ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βάλσαμο: Μια «οικογενειακή ταινία» για το πιο νόστιμο νοσοκομειακό φαγητό

Το «Βάλσαμο» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φαγητού στα άδυτα της κουζίνας ενός δημόσιου νοσοκομείου και προβάλλεται αυτή την Παρασκευή 8 Μαρτίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

05.03.2019| Updated: 25.06.2021
Βάλσαμο: Μια «οικογενειακή ταινία» για το πιο νόστιμο νοσοκομειακό φαγητό

Το «Βάλσαμο» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φαγητού στα άδυτα της κουζίνας ενός δημόσιου νοσοκομείου. Είναι γυρισμένο με δύο iphone, μέσα σε μια μέρα, στην κουζίνα του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, και προβάλλεται αυτή την Παρασκευή 8 Μαρτίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν αξημέρωτα, έξι μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου περνάνε την πύλη του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά. Αρματωμένοι σαν αστακοί, με τα μπαγκάζια τους γεμάτα ακονισμένα μαχαίρια. Ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει. Ήρθαν για καλό σκοπό. Η ασυνήθιστη αυτή παρέα από βραβευμένους σεφ, καλοφαγάδες και νοικοκυρές της παλιάς σχολής, διεισδύει στα άδυτα του δημόσιου νοσοκομείου και φοράει μαγειρικές ποδιές, για να μαγειρέψει ένα ιδιαίτερο γεύμα. Ήρθαν για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον σεφ Ιάκωβο Απέργη και την ομάδα του, που έχουν μετατρέψει την κουζίνα του Τζάνειου Νοσοκομείου σε μια ουτοπία εξερεύνησης των θεραπευτικών ιδιοτήτων του φαγητού, βοηθώντας τους ασθενείς να αναρρώσουν και τους γιατρούς να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους.

Τις περιπέτειές τους καταγράφει η κατ’ επιλογή Μυκονιάτισσα Σκηνοθέτιδα, Ελιάνα Αμπραβανέλ (2013 Roughcut (58′) 2016 Finish Line (70′), η οποία «ανακάλυψε» το νησί το 1978. «Εδώ και 40 χρόνια, βλέπω τη Μύκονο να αλλάζει μπροστά στα μάτια μου και τους ντόπιους να αγωνίζονται να συμβαδίσουν. Το χάσμα ανάμεσα στους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες είναι πλέον αδύνατο να το περιγράψει κανείς. Με το που μπαίνουν τα κρύα, η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του νησιού πέφτει σε χειμερία νάρκη. Όσοι έχουν μείνει πίσω – είτε από επιλογή είτε από επαγγελματική αδράνεια – χρίζονται αυτομάτως μέλη μιας άτυπης νησιώτικης οικογένειας που μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από το πάθος για το φαγητό. Δεν έχει σημασία αν κάποιοι έχουν κάνει καριέρα σε κουζίνες γνωστών εστιατορίων και άλλοι έχουν περάσει τη ζωή τους μαγειρεύοντας μόνο για τους δικούς τους. Το φαγητό είναι μια κοινή γλώσσα που ξέρουν να χρησιμοποιούν όλοι, και ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Ο καθένας φέρνει ό,τι μπορεί – στη Λέσχη κανείς δεν σου σερβίρει λογαριασμό – και όλοι πάνε σπίτι τους χορτάτοι» λέει η ίδια. Το «Βάλσαμο» (2018) είναι ένα στιγμιότυπο από τα τελευταία τρία χρόνια που έχει περάσει ως επίτιμο μέλος της τοπικής κοινωνίας, ετοιμάζοντας την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της πάνω στο τίμημα της αλόγιστης ανάπτυξης.


Info: Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται την Παρασκευή 8/3/19 στις 17:30 στον κινηματογράφο Ολύμπιον στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (Πλ. Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, Τ/2310- 37.84.00) 2018 Βάλσαμο (15′)
ΕΛΛΑΔΑ / HD / ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΕΓΧΡΩΜΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών