ΕΞΟΔΟΣ

Φαγητό μετά το μπάνιο στις Κυκλάδες

10 νησιά, 10 εκλεκτές ταβέρνες πάνω στο κύμα.

17.08.2016| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φαγητό μετά το μπάνιο στις Κυκλάδες

10 νησιά, 10 εκλεκτές ταβέρνες πάνω στο κύμα.

«Aegean Deli» – Πάρος Μοντέρνο, περιποιημένο εστιατόριο, στολισμένο σαν παντοπωλείο, με καλούδια από όλη την Ελλάδα. Αποπνέει οικειότητα. Δοκιμάστε την τέλεια μαϊντανοσαλάτα και τους πολύ καλούς μαραθοκεφτέδες που ετοιμάζουν ο Δημήτρης Μήχος και η Χριστίνα Βρατσίστα. Ζητήστε επίσης τον «καλόγερο» Νάξου, τα ιδιότυπα κυκλαδίτικα γεμιστά (μελιτζανοπιπεριές) με πλιγούρι.

Παροικιά, Τ/22840-24.974


«Πέτρινο» – Νάξος Ο σεφ Κωνσταντής Χουζούρης εμπνέεται όχι μόνο από την πλούσια αξιώτικη μαγειρική παράδοση, αλλά και από τις γαστρονομικές συνήθειες των αρχαίων ημών προγόνων. Οι αναζητήσεις του τον έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πιάτων όπως ο αρχαίος μυτλωτός (κοπανιστή Νάξου, σκόρδο, ρεικόμελο), ο μαύρος χοίρος με μελωμένα ρεβύθια και οξύμελι, το ημιάγριο ντόπιο κατσικάκι με καρότο και αρσενικό Νάξου τριετούς παλαίωσης. Και όλα αυτά με την άμμο στα πόδια.

Πλάκα, Τ/22850-41.589


«Σάββας» – Σύρος Ταβέρνα με αυθεντικές γεύσεις και χορταστικές μερίδες, μόλις λίγα μέτρα από την αμμουδιά του Γαλησσά. Η βεράντα του είναι στολισμένη απλά και όμορφα. Ντόπιοι και παραθεριστές απολαμβάνουν στα τραπεζάκια του Σάββα μεζέδες με συριανό χαρακτήρα, όπως η καππαροσαλάτα και το σαγανάκι Σαν Μιχάλη, και πιάτα με μαμαδίστικο στυλ – βλ. σούπερ μουσακά, ντόπιο κουνελάκι με κάππαρη και λαδερά με συριανά κηπευτικά.

Γαλησσάς, Τ/22810-42.998


«Reeza» – Μύκονος Το κοσμικό ξενοδοχείο Rocabella βάζει τον φαντεζί χώρο και ο σεφ Γκίκας Ξενάκης, γνωστός από το αθηναϊκό Aleria, βάζει την τέχνη του και υπογράφει ένα δημιουργικό μενού υψηλού επιπέδου με αέρα κυκλαδίτικο, ελληνικό. Το αποτέλεσμα; Το Reeza, το εστιατόριο του ξενοδοχείου, είναι ένας πολύ ενδιαφέρων all day γαστρονομικός προορισμός, μια ανάσα απ’ την ακρογιαλιά του Αγίου Στεφάνου. Δοκιμάστε το «δυνατό» ριζότο με αρσενικό Νάξου και φυστίκια Αιγίνης και τα σουτζουκάκια με κρέμα μελιτζάνας και γιαούρτι.

Αγιος Στέφανος, Τ/22890-28.930


«Τσικάλι» – Σίφνος Κλασική αξία, αγαπημένο στέκι ντόπιων και παραθεριστών. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Φρατζέσκαρος μαγειρεύει με υλικά δικής του παραγωγής: ζαρζαβατικά από το μποστάνι του, κρεατικά και τυριά από τη φάρμα του. Κάτω από την παχιά σκιά που κάνουν τα αρμυρίκια, δοκιμάστε τις πίτες του, το ριγανάτο κουνέλι δικής τους εκτροφής, το μαστέλο -κατσικάκι στο τσικάλι- και οπωσδήποτε τα λαδερά ημέρας. Γλυκαθείτε με λεμονόπιτες και αμυγδαλόπιτες.

Βαθύ, Τ/22840-71.177


«Αρμενάκι» – Μήλος «Αρχίζει» εκεί όπου τελειώνει η αμμουδιά, στα κοσμοπολίτικα Πολλώνια, είναι ρεστοράν με τα όλα του και θα σας θυμίσει παλιές καλές εποχές. Σέρβις που δουλεύει ρολόι, μεζεδάκια και ψαρομαγειρέματα που θα σας εντυπωσιάσουν όχι με γκουρμεδιάρικα φτιασιδώματα, αλλά με κλασικές γεύσεις, εκτελεσμένες άψογα. Δοκιμάστε καπνιστή πεντάγλυκη μελιτζάνα, ταραμοσαλάτα φίνα, γαριδομακαρονάδα και σκορπίνα στη γάστρα με φασκόμηλο! Λίστα κρασιών υποδειγματική.

Πολλώνια, Τ/22870-41.061


«Κατίνα» – Σαντορίνη Οικογενειακή ταβέρνα στο μικρό κολπάκι στο Αμμούδι, κάτω από την Οία, που φημίζεται για την αστακομακαρονάδα της. Δοκιμάστε, επίσης, τους φημισμένους τραγανούς ντοματοκεφτέδες, χρυσαφένιες πατάτες τηγανητές, μυρωδάτο τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα με χλωροτύρι. Ψαράκι φυσικά ολόφρεσκο, από το καΐκι στα κάρβουνα.

Αμμούδι, Οία, Τ/22860-71.280


«Της Καλής» – Σέριφος Στο Λιβάδι, στα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, δοκιμάζουμε τις νοστιμιές που ετοιμάζει η σεφ και ιδιοκτήτρια Καλή Κοντογιάννη. Σπεσιαλιτέ της η αστακομακαρονάδα και η κακαβιά. Αξίζει να δοκιμάσετε επίσης τη σκορπίνα με ρεβύθια ή όποιο άλλο ψάρι βγάλουν τα καΐκια.

Λιβάδι, Τ/22810-52.301


«Μαργαρίτα» – Ανάφη Εποπτεύοντας την πανέμορφη παραλία του Κλεισιδίου, θα γευτείτε χταποδάκι με ντοματοσαλάτα και κάππαρη και σούπερ αναφιώτικο τυρί. Το ψωμί ζυμώνεται καθημερινά με βιολογικά άλευρα, το ίδιο και τα ζυμαρικά, που γίνονται σκορδομακάρονα, μακαρονάδα του ψαρά κ.ά. Αν υπάρχει ντόπιο κατσικάκι, παραγγείλτε το χωρίς σκέψη.

Παραλία Κλεισίδι, Τ/22860-61.237


«Μαραθιά» – Τήνος Ο Μαρίνος Σουράνης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας και μερακλής μάγειρας, χρησιμοποιεί πρώτες ύλες που εφοδιάζεται από το νησί και ετοιμάζει πιάτα προσιτά, αλλά με στοιχεία δημιουργικότητας. Μέχρι να κάνετε τη βουτιά σας στην αμμουδιά του Αγίου Φωκά, εκείνος θα σας ετοιμάσει σκορπίνα στη γάστρα, στήρα με κρασί και δεντρολίβανο στο φούρνο και όποιο άλλο ψάρι ημέρας τού βρίσκεται.

Αγιος Φωκάς, Τ/22830-22.343

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών