ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρυγώντας τα κόκκινα σταφύλια του Αστικού Αμπελώνα

Διήρκεσε μιάμιση ώρα, απέδωσε 500 κιλά και γιορτάστηκε δεόντως.

27.09.2016| Updated: 25.06.2021
Τρυγώντας τα κόκκινα σταφύλια του Αστικού Αμπελώνα

Διήρκεσε μιάμιση ώρα, απέδωσε 500 κιλά και γιορτάστηκε δεόντως.

Για τον Αστικό Αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουμε ξαναμιλήσει, είναι ο πρώτος αμπελώνας πόλης της χώρας. Λειτουργεί από το 2013 με την τεχνογνωσία του εργαστηρίου αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κτήματος Γεροβασιλείου, σε ένα χώρο 2 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Δήμο κοντά στην Πανεπιστημιούπολη. Στην έκταση αυτή, στα μέσα Σεπτεμβρίου έγινε μία μικρή γιορτή για τον πρώτο τρύγο των κόκκινων σταφυλιών (Ξινόμαυρου κι Αγιωργίτικου), που απέφερε 500 κιλά συνολικά.

Εθελοντές στον τρύγο, που έγινε απόγευμα και κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν φοιτητές, κάτοικοι της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ένα τοπικό χορευτικό συγκρότημα, αλλά και υπάλληλοι κι εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου και ο ίδιος ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Ο τρύγος των λευκών κρασιών πραγματοποιήθηκε στα τέλη του καλοκαιριού υπηρεσιακά για δεύτερη χρονιά κι έδωσε περίπου 600 κιλά Μαλαγουζιάς και Ρομπόλας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Συντήρησης Κήπων του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Βαγγέλη Ματζίρη, ο τρύγος πήγε πολύ καλά. Τα σταφύλια μεταφέρθηκαν στο Κτήμα Γεροβασιλείου για οινοποίηση (η εμφιάλωση θα γίνει τη άνοιξη), ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν την ετικέτα του κρασιού από τον περσινό τρύγο. Το όνομα, όπως μας είπαν, θα είναι «Γοργόνα», από την αδερφή Μεγάλου Αλέξανδρου (είναι, επίσης, και το λογότυπο της αντιδημαρχίας τουρισμού).

Τι μας είπε ο δήμαρχος

«Ήταν λίγο απ’ όλα», μας έλεγε πριν από λίγο καιρό ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Μπουτάρης, για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα. «Πρώτον παλιότερα η Θεσσαλονίκη είχε ανακηρυχθεί σε “πόλη αμπέλου και οίνου”. Δεύτερον είχαμε ήδη φτιάξει τον αστικό λαχανόκηπο (είναι στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου με τις δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας) και λέγαμε να προχωρήσουμε και σε κάποια άλλη παραγωγική καλλιέργεια. Και τρίτον σε πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης υπάρχουν αστικοί αμπελώνες, οπωρώνες κι άλλοι μπαξέδες. Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να δραστηριοποιηθούν στη γειτονιά τους, στην πόλη τους, να τη νιώσουν δική τους, κτήμα τους. Έτσι συνεργαστήκαμε με το Εργαστήριο Αμπελουργίας και τον Στέφανο Κουνδούρα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, που ανέλαβε την επιστημονική υποστήριξη και με το Κτήμα Γεροβασιλείου, που παραχώρησε τα κλήματα κι ανέλαβε την οινοποίηση και την εμφιάλωση. Δεν θα είναι πολύ το κρασί, τα δύο στρέμματα θα βγάλουν μερικές εκατοντάδες φιάλες που θα τις δίνουμε ως δώρα στους επίσημους επισκέπτες του Δήμου, τουλάχιστον στην αρχή».

Για την ιστορία…

Τα αμπέλια τρυγήθηκαν πρώτη φορά το 2014, ενδεικτικά και σε μικρή έκταση. Ο πρώτος κανονικός τρύγος πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 και, σύμφωνα με τον κ. Ματζίρη, απέδωσε περίπου 1.200 κιλά αποκλειστικά λευκό κρασί, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 150 φιάλες μονοποικιλιακών οίνων. Όλη η διαδικασία της οινοποίησης κι εμφιάλωσης, έγινε στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

Για την ώρα οι ποσότητες κρασιού δεν έχουν ακόμη διατεθεί κάπου, αλλά προορίζονται εκτός άλλων για κάποιες κοινωνικές δομές του δήμου, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή προς πώληση σε δημοπρασίες, ως συλλεκτικές.

Όσο για τη γειτονιά, συμμετέχει ενεργά: «Οι κάτοικοι προστατεύουν τον αμπελώνα», λέει ο κ. Ματζίρης. «Έχουν “υιοθετήσει” το χώρο και τον φροντίζουν. Έτσι, έχει αρχίσει να εκπληρώνεται ο στόχος μας, να κατεβάσουμε τη γειτονιά από το μπαλκόνι στο πάρκο. Αν κι επιφυλακτικός στην αρχή, για όσα προβλήματα ενδεχομένως να παρουσιάζονταν, ο κόσμος έχει πλέον αγαπήσει τον αμπελώνα».

Info: Ο χώρος, δέχεται επισκέψεις από σχολεία και τουρίστες. Για πληροφορίες: Βαγγέλης Ματζίρης, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος M.Sc, Ph.D., Προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης Κήπων Δήμου Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2313 318384 / Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 23920 44567, www.gerovassiliou.gr.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT