ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Συνάντηση» της ροδίτικης κουζίνας με την μοντέρνα Ελληνική κουζίνα

Ακόμα ένα Local Gourmet Festival, το 2ο στη σειρά, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

01.08.2019| Updated: 11.10.2021
Φωτογραφία: Harry Zampetoulas
«Συνάντηση» της ροδίτικης κουζίνας με την μοντέρνα Ελληνική κουζίνα

Ακόμα ένα Local Gourmet Festival, το 2ο στη σειρά, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το εστιατόριο Noble του Elysium Resort & Spa βάζει δυνατά τη Ρόδο στο παιχνίδι της υψηλής γαστρονομίας. Τον περσινό Ιούλιο έκαναν δυναμική αρχή, με ένα τολμηρό γαστρονομικό φεστιβάλ για τα δεδομένα της Ρόδου. Τα κατάφεραν με απόλυτη επιτυχία βάζοντας το νησί στο χάρτη της υψηλής γαστρονομίας. Φέτος, λοιπόν, δε χάλασαν το σερί, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Το δεύτερο Local Gourmet Festival που διοργάνωσε το βραβευμένο εστιατόριο Noble του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa από τις 19 έως 23 Ιουλίου, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Είχε σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, και μέσω αυτής την προώθηση μικρών παραγωγών, την προβολή τοπικών προϊόντων και, φυσικά, την ενθάρρυνση νέων chef ώστε να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ροδίτικης κουζίνας. Και φυσικά πέτυχε τον σκοπό του, αφού όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι «Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική αφού οι διαθέσιμες θέσεις είχαν εξαντληθεί πολύ πριν τις βραδιές γευσιγνωσίας».

Στο φετινό φεστιβάλ βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκαν οι δημιουργίες των chef ήταν η «συνάντηση» της ροδίτικης κουζίνας με την μοντέρνα Ελληνική κουζίνα. Έτσι, οι προσκεκλημένοι chef συνεργάστηκαν με την ομάδα του Noble, με επικεφαλής τους Σταμάτη Μισομικέ (Noble head chef) και Γιώργο Τρουμούχη (Executive chef του Elysium) και συνδημιούργησαν μοναδικά μενού γευσιγνωσίας 7 πιάτων, στη λογική ενός 4-hand dinner, τρία από τα οποία προέρχονταν από τον προσκεκλημένο σεφ και ήταν βασισμένα στην μοντέρνα Ελληνική κουζίνα, τρία από την ομάδα του Noble βασισμένα στην ροδίτικη κουζίνα, καθώς και ένα πιάτο συνδημιουργίας και κοινών σημείων γαστρονομικής αναφοράς. Στην ανοιχτή κουζίνα του Noble, μαζί με τους οικοδεσπότες συνεργάστηκαν τέσσερις διακεκριμένοι Έλληνες chef που διαπρέπουν σε εστιατόρια του εξωτερικού: ο Θάνος Φέσκος, από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο Geranium στην Κοπεγχάγη, ο Έρικ Ιβανίδης, από το βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο Oak στην Γάνδη, ο Μάικ Παπαφίλης, από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο L’Ambroisie στo Παρίσι, και ο Αθηναγόρας Κωστάκος, από το εστιατόριο Meraki στo Λονδίνο, με διάκριση The Michelin Plate.

Πιάτα αναφοράς ήταν το επιδόρπιο από λευκή σοκολάτα, πράσινα λαχανικά και τσάι βοτάνων του Θάνου Φέσκου, ο μπακαλιάρος ατμού με πράσινα σπαράγγια, σάλτσα από ορό γιαουρτιού Κρήτης, και αυγοτάραχο Μεσολογγίου του Έρικ Ιβανίδη, η τσιπούρα με φρέσκα μυρωδικά και αβοκάντο κουλί φυστικιών Αιγίνης με lime του Μάικ Παπαφίλη, και ο μπακαλιάρος με πουρέ αγκινάρας, σάλτσα σαβόρε, λάδι τσίλι και σταφίδες σε κρασί του Αθηναγόρα Κωστάκου. Η ομάδα του Noble απάντησε στο μαγειρικό ντιμπέιτ με πιάτα όπως το σουπιόριζο με μελάνι σουπιάς, σύνορο και τσίρο, το μοσχάρι με κουκουμάρια, μαρούλι και άρτυμα από φύκια, οι πεταλούδες με ξυλοκέρατα, μπανάνα και υδρόμελο, και η μισοψημένη στο αλάτι λακέρδα από μαγιάτικο με αμάρανθο και γάλα από καρύδια.

Τώρα που έγινε η αρχή, ανυπομονούμε και για τα επόμενα!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών