ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα εστιατόρια του Abaton Island Resort & Spa

Δεν έχει ένα και δύο, αλλά τρία σοβαρά εστιατόρια το πεντάστερο, πολυτελές resort της Χερσονήσου στην Κρήτη. Και τα τρία αξίζουν να τα επισκεφτεί κανείς για λίγο ακόμα καλοκαίρι.

25.09.2019| Updated: 25.06.2021
Τα εστιατόρια του Abaton Island Resort & Spa

Δεν έχει ένα και δύο, αλλά τρία σοβαρά εστιατόρια το πεντάστερο, πολυτελές resort της Χερσονήσου. Και τα τρία αξίζουν να τα επισκεφτεί κανείς για λίγο ακόμα καλοκαίρι.

Νοιάξιμο και προσοχή στη λεπτομέρεια, γούστο και ντελικάτη πολυτέλεια. Το Abaton είναι η ναυαρχίδα των ξενοδοχείων της έμπειρης στο ξενοδοχειακό τερέν, οικογένειας Καλουτσάκη, και λειτούργησε εφέτος για δεύτερη χρονιά. Οικογενειακό μεν, αλλά και ταυτόχρονα υπερσύγχρονο και με όλες τις ανέσεις, τόσο που σχεδόν δε σου κάνει καρδιά να ξεμυτίσεις από τις εγκαταστάσεις του κι ας βρίσκεσαι στην όμορφη Κρήτη. Τα πολυτελή δωμάτια, οι σουίτες και οι βίλες του παρέχουν βασιλικές ανέσεις, ειδυλλιακή θέα, ιδιωτικότητα και άψογες υπηρεσίες. Μικροί, αμμουδεροί κολπίσκοι, κάποιοι σχεδόν πριβέ, αγκαλιάζουν την ακτογραμμή του ξενοδοχείου, κι είναι ιδανικοί για όσους προτιμούν φουλ αρμύρα αντί για τα νερά της πισίνας. Στο κομμάτι της γαστρονομίας το Abaton τράβηξε γερό χαρτί. Ο έμπειρος σεφ Ζήνωνας Χριστοφίδης, εκ καταγωγής Λασιθιώτης και μεγαλωμένος στο Ηράκλειο, είναι η απόλυτη εγγύηση για τον συνδυασμό νοστιμιάς και ποιότητας. Πεπειραμένος μάγειρας (και φούρναρης και ζαχαροπλάστης) με χιλιόμετρα σε ξενοδοχειακές κουζίνες, διαχειρίζεται εξίσου καλά τα τρία ετερόκλητα εστιατόρια του Abaton με το απαιτητικό κοινό τους. Από τα πρωινά που σερβίρουν στο F-Zin Ivy League Restaurant και στο Elemes, μέχρι το γεύμα και το δείπνο στο ψαροφαγικό Bony Fish, το steak house Wow και το κρητικό Elemes, ο Ζήνωνας δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και δεν επιτρέπει σε ετοιματζίδικα παρασκευάσματα να εισβάλλουν στις κουζίνες του. Καπετανεύει με αυστηρότητα, ευελιξία και οξυδέρκεια. Ποντάρει στις δικές του δυνάμεις και έχει συνθέσει μια σφιχτή γαστρονομική μπριγκάντα ικανή να πάρει πάνω της τα ψωμιά και τα πάσης φύσεως αρτοσκευάσματα, τα παγωτά, τις σάλτσες, τα ζυμαρικά… Ότι είναι δυνατόν να παρασκευαστεί μέσα σε μια κουζίνα μαζικής εστίασης για τον κ. Χριστοφίδη δε νοείται να μη φτιαχτεί εδώ.

Στο Bony Fish μοσχοβολάει θάλασσα

Λίγο ακόμα καλοκαίρι σερβίρει στο πιάτο μας το ψαροεστιατόριο του Abaton. Ξύλινα τραπέζια σπαρμένα πλάι στην ακροθαλασσιά κάτω από μια δροσερή πέργκολα, φουλ καλόγουστο και νατουράλε. Το Bony Fish έχει κρητικό πρόσημο και απαλά δημιουργικό χάδι. Δοκιμάσαμε θαυμάσιες μαρινάτες σαρδέλες με αφράτη ταραμοσαλάτα, έξοχους ντοματοκεφτέδες, νερόπιτες με γαρίδες, μυζήθρα και σάλτσα ταχίνι μια ευφυέστατη σύλληψη, υποδειγματικά βρασμένα (σε dashi) χειροποίητα μακαρόνια με αχινό, αλλά και μια συννεφένια σφυρίδα μαγειρευτή με ξινούτσικες αγκινάρες. Έχουν καθημερινά πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια και τα ψήνουν σωστά. Μη χάσετε το μιλφέιγ και την τάρτα λεμονιού.

Δυνατή κρεατοφαγία στο Wow

Στο πολύ μοντέρνο steak house σε μια γυαλιστερή βεράντα λίγο πιο ψηλά από τη θάλασσα ο Ζήνωνας έχει συνθέσει ένα κρεατοφαγικό μενού που στοχεύει αποκλειστικά στη νοστιμιά χωρίς καμία διάθεση εντυπωσιασμού. Από τις σαλάτες – βλ. πρασινάδες με μπλε τυρί, καραμελωμένα φουντούκια και βινεγκρέτ μελιού – και τα ορεκτικά – το διπλό κονσομέ με αστακό και γεμιστά ανιολότι, αν και λίγο αρμυρούτσικο, ήταν κυριολεκτικά wow! –, μέχρι τα κυρίως και τα συνοδευτικά τους, το δείπνο ήταν στρωτό, χωρίς γευστικές διακυμάνσεις και απογοητεύσεις. Παρόλ’ αυτά υπήρχε ένα πιάτο που πραγματικά μας έμεινε αξέχαστο, και αυτό ήταν τα φτιαχτά ζυμαρικά με μανιτάρια και short ribs σε κρεάτινο ζωμό του ονείρου. Κατά τα άλλα, τα ψησίματα ήταν έμπειρα στα εκλεκτά κρεατικά τους, αλλιώς στις ταλιάτες, στο strip loin, διαφορετική διαχείριση στα Kobe, στα Charolais, στα Black angus, μαγικό μαγείρεμα στα ψημένα στον ξυλόφουρνο short ribs με μανιτάρια σιτάκε. Από τα συνοδευτικά δοκιμάσαμε έξτρα τραγανά τσιπς πατάτας, κρεμμώδες σπανάκι και φουρνιστά κρεμμύδια με βαλσάμικο.

Elemes: Τιμή και δόξα στην κρητική κουζίνα

Αντικρυστό. Μια και μόνη λέξη αρκεί για να περιγράψει την αυθεντικότητα της εμπειρίας. Ωραία λοιπόν. Ο Ζήνωνας ξέρει τεχνικές και σοφοστικέ στησίματα, το έχει με τις ζύμες, με το ψάρι και με το κρέας, ξέρει να φτιάχνει ακόμα και πρώτης τάξης παγωτό. Όμως αυτό το κοπέλι κατέχει και την κρητική κουζίνα, που την τιμά με φροντίδα, τοποθετώντας την στο σήμερα χωρίς διόλου να την παρερμηνεύει. Έτσι, εκτός από το αντικρυστό αρνάκι που – αν και επίσης αρμυρούτσικο – ήταν ψημένο λουκούμι, έφερε στο τραπέζι μας μπροστά στην αμμουδιά, μελωμένους κολοκυθανθούς γεμισμένους με ρύζι και αγκινάρες, φανταστικούς χοχλιούς μπουμπουριστούς με αρισμαρί, δαιμόνια κεφτεδάκια ζυμωμένα με ξινόχοντρο, σαρικόπιτες με φύλλα τραγανά κι αφράτα, αυγά με στάκα. Θέλει προσπάθεια κι αυτοσυγκράτηση, όμως αν δεν κρατήσετε χώρο για τους μπακλαβάδες, τα γαλακτομπούρεκα και τις μελάτες σφακιανές πίτες θα το μετανιώσετε! Σημειώστε ότι στο Elemes σερβίρεται πρωινό αλα καρτ, μόνο με κράτηση. Και πρόκειται για γενναιόδωρο πρωινό, αληθινό κρητικό τσιμπούσι, με αυγά, πίτες, λουκάνικα κι απάκια, που ξεκινά με ελληνικό καφέ και βραστάρι με ντόπια βότανα, αλλά έχει τα φόντα για παράταση με ρακές.

Abaton Island Resort & Spa, Λεωφ. Θεμιστοκλέους, Χερσόνησος, Κρήτη, Τ/28970-26.419. Λειτουργεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη και ξανά από αρχές Απριλίου.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών