ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξέρατε ότι το τσουρέκι έχει ήχο; Τα νέα βίντεο του Γαστρονόμου είναι ζεν!

O Γαστρονόμος φτιάχνει βίντεο με γλυκά που θα θες να ακούσεις σε dolby surround.

25.04.2021| Updated: 25.06.2021
Ξέρατε ότι το τσουρέκι έχει ήχο; Τα νέα βίντεο του Γαστρονόμου είναι ζεν!

O Γαστρονόμος φτιάχνει βίντεο με γλυκά που θα θες να ακούσεις σε dolby surround.

Μάρτιος 2020, περίοδος που θα μείνει στην ιστορία ως «η πρώτη καραντίνα». Μετά από χρόνια θα ρωτάμε ο ένας τον άλλο τι κάναμε τότε, πώς βιώσαμε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, όπως οι παλαιότερες γενιές ρωτούσαν για τον πόλεμο ή το Πολυτεχνείο. Εσείς πού ήσασταν; Τι κάνατε; Ανακαλύψατε τον εαυτό σας, το διάβασμα, το Netflix, το τρέξιμο, την πλατεία της γειτονιάς που είχατε να περπατήσετε από παιδί; Κάνατε εκκαθάριση στην ντουλάπα, λιώσατε στην τηλεόραση, πέσατε σε κατάθλιψη; Ψεκάσατε χλωρίνη ακόμα και τη χάρτινη συσκευασία της ζάχαρης ή συνεχίσατε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα; Μήπως ζυμώσατε; Μήπως φτιάξατε προζύμι; Μήπως ήταν το πρώτο Πάσχα στη ζωή σας που φτιάξατε τσουρέκι; Ήσασταν κι εσείς συνυπεύθυνοι που εξαντλήθηκαν τα αποθέματα νωπής μαγιάς στα σούπερ μάρκετ;

Μαζί σας. Δηλώνω ένοχη.

Θυμάμαι «κλείναμε» το πασχαλινό τεύχος του «Γαστρονόμου», δουλεύαμε όλοι από το σπίτι, ένα χάος προσπαθώντας να συντονιστούμε. Το δίκτυο έπεφτε, τα αρχεία στον υπολογιστή έκαναν τριπλή ώρα να ανοίξουν από το κανονικό, για να μην μιλήσω για τις φωτογραφίες. Πόση ώρα αντέχει ένας άνθρωπος να βλέπει τη ροδέλα να γυρνάει και το σύστημα να κολλάει; Πόση ώρα πριν θελήσει να σπάσει την οθόνη; Αυτό πάνω κάτω ήταν το ρεζουμέ της δικής μου εμπειρίας. Δεν έσπασα την οθόνη.

Προτίμησα να κάνω ένα δημιουργικό διάλειμμα και άρχισα να ψάχνω για καμιά παράξενη συνταγή για γλυκό στο Youtube. Κάτι που να μην έχω ξαναδεί και να μην έχω ξαναφτιάξει. Βρήκα. Και κόλλησα. Δεν ήταν το γλυκό αυτό καθαυτό που με κέρδισε, αλλά το βίντεο. Το στυλ του δεν είχε σχέση με τα γρήγορα, σπιντάτα βίντεο όπου όλα γίνονται μέσα σε 5 λεπτά. Ούτε με τα πιο συμβατικά όπου ο παρουσιαστής μιλάει και εξηγεί τι κάνει σε κάθε βήμα, σαν να βλέπεις τηλεοπτική εκπομπή. Αυτό το βίντεο ήταν χωρίς λόγια, χωρίς σπικάζ, χωρίς μουσική, αργόσυρτο, σχεδόν ζεν. Ακούγονταν μόνο οι φυσικοί ήχοι της συνταγής: το φουέ που χτυπάει τα ασπράδια, το κρακ της σοκολάτας που σπάει, ο τριζάτος αντίλαλος της κρυσταλλικής ζάχαρης που πασπαλίζεις, το ταπ ταπ από τα πατουσάκια του σκύλου πάνω στο παρκέ, η βροχή απ’ έξω. Ξέρατε ότι η μους έχει δικό της ήχο; Ότι αλλιώς ακούγεται η μαύρη κουβερτούρα όταν την κόβεις με το μαχαίρι κι αλλιώς η γάλακτος;

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα ότι υπάρχει μια ολόκληρη «σχολή» από τέτοια βίντεο, κυρίως από Ασιάτες. Βίντεο που εκτυλίσσονται βασανιστικά αργά. Βασανιστικά; Όχι, λάθος λέξη. Καθησυχαστικά αργά, γιατί ποιος αντέχει άλλη πίεση χρόνου στη ζωή του; Αυτά τα βίντεο είναι σιγαλόφωνα, λιτά, με ASMR ήχο, σαν τα βίντεο με τους ήχους της θάλασσας που βάζεις για να χαλαρώσεις. Είναι η γιόγκα των βίντεο μαγειρικής δηλαδή.

Όταν μετά από λίγο καιρό αρχίσαμε να συζητάμε ιδέες για μια σειρά από βίντεο με γλυκά για το site του “Γαστρονόμου”, συμφωνήσαμε ότι αυτό ήταν που θέλαμε να κάνουμε. Βίντεο που συλλαμβάνουν την ψυχοθεραπευτική επίδραση της ζαχαροπλαστικής, που σε “τσιμπάνε”, όχι από τη μύτη, αλλά από το αυτί και σε βάζουν στην κουζίνα. Ριχτήκαμε στην ιδέα χωρίς δεύτερες σκέψεις και ήμασταν τυχεροί γιατί βρήκαμε τους ιδανικούς συνεργάτες, οι οποίοι όχι μόνο παθιάστηκαν εξίσου με το concept αλλά κατάφεραν να το υλοποιήσουν και να βελτιώσουν την αρχική μας ιδέα πέραν των προσδοκιών μας κι αυτοί είναι ο videographer Νίκος Καρανικόλας και ο ηχολήπτης Γιάννης Καραγιάννης. 

Κι επειδή η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, πρωταγωνιστής των πρώτων μας βίντεο (πρόσωπο-κλειδί στο όλο εγχείρημα), δέχτηκε να ειναι ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, ένας ζαχαροπλάστης προπονημένος στα «δύσκολα», με θητεία μεταξύ άλλων στα εστιατόρια Σπονδή, The Fat Duck, Epicure, Βαρούλκο. Εκτός από το ταλέντο και τις γνώσεις του, μας δάνεισε και τις άλλες αρετές του που εξασφάλισαν την επιτυχία του project, τον επαγγελματισμό και την τελειομανία του και τον ευχαριστούμε θερμά.

Το πρώτο βίντεο που ανεβάζουμε ενόψει Πάσχα είναι το τσουρέκι. Τα υπόλοιπα προσεχώς…

Ακολουθήστε τον Γαστρονόμο στα social media

Κάντε εγγραφή στο ΥouTube: https://bit.ly/gastronomos_online

Facebook: https://el-gr.facebook.com/gastronomos.gr

Instagram: https://www.instagram.com/gastronomos_

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών