ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουτιά μιας ανάσας στην Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων

Η Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων διοργανώνεται και φέτος 16-23 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης “The Authentic Big Blue” στην Αμοργό.

17.09.2018| Updated: 25.06.2021
Βουτιά μιας ανάσας στην  Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων

Η Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων διοργανώνεται και φέτος 16-23 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης “The Authentic Big Blue” στην Αμοργό.

Με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των τοπικών συνταγών, των προϊόντων, αλλά και της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού της Αμοργού σε ένα ευρύτερο ελληνικό αλλά και διεθνές κοινό διοργανώνεται και φέτος για δεύτερη χρονιά η Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων.

Η φετινή καινοτομία είναι ότι το γαστρονομικό ταξίδι συμπεριλαμβάνει και τις Μικρές Κυκλάδες, με προϊόντα, παραγωγούς, συνταγές και μαγείρους από τα γύρω νησιά, διευρύνοντας έτσι το πεδίο ενδιαφέροντος στην εγγύς γειτονιά των Κυκλάδων!

Όσοι βρεθείτε στο νησί αξίζει να παρακολουθήσετε και την διήμερη γιορτή του κρασιού στο λιμάνι των Καταπόλων 20 και 21 Σεπτεμβρίου 20.00 με 23.00, όπου θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε τριάντα διαφορετικά ελληνικά κρασιά από δέκα σημαντικά οινοποιεία από όλη την Ελλάδα.

Όλα αυτά φυσικά θα συμβούν παράλληλα με την διοργάνωση του καταδυτικού αγώνα “The Authentic Big Blue”, που φέτος, στην δεύτερη του χρονιά γιορτάζει τα 30 χρόνια από την επέτειο της προβολής της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο που ενέπνευσε και τον καταδυτικό αυτό αγώνα! Εφέτος η διοργάνωση καινοτομεί παγκοσμίως και προσφέρει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να δουν από κοντά τις βουτιές της μιας ανάσας, να επιβιβαστούν σε ένα παραδοσιακό καΐκι και να βρεθούν δίπλα στα μεγάλα ονόματα του αθλήματος. Όσοι επιλέξουν να ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την προετοιμασία των αθλητών πριν βουτήξουν στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού και να νιώσουν τον ενθουσιασμό τους όταν επιστρέφουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Όσοι βρεθείτε στο νησί αναζητήστε και γευτείτε τα τοπικά προϊόντα της Αμοργού στα παντοπωλεία, στους καφενέδες και στις παραδοσιακές ταβέρνες:

  1. Ξεροτήγανα: είναι το παραδοσιακό γλύκισμα, σημείο αναφοράς στην τοπική παράδοση της Αμοργού που συνοδεύει κάθε χαρούμενη στιγμή της ζωής των Αμοργιανών. Θέλοντας να μοιραστούν αυτήν την ιδιαίτερη γεύση με όλο τον 2 κόσμο που βρίσκεται στην Αμοργό, κάθε χρόνο το καλοκαίρι, διοργανώνεται η Γιορτή του Ξεροτήγανου.
  2. Αμοργιανό παστέλι: τοπικό προϊόν που πρέπει να δοκιμάσετε. Μάλιστα την πρώτη Κυριακή μετά τον δεκαπενταύγουστο Αμοργιανοί και επισκέπτες έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν ζωντανά πως φτιάχνεται στην πλατεία της Λόζας στην Χώρα, όπου στήνεται το καζάνι και τα μέλη του συλλόγου «Σημωνίδη» ξεκινούν τη διαδικασία εξηγώντας σε όλους όσους παρακολουθούν με λεπτομέρειες το κάθε στάδιο. 
  3. Αμοργιανή ψημένη ρακή: η ψημένη ρακή είναι το παραδοσιακό ηδύποτο του νησιού και συνοδεύει απαραιτήτως τις γιορτές, τους γάμους και τα κάθε λογής τραταρίσματα. Τα λιγοστά καζάνια απόσταξης (ρακεζό) φτιάχνουν ποσότητες που δεν επαρκούν. Έτσι, για την ψημένη, παραδοσιακά χρησιμοποιείται τσικουδιά από την Κρήτη. Η συνταγή της είναι σχετικώς απλή, αλλά το αποτέλεσμα διαφέρει αισθητά από σπίτι σε σπίτι. Κανέλα με γαρίφαλο και σε κάποιες περιπτώσεις λίγο γλυκάνισο τα βασικά μυρωδικά. Αυτά βράζουν σε νερό. Το γλυκαντικό είναι ζάχαρη που καραμελώνει στη φωτιά (εδώ η τέχνη είναι να μην καεί) και ενίοτε και λίγο μέλι. Η τσικουδιά ζεσταίνεται ελαφρώς, αναμειγνύεται με όλα τα παραπάνω σε αναλογία περίπου 9 προς 1 και αφήνεται να «μαριναριστεί».
  4. Το Αμοργιανό φάβα: το Αμοργιανό φάβα βγαίνει από γένος φυτών που συγγενεύουν με το μπιζέλι. Η καλλιέργειά του είναι δύσκολη, καθώς τα σπόρια πρέπει να μαζευτούν με το χέρι, νωρίς το πρωί, πριν ο ήλιος του Ιούνη τα κάνει να θρυμματίζονται. Αυτή η κουραστική διαδικασία και η αγάπη που δείχνουν οι ντόπιοι στις καλλιέργειές τους, κρατώντας τες αμιγείς, δίνει αυτή την ιδιαίτερη γεύση. Σερβίρεται χλιαρό με λάδι και ωμό κρεμμύδι.
  5. Τα τυροκομικά προϊόντα: ένα τοπικό είδος κεφαλογραβιέρας, μυζήθρα (γλυκόξυνη Αμοργού), ξινότυρο, κοπανιστή, μελίχλωρο και ανθότυρο.
  6. Μέλι: δυστυχώ το βρίσκουμε σε μικρές ποσότητες γι’ αυτό και είναι δυσεύρετο. Τα διάσπαρτα αρωματικά βότανα στο νησί του δίνουν πραγματικά εξαιρετική γεύση. 
  7. Αμοργιανές πίτες: γίνονται στο τηγάνι και πρέπει οπωσδήποτε να τις δοκιμάσετε. 
  8. Ο καβουρμάς στην Αμοργό γίνεται από χοιρινό, είναι πολύ πιο ελαφρύς στα μπαχάρια και έχει μόνο ρίγανη, λίγο μπαχάρι και δάφνη. 
  9. Αρωματικά φυτά: έχει παραγωγούς το νησί που πωλούν ντόπια αρωματικά φυτά με δυνατά αρώματα. Επίσης επισκεφτείτε και το «Βοτανικό Πάρκο» στα Κατάπολα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.authenticbigblue.com

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών