ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέχνη και Γαστρονομία στην κρητική γη

Με αφορμή το BlueFest Crete 2019 Culture & Beyond που έγινε μέσα Ιουλίου, στο Minos Beach Art Hotel στον κόλπο Μιραμπέλου, στο Λασίθι, απολαύσαμε σπάνιες νοστιμιές της κρητικής γης.

02.08.2019| Updated: 11.10.2021
Τέχνη και Γαστρονομία στην κρητική γη

Με αφορμή το BlueFest Crete 2019 Culture & Beyond που έγινε μέσα Ιουλίου, στο Minos Beach Art Hotel στον κόλπο Μιραμπέλου, στο Λασίθι, απολαύσαμε σπάνιες νοστιμιές της κρητικής γης.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη και στο πλαίσιό του μάς δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα πιάτα των σεφ των εστιατορίων που φιλοξενούνται τόσο στο Minos Beach art hotel όσο και στο Minos Palace hotel & suites, με consult chef τον Γιάννη Μπαξεβάνη. Οι προτάσεις των σεφ εμπνέονταν από τα τοπικά κρητικά προϊόντα μερακλήδων Κρητών παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται η αλυσίδα των ξενοδοχείων και resorts Bluegr Hotels της οικογένειας Μαμιδάκη, με στόχο αφενός να τα καταστήσει γνωστά στους υψηλών απαιτήσεων επισκέπτες των καταλυμάτων και αφετέρου να στηρίξει την τοπική παραγωγή, βάζοντας στις κουζίνες των ξενοδοχείων της αυτά τα προϊόντα.

Τέρψις – Κρητική απλότητα

Μπουκιές με μεσογειακά υλικά, ήπιες επεξεργασίες και ελληνοπρεπή μαγειρέματα δοκιμάσαμε στο εστιατόριο Τέρψις, με τα τραπέζια μας να βλέπουν το γαλάζιο του κόλπου του Μιράμπελου και στο βάθος τα γεραπετρίτικα βουνά, όλα στην κρητική λιακάδα, κάτω από τις σκιές ευκαλύπτων και πεύκων, μπροστά από τον χτιστό χωριάτικο φούρνο. Νόστιμο ζυμωτό ψωμί και παξιμάδια με μικρές δόσεις από ταραμοσαλάτα, αψύ και δροσερό τζατζίκι και αφράτη μελιτζανοσαλάτα άνοιξαν το μεσημεριανό μας γεύμα για να ακολουθήσουν μπουκιές παραδοσιακών γεύσεων, καλοφτιαγμένων και προσεγμένων τόσο στα υλικά όσο και στην ευγενική επεξεργασία τους, όπως κεφτεδάκια, χωριάτικη σαλάτα με θαυμάσιες ντομάτες και ξινομυζήθρα, κρύα σαλάτα με ρεβύθια, λαδερά κάθε λογής. Κορύφωση του γεύματος το πελαγίσιο φιλέτο από λαβράκι πάνω σε στρώμα από τσιγαριαστά χόρτα που μοσχοβολούσαν από το φρέσκο άνηθο και το μυρώνι. Σιροπιαστές μπουκιές από τραγανότατο φύλλο και άρωμα από φρέσκο βούτυρο, αλλά και φρέσκο παγωτό έκλεισαν τούτο το αυθεντικά κρητικό γεύμα. Τα εύσημα στον σεφ Μύρωνα Κάβαλο που επιμελείται εδώ και χρόνια το μενού του Τέρψις.

La Bouillabaisse – Η θάλασσα μέσα μας

Φίνο, ήσυχο, πάνω στο κύμα, κάτω από τον έναστρο ουρανό, το La Bouillabaisse. Εδώ οι στιβαρές κρητικές πρώτες ύλες εξημερώνονται χωρίς να χάνουν την αψάδα του χαρακτήρα τους. Η κρητική γαστρονομία στο La Bouillabaisse δεν φοβάται συγκρίσεις και αντί να απολογηθεί για την αγριάδα της, ξέρει να δείχνει τη φίνα όψη της και την ευελιξία των εκλεκτών της προϊόντων -δεδομένου ότι έχει πέσει στα πολύ καλά χέρια του σεφ Κυριάκου Μυλωνά. Το μενού πλούσιο, ποικίλο, αγκαλιάζει πραγματικά κάθε γούστο, τολμηρό αλλά με αιτία αλλά κυρίως νόστιμο. Ξεκινήσαμε με γαριδούλες σωστά ψημένες και τρυφερές, πάνω σε ψίχα από χαρουπόψωμο, με ταραμοσαλάτα απαλή σαν μους. Συνεχίσαμε με βασιλικό μπλε καβούρι με αβοκάντο και αυγοτάραχο, συνδυασμός που άφηνε διακριτή κάθε γεύση αλλά συνταίριαζε μια χαρά μεταξύ τους. Το φιλέτο από φρέσκο φαγκρί το δοκιμάσαμε με ψιλοκομμένο τηγανισμένο τραγανό λάχανο, πάνω σε ένα στρώμα από χλωρά κουκιά «γιαχνερά» με μυρωδάτο ζουμί και συνεχίσαμε με αρνίσια κοτολέτα άριστα ψημένη, ροδαλή και τρυφερή, με ευωδιές γλυκάνισου και αγκιναράκι στο πλάι της.

Δροσερός επίλογος το παγωτό καλιτσούνι, με όλη την απαλή γλύκα του ανθότυρου και του μελιού και τραγανά ψίχουλα ζύμης, κρέμα φυστίκι και ζουμερή κομπόστα βερίκοκου -δόσεις μικροσκοπικές, που επιτρέπουν να κλείσει το γεύμα ευγενικά και απολαυστικά.

Μικρό παράπονο: Γιατί τόση σκοτεινιά στα τραπέζια; Γιατί να μην μπορούμε να δούμε τις συνθέσεις στα πιάτα μας και να απολαμβάνουμε τα χρώματα, τα σχήματα, τους συνδυασμούς του φαγητού, παρά μόνο αν τα φωτίζαμε με το κινητό μας;

InBlu All Day Bar Restaurant – Ξεκάθαρη μεσογειακή κουζίνα

Το ολοκαίνουριο InBlu είναι μια σκιερή όαση με απλές γραμμές, τριγυρισμένη από πρασινάδες, θάμνους και δέντρα και με το ευεργετικό αεράκι να κάνει υποφερτό ακόμη και το πιο καυτό καλοκαιρινό μεσημέρι.

Εδώ τα πιάτα επιστρέφουν λίγα κλικ πιο κοντά στην κρητική αψάδα και τη διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Ο head chef του ξενοδοχείου Άγγελος Αγγελούδης και ο σεφ του InBlu Ηρακλής Αποστολίδης φαίνεται πως αγαπούν τις απλές, ξεκάθαρες γεύσεις, χωρίς φτιασιδώματα, αρκεί να έχουν στα χέρια τους εκλεκτές πρώτες ύλες. Έτσι μας φιλοδώρησαν με θαυμάσιες εμπνεύσεις, άλλες οικείες, άλλες ασυνήθιστες, όλες καλοφτιαγμένες όμως, από τις πρώτες αλοιφές για το καλωσόρισμα (μελιτζανοσαλάτα και ταραμοσαλάτα), μέχρι τα ορεκτικά που σταδιακά και ασυναίσθητα σοβάρευαν, μέχρι που έφταναν μπροστά μας τα κρεατικά των κύριων πιάτων, όπως τα σουβλάκια καλοψημένου κοτόπουλου και χοιρινού, τα μυρωδάτα σουτζουκάκια και το γαμοπίλαφο με τράγο (!). Το σέρβις, όπως και στο La Bouillabaisse, πρόθυμο, ευγενικό χωρίς υπερβολές, έτοιμο να συμβουλεύσει να προτείνει, να απαντήσει, σαν να ανήκει διακριτικά στη συντροφιά μας.

Καφενείο Adeste & Καφενείον η Ωραία Ελλάς

Είναι και τα δύο παραδοσιακά καφενεία μέσα στα ξενοδοχεία της αλυσίδας και σερβίρουν μεζέδες για την τσικουδιά και το ούζο. Η εναλλαγή των μεζέδων μας άφησε ξέπνοους αφού κατέφθαναν σε μικρές ποσότητες για να αποφευχθεί το οπτικό μπούχτισμα, αλλά με ταχύτητα τέτοια ώστε να μην χορτάσεις με την πρώτη δόση πριν φτάσει η δεύτερη -συνολικά 5 κύματα μεζέδων σάρωσαν το τραπέζι μας. Ανάμεσά τους, γεμιστοί κολοκυθανθοί, μαυρομάτικα σαλάτα, γαύρος μαρινάτος, κουκουβάγιες με ξινομυζήθρα και κρίταμο, χούμους, ταραμοσαλάτα σαν κρέμα, μελιτζανοσαλάτα, απάκι με βλίτα, χοχλιοί μπουμπουριστοί, κεφτεδάκια, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, τηγανιά χοιρινή, ξιδάτο λουκάνικο, ψητές πατατούλες, μελιτζανοσαλάτα, ελιές κολυμπάδες, γραβιέρες κρητικές. Αξέχαστη η εμπειρία της παγωμένης τσικουδιάς να συνοδεύει τόσες νοστιμιές, με θέα τη θάλασσα, τις πράσινες πλαγιές, το φωτισμένο Άγιο Νικόλαο.

Η πρωτοβουλία LoveGreece.com

Αν το πρώτο σκέλος του BlueFest απευθυνόταν στους λάτρεις και γνώστες της Τέχνης, το δεύτερο σκέλος ήταν αφιερωμένο στην τέχνη της γαστρονομίας μέσα από την πρωτοβουλία LoveGreece.com.

Η θεματική «Γαστρονομία» του φεστιβάλ, έχει σαν στόχο την ανάδειξη της παραγωγής ποιοτικών τοπικών προϊόντων της κρητικής γης που μπορούν να κατακτήσουν και τις αγορές του εξωτερικού -πολλά από αυτά το έχουν ήδη κάνει. Η ανάδειξη της ελληνικής δημιουργικότητας από το ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη, σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπαξεβάνη που είναι και ο consultant chef της αλυσίδας ξενοδοχείων είχε σαν αποτέλεσμα φέτος να αναδειχθούν παραγωγοί του νησιού που τα προϊόντα τους μαγειρεύονται στις κουζίνες των Bluegr και σερβίρονται υπερήφανα στους απαιτητικούς θαμώνες.

Μεταξύ αυτών, αρκετοί παραγωγοί που τους έχουμε ήδη παρουσιάσει και προτείνει στον Γαστρονόμο -ένας εξ αυτών άλλωστε έχει λάβει και Βραβείο Ποιότητας. Οι παραγωγοί και οι εταιρείες που αναδείχθηκαν φέτος ήταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας με κηπευτικά ολοκληρωμένης διαχείρισης, τα Τυροκομικά Αφοι Καλογεράκη που έχουν λάβει διεθνείς πιστοποιήσεις ασφάλειας για τις γραβιέρες και τα άλλα τυριά τους, τα Αλλαντικά Κασσάκη με το εξαιρετικό ξιδάτο απάκι τους, το βραβευμένο (και από το Γαστρονόμο) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κτήμα Βασιλάκη, τα Μερακλίδικα της Οικογένειας Κυριακάκη, τυποποιημένα μεζεδάκια της κρητικής κουζίνας με βάση το ελαιόλαδο, τα αρτοσκευάσματα Σαβοϊδάκη με την τεράστια γκάμα ψωμιών, παξιμαδιών και άλλων παρασκευασμάτων, τα αλλαντικά από πετεινό και κουνέλι της Φάρμας Αλεξανδράκη, τα ασυνήθιστα γκουρμέ φύλλα και σαλατικά της Φάρμας Καραλάκη που τα ξεχώρισε για τη νοστιμιά του από την πρώτη στιγμή ο Γιάννης Μπαξεβάνης, τα σπάνια φυσικά και φυτικά καλλυντικά BioAroma με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα κρητικά βότανα και το κρητικό μέλι, το Γαλένι και τα άλλα κρεμώδη τυριά των Αφών Ζερβού που με ένα μικρό… λάθος πέτυχαν ένα εξαιρετικής νοστιμιάς τυρί, η γκαζόζα και τα υπόλοιπα αναψυκτικά Γεράνι, τα ελαιόλαδα και οι ελιές της Physis of Crete και τα έξοχα προϊόντα των Αφών Μανούσακα από κρητικά χαρούπια.

Βραβείο τέχνης στο έργο Come with the wind του Θοδωρή Ζαφειρόπουλου 

Στο καλλιτεχνικό σκέλος του φεστιβάλ εγκαινιάστηκε η έκθεση «Come with the Wind» όπου παρουσιάστηκε το ομώνυμο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη και καθηγητή στο Ε.Μ.Π. Θοδωρή Ζαφειρόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη. Το έργο αναπαριστά τους 8 ανέμους όπως παρουσιάζονται στο μνημείο των Αέρηδων, στη Ρωμαϊκή Αγορά της Πλάκας, σε ένα συνδυασμό γλυπτικής και ηχητικής εγκατάστασης από 8 ηχητικές στήλες από καλάμι, που ενεργοποιούνται από τις ριπές του ανέμου και την παρουσία των επισκεπτών που στέκονται μπροστά τους. Οι ήχοι που αναπαράγονται από τις στήλες συνθέτουν όλες μαζί μια πλήρη οκτάβα και αποτελούν ψηφιακά επεξεργασμένες ηχογραφήσεις παραδοσιακής μουσικής από οκτώ διαφορετικές περιοχές του κόσμου έτσι όπως αυτές ορίζονται γεωγραφικά σε σχέση με το νομό Λασιθίου, στην αμμουδιά του Minos Beach art hotel, εκεί όπου βρίσκεται το έργο σε μόνιμη έκθεση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT