ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραβεία «Γαστρονόμου» στην ποιότητα

Για ένατη χρονιά τιμήθηκαν παραγωγοί, έμποροι και διακινητές προϊόντων υψηλής ευθύνης, που με μεράκι και επαγγελματισμό συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

29.06.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Βραβεία «Γαστρονόμου» στην ποιότητα

Για ένατη χρονιά τιμήθηκαν παραγωγοί, έμποροι και διακινητές προϊόντων υψηλής ευθύνης, που με μεράκι και επαγγελματισμό συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Δύο Κερκυραίοι τριαντάρηδες, ο Σπύρος και o Γιώργος Δαφνής, έκαναν το αδύνατο δυνατό: έφτιαξαν το εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης ελαιόλαδο «Κυβερνήτης» (που μάλιστα ανακηρύχθηκε προσφάτως το υγιεινότερο λάδι στον κόσμο), ανατρέποντας την εικόνα που έχουμε για τον κερκυραϊκό ελαιώνα.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο τους στην ένατη απονομή Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» μας συνεπήραν με τον ενθουσιασμό τους: «Θέλαμε να σπάσουμε μια αρνητική παράδοση ετών, που ήθελε τον τόπο μας να παράγει το χειρότερο λάδι στον κόσμο. Καταφέραμε το ασχημόπαπο να γίνει κύκνος». Το βραβείο, εν μέσω χειροκροτημάτων, αφιέρωσαν στους νέους ανθρώπους της γενιάς τους «που προσπαθούν να μείνουν εδώ και να προκόψουν, γιατί ξέρετε είναι αλήθεια ότι, όπου και αν πάμε, δυστυχώς, η Ελλάδα μάς πληγώνει, όμως εμείς, σαν καλά παιδιά, τώρα στην ανάγκη, πρέπει να της σταθούμε και να της βάλουμε πλάτη».

Τέτοιους «ωραίους τρελούς» βράβευσαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Ζάππειο ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» – 14 στο σύνολο, παραγωγούς, εμπόρους και διακινητές προϊόντων υψηλής ευθύνης. Για «συνωμοσίες ποιότητας» και για «ανθρώπους που με μεράκι και επαγγελματισμό προσφέρουν στη χώρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της» μίλησε ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Την ανάγκη να αντιληφθούμε «ότι το πλεονέκτημα της πατρίδας μας βρίσκεται στην παραγωγή εκλεκτών προϊόντων», τόνισε ο σύμβουλος έκδοσης της «Κ» και επικεφαλής του «Γαστρονόμου», Σωκράτης Τσιχλιάς, σημειώνοντας πως «είναι κρίσιμο να αναδείξουμε όχι μόνο τη γευστική αξία αλλά και την οικονομική σημασία του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού».

Οι βραβευμένοι από την πλευρά τους μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, για την κρίση, για το εχθρικό κράτος. Και όμως κατάφεραν όχι μόνο να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν, να εξαγάγουν. Πώς; Με μόχθο, κέφι και δημιουργικότητα. Από αυτά προκύπτει η ποιότητα, κοινός παρονομαστής της δουλειάς τους.

Αρκετοί από αυτούς συνεργάστηκαν με διακεκριμένους επιστήμονες και πανεπιστημιακά ιδρύματα για να φτιάξουν τρόφιμα μοναδικά, σύγχρονα, ευεργετικά για τον άνθρωπο. Οπως οι Κερκυραίοι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και οι Φάρμες Ωμέγα των αδελφών Κουτσιώφτη, που σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παράγουν μοσχαρίσιο κρέας ξεχωριστής νοστιμιάς με Ω3 λιπαρά, ταΐζοντας τα ζώα με ειδική, πατενταρισμένη τροφή. Τις επιστημονικές οδηγίες του Πανεπιστημίου ακολούθησε και ο Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών Ράχης «Αγιος Λουκάς». Εφεραν νερό από τον Ολυμπο και μετέτρεψαν τα χέρσα χωράφια του χωριού τους σε έναν δυναμικό κερασώνα – πρότυπο που παράγει εξαιρετικής γεύσης φρούτα. Το 85% της παραγωγής τους εξάγεται. «Ανατρέψαμε αυτό που πιστεύουν όλοι όταν ακούν για συνεταιρισμούς», είπε κατά τη βράβευσή του ο Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Α.Σ. Κερασοπαραγωγών. Οι αγρότες καλλιέργησαν παλιές, καλά προσαρμοσμένες στην περιοχή, ποικιλίες. Τρία ακόμη παραδείγματα αξιοποίησης της πλούσιας βιοποικιλότητας που διαθέτει ο τόπος μας: το θυμαρίσιο αμοργιανό μέλι που παράγει σε… συνεργασία με τις ντόπιες μέλισσες ο Παναγιώτης Μαρούλης. Ενα μέλι στη γεύση του οποίου αποτυπώνεται ο πλούτος του άγονου κυκλαδίτικου τοπίου. Επίσης, τα κρασιά του Γιώργου Γαβαλά, από παλιές σαντορινιές ποικιλίες που απειλούνταν με εξαφάνιση. Αλλά και οι δαμασκηνοελιές που φτιάχνει με φυσικό τρόπο ο γναθοχειρουργός (!) Μιχάλης Αϊνατζόγλου, μια ποικιλία αρχαία που δίνει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς.

Φέτος, βραβεύθηκαν και εστιάτορες που υπηρετούν με επιμονή και γούστο την ελληνική κουζίνα. «Ζωντανή διαφήμιση για την Ελλάδα» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά το εστιατόριο Notos του Κωνσταντίνου Ερίνκογλου στις Βρυξέλλες, που μαγειρεύει φίνα ελληνική κουζίνα με τα εθνικά μας προϊόντα, φέτα, λάδι, μέλι, κρασί. Το ίδιο και η Αντωνία Ζάρπα από το «Θαλασσάκι». Η μαγείρισσα οργώνει την Τήνο για να βάλει στις μαρμίτες τα καλύτερα του νησιού. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία, μετά την απονομή, να απολαύσουν στο αίθριο του Ζαππείου τα εδέσματά τους, καθώς και των σεφ του «Γαστρονόμου» που παρουσίασαν εκλεκτές ελληνικές λιχουδιές.

Δείτε το βίντεο από τη βραδιά των βραβείων εδώ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών