ΕΙΔΗΣΕΙΣ

To hall of fame των ελληνικών προϊόντων στο πρώτο κατάστημα «Γαστρονόμος»

Καλωσορίσατε στο δικό μας μπακάλικο.

07.12.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
To hall of fame των ελληνικών προϊόντων στο πρώτο κατάστημα «Γαστρονόμος»

Καλωσορίσατε στο δικό μας μπακάλικο.Για πολλά χρόνια ακουγόταν στο γραφείο η ιδέα να φτιάξουμε το δικό μας μπακάλικο, ένα παντοπωλείο με ράφια γεμάτα με τα προϊόντα των άξιων παραγωγών που έχουμε παρουσιάσει ή και βραβεύσει αυτά τα χρόνια. Ένα μαγαζί που θα στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς και μεταποιητές, ένας χώρος για προϊόντα νόστιμα με θρεπτική αξία, που αναδεικνύουν τον γαστρονομικό πολιτισμό μας. Κι έτσι έγινε. Η ιδέα της Καθημερινής που υποστήριξε και η οικογένεια του Σκλαβενίτη, έγινε πλάνο που μπήκε σε εφαρμογή κι έτσι δημιουργήθηκε το κατάστημα. Το πρώτο παντοπωλείο του «Γαστρονόμου» εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου μέσα στην υπεραγορά «Σκλαβενίτη» εντός του Avenue Mall. «Είναι σχεδόν τίτλος να έχεις τα προϊόντα σου σε ένα κατάστημα «Γαστρονόμος», επισήμανε ο βιοκαλλιεργητής και διανομέας βιολογικών προϊόντων Γιάννης Μέλος. «Αυτό που διαφοροποιεί αυτό το κατάστημα από άλλα μαγαζιά είναι πως υπάρχει τεράστια έρευνα πίσω από κάθε προϊόν και ελπίζουμε πως αυτή η δουλειά θα αναγνωριστεί από τους καταναλωτές» εύχεται ο παραγωγός κορινθιακής σταφίδας Γιώργος Μάζος, που έχει τοποθετήσει το πετιμέζι και τις σταφίδες τους στα ράφια. Όσοι παραγωγοί βρέθηκαν στα εγκαίνια του καταστήματος συμφώνησαν πως είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς παραγωγούς να μπουν σε μια αλυσίδα καταστημάτων που μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων, δημιουργώντας ένα μεγάλο κανάλι που θα ευνοήσει και τις δυο πλευρές. «Ενώ δεν δίνουμε πουθενά αλλού τα προϊόντα μας, καθώς έχουμε τη δική μας αλυσίδα καταστημάτων, θεωρούμε πως ο Γαστρονόμος είναι ένα δυνατό brand name και αξίζει να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια», εξηγεί ο Κυριάκος Κωσταρέλος, που έχει τοποθετήσει τα καλά τυριά και γαλακτοκομικά του οικογενειακού Τυροκομείου Κωσταρέλος στο ψυγείο του καταστήματος του Γαστρονόμου, ένα αληθινό θησαυροφυλάκειο που μεταξύ άλλων φιλοξενεί τα τυροκομικά του Τζουρμπάκη, της Ρούμελης, του Άργους και αρκετών άλλων τυροκόμων πρώτης γραμμής. Στα προϊόντα ντελικατέσεν βρίσκουμε τα ψαρικά του Γεροντίδη G Fish αλλά και τα κρεατικά της Φάρμας Προδρομίτη. Στα ράφια υπάρχουν όλες οι κατηγορίες τροφίμων, από ζυμαρικά και δημητριακά, ρύζια, όσπρια, μέλι και βαζάκια με ταχίνι, σάλτσες και ντιπ, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Χαλβά από τον Αργουδέλη, ψωμί από την εξαιρετική γκάμα του Betty’s bakery, τα γκουρμέ προϊόντα των Γνήσιων γεύσεων- όπως το μαύρο σκόρδο που χρησιμοποιούν οι σεφ στα καλά εστιατόρια, αλλά και της Δίρφυς με τα μανιταροπροϊόντα. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το ελαιόλαδο, με μια επιλογή από καλά και βραβευμένα, όπως το Πρωτόλαδο του Στατήρα, το εκλεκτικό κυθηραϊκό της Αστάρτης, του Χάρη Τζωρτζόπουλου και πόσα άλλα. Μόνο για εξοικονόμηση χώρου δεν αναφέρουμε όλα τα ονόματα, των 130 παραγωγών και των περίπου 1.159 προϊόντων που θα βρείτε στα ράφια.

«Είναι μια γιορτή του μικρού παραγωγού, του καλού παραγωγού κι ελπίζω να φέρετε κι άλλους», ευχήθηκε ο Χριστόφορος Πέσκιας, ένας από τους παλαιότερους σεφ του περιοδικού που είχε ετοιμάσει κάποια εδέσματα για την βραδιά, χρησιμοποιώντας προϊόντα από τα ράφια και το ψυγείο. Κριθαρότο με μελάνι σουπιάς, ταμπουλέ με καπνιστή πέστροφα, χαρουποπαξίμαδο με μελίπαστο τυρί και μέλι μοιράστηκαν στους επισκέπτες.

Την διαχείριση του παντοπωλείου έχει αναλάβει ο χαμογελαστός Βασίλης Μπαμπανίκας, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των τροφίμων, αφού διατηρούσε στον Πειραιά ένα δικό του κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, το Ευοί Ευάν. Ο ίδιος καλεί όλους τους παραγωγούς που θα ήθελαν να συνεργαστούν, να γνωριστούν μαζί του, να του συστηθούν και να μιλήσουν για την δουλειά τους. Μόνο μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η ενέργεια και να πετύχει το σκοπό της- να μάθει ο καταναλωτής τα νόστιμα, καλά και συμφέροντα προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου, όπως γίνεται επί δώδεκα χρόνια τώρα στο περιοδικό. «Τα παντοπωλεία δεν είναι μαγαζιά για λίγους, καθώς η τροφή είναι θέμα ανάγκης και όλοι έχουμε ανάγκη για ποιοτικές αγορές. Πλέον ψωνίζουμε από εκεί που ξέρουμε, εκεί που γνωρίζουμε», επισημαίνει η Μαρία Νικολάου, μια καταναλωτής και αναγνώστρια του περιοδικού που βρέθηκε χθες στα εγκαίνια.

Τα ράφια δεν θα σταματήσουν να γεμίζουν, νέα προϊόντα θα έρχονται για να καλύπτονται νέες ανάγκες για όλη την οικογένεια. Η συνεργασία του Βασίλη με το περιοδικό θα συνεχίζεται χτίζοντας έτσι ένα σπάνιο πελατολόγιο. Μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στο ελληνικό κρασί. Στην κάβα, τις επιλογές της οποίας έκανε ο βραβευμένος σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης, βρίσκουμε κυρίως μικρούς Έλληνες παραγωγούς, που παρουσιάζουν γηγενείς ποικιλίες ή ξένες που έχουν ενσωματωθεί εξαιρετικά και αποδίδουν σε υπέροχα κρασιά. Υπάρχουν κρασιά με ονομασία προέλευσης, με διαφορετικά στυλ οινοποίησης, βιοδυναμικά και φυσικά αποστάγματα σταφυλιού. Από ποιοτικά μοσχοφίλερα, μέχρι ξηρές μαυροδάφνες, μούχταρο, Βιδιανό και Βηλάνες, Αγιωργήτικο και το μοναδικό Roussane των Χανίων, όπως και μπίρες μικοζυθοποιών φτιάχνουν μια λίστα-κέντημα. Η βραδιά έκλεισε με γλυκό, φυσικά από τον Στέλιο Παρλιάρο, την υπογραφή του οποίου βλέπουμε στις γλυκές συνταγές του περιοδικού εδώ και δέκα και πλέον χρόνια. Ο διάσημος ζαχαροπλάστης ετοίμασε μια πλούσια μους γιαουρτιού με βανίλια και ψητά κυδώνια, ένα απολύτως ελληνικό και αρχοντικό κέρασμα, όπως και μια σοκολάτα αρωματισμένη με γλυκά μπαχαρικά, που έγινε ανάρπαστη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT