μάστορας της ισπανικής κουζίνας Δημήτρης Κοντόπουλος μας λέει το κόλπο για τις τέλειες κροκέτες, ενώ ο Αστέριος Κουστούδης μας φτιάχνει ένα εύκολο ανοιξιάτικο ριζότο με αγκινάρες, μυρωδικά και παρμεζάνα.

Ο Φώτης Φωτεινόγλου και Θοδωρής Κασσαβέτης του εστιατορίου ΦΙΤΑ είναι μάστορες στο ψήσιμο του θράψαλου και φτιάχνουν και μια ταραμοσαλάτα αφρό, για συνοδεία. Μας λένε πώς θα τα πετύχουμε στο σπίτι και μας δίνουν και δύο εναλλακτικούς τρόπους ψησίματος, στο τηγάνι ή στον φούρνο.

Η αρτοποιός «με γαλόνια», Ιάνθη Μιχαλακάκη, η οποία έχει θητεύσει στη Γαλλία, στην Ελβετία και στην Κοπεγχάγη, μας καλεί να σηκώσουμε τα μανίκια και να ζυμώσουμε ψωμί. Όχι ένα οποιοδήποτε ψωμί, αλλά ένα μοντέρνο προζυμένιο, με προζύμι που θα φτιάξουμε μόνοι μας. Υπομονή θέλει και χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.

Ναι, η κουζίνα του «Γαστρονόμου» είναι μεγάλη, χωράει πολλούς πειραματισμούς, πολλά άτομα, πολλά χέρια. Χωράει τη δημιουργικότητα των καλύτερων μαγείρων της χώρας, τον δυναμισμό και την ευρηματικότητα των αγαπημένων μας σεφ. Είναι ένα χωνευτήρι ιδεών και μαγειρικών τάσεων, το σημείο όπου η ελληνική παράδοση αναμετριέται με τις διεθνείς κουζίνες, με μόνους νικητές τη γεύση, την όρεξη και τη φαντασία.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών