ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεχάστε το φελιζόλ, ήρθε μια νέα οικολογική συσκευασία για το ψάρι μας

Οι Σκανδιναβοί δείχνουν το δρόμο για μια απόλυτα φιλική στο περιβάλλον, οικολογική χάρτινη συσκευασία για νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα.

11.09.2020| Updated: 25.06.2021
Ξεχάστε το φελιζόλ, ήρθε μια νέα οικολογική συσκευασία για το ψάρι μας

Οι Σκανδιναβοί δείχνουν το δρόμο για μια απόλυτα φιλική στο περιβάλλον, οικολογική χάρτινη συσκευασία για νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα.

Μια νέα ιδέα που φαίνεται πως αναμενόταν εδώ και καιρό στο χώρο της συσκευασίας αλιευμάτων, κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα και αλλάζει τα δεδομένα. Πρόκειται για τη συσκευασία EcoFishBox™ που γεννήθηκε στα εργαστήρια της σουηδοφινλανδικής εταιρείας Stora Enso. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προϊόντων χάρτου στην Ευρώπη, παράγει από τσιγαρόχαρτα μέχρι χαρτί συσκευασίας, έχει τεχνογνωσία και εμπειρία δεκαετιών και ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια τόνους. Τώρα, πηγαίνει ένα βήμα μπροστά με το EcoFishBox™, ένα πρωτοποριακό προϊόν που απευθύνεται σε ιχθυοκαλλιέργειες για τη συσκευασία των εμπορευμάτων τους, με στόχο το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα συνηθισμένα κιβώτια από ΕΡΑ (αφρώδες πολυστυρένιο, δηλαδή φελιζόλ), που συντηρεί τον πάγο, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, ιδιαίτερα δε τα επιφανειακά ύδατα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα ήδη τρομακτικά επιβαρυμένο πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Από την άλλη μεριά, η καινοτομία της ανακυκλώσιμης και ανανεώσιμης συσκευασίας EcoFishBox™ έγκειται στο ότι η παρασκευή της μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 40%, ενώ απαιτεί 7 φορές λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, μειώνοντας ασύγκριτα το κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης, με σημαντική οικονομία. Σε σύγκριση με τις συσκευασίες ΕΡΑ, εξίσου χαμηλότερο είναι και το κόστος ανακύκλωσης και διάθεσης/διαχείρισης των απορριμμάτων και παράλληλα μπορεί να υπάρχει ακόμη και κέρδος από των πώληση προς ανακύκλωση της συσκευασίας EcoFishBox™. Επιπρόσθετα, είναι αισθητικά πολύ ανώτερο του EPA καθώς μπορεί να εκτυπωθεί με παραστάσεις και λογότυπα σε υψηλή ανάλυση.

Η συσκευασία EcoFishBox™, πατενταρισμένη για τα επόμενα 10 χρόνια, διατίθεται σε 4 διαφορετικά μεγέθη χωρητικότητας των 3, 5, 10 και 20 κιλών, μαζί με μια σειρά από διαφορετικά είδη καλυμμάτων.

Για τους ευσυνείδητους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας, η λύση της επιλογής της συσκευασίας EcoFishBox™ είναι μονόδρομος. Ήδη στις χώρες της πρωτοπόρου Σκανδιναβίας η χρήση της είναι σχεδόν αποκλειστική. Σύμφωνα με στοιχεία της Paper Care, της ελληνικής εταιρείας που από το 1969 εκπροσωπεί κατ’ αποκλειστικότητα την Stora Enso από το 1969 σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Τουρκία και παρευξείνιες χώρες, η πρώτη επαφή και γνωριμία με το προϊόν στη χώρα μας έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, όπως η «Ανδρομέδα Α.Ε.» και η «Σελόντα Α.Ε.», που δείχνουν να προσανατολίζονται σταθερά σε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Εξάλλου αντίστοιχο προσανατολισμό δείχνουν και οι μεγάλοι πελάτες αυτών των εταιρειών στο εξωτερικό. Ανάλογο ενδιαφέρον έδειξαν και τέσσερις μεγάλοι ιδιώτες, σημαντικοί αλιείς που αλιεύουν και συσκευάζουν οι ίδιοι το προϊόν τους -συνολικά, εταιρείες και ιδιώτες εκπροσωπούν το 46% του μεριδίου εξαγωγών ελληνικών κατεψυγμένων αλιευμάτων.

 

Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε το ενδιαφέρον για τη συσκευασία αυτή από ελληνικές εταιρείες, με δεδομένο ότι η Ελλάδα συνήθως εμφανίζεται διστακτική στο να υιοθετεί οικολογικές πρακτικές. Το παράδειγμα μεγάλων εταιρειών με διεθνή προσανατολισμό ίσως ανοίξει το δρόμο και σε άλλες, μικρότερες, πείθοντάς τες να ακολουθήσουν ανάλογες πρακτικές και να στραφούν προς μια οικολογική και αειφόρα διαχείριση των προϊόντων αλλά και των υλικών τους. Κάτι που εμείς οι καταναλωτές θέλουμε να βλέπουμε και το αναμένουμε επιτακτικά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών