ΕΞΟΔΟΣ

Ήπειρος: Ταξίδι στο surf and turf τοπίο από τον Αμβρακικό μέχρι το Μιτσικέλι

Βρέξαμε τα πόδια μας στον Αμβρακικό, φάγαμε εξαίσιες γάμπαρες, πετάλι και χέλι ψημένο στο κεραμίδι και ανεβήκαμε στην έδρα της Περιφέρειας για κρέας από ορεσίβιες φάρμες.

30.08.2021| Updated: 05.09.2021
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Ήπειρος: Ταξίδι στο surf and turf τοπίο από τον Αμβρακικό μέχρι το Μιτσικέλι

Πρέβεζα: Alati Sea Food & More

Εδώ η γάμπαρη Αμβρακικού, αυτή η απίθανα νόστιμη γαρίδα που πλημμυρίζει με γλύκα και πυκνή θαλασσινή νοστιμάδα το στόμα, σερβίρεται σε μύριες συνταγές, από γαριδομακαρονάδα και σαγανάκι μέχρι παέγια και σκέτη, ψητή-λουκούμι. Αναρίθμητα πιάτα με τα νόστιμα ψάρια του Αμβρακικού, όπως οι περίφημες σαρδέλες και το πετάλι, αλλά και τσιπούρες πελαγίσιες του Ιονίου. Δοκιμάστε το γεμιστό καλαμάρι «Αλάτι» με πλιγούρι, χαλούμι και πέστο λιαστής ντομάτας, τα ζυμαρικά με κάθε λογής θαλασσινό και τους μεζέδες όπως το καπνιστό χέλι με φακές beluga, την πυκνή και πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα και το καπνιστό σκουμπρί.

Ελ. Βενιζέλου 30, Μαρίνα Πρέβεζας, Τ/26820-27145. Ανοιχτά από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ (προτιμότερο με κράτηση), κόστος: 20 €/ άτομο με κρασί.

Πάργα: Aegis Dine & Drink

Η σεφ Καλλιόπη Μπουτακίδου, ο πιτσιρικάς Αλέξης Λιάκρης και η ομάδα τους μαγειρεύουν με ό,τι καλύτερο. Πεντανόστιμη η πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, τραγανό προσούτο, κάσιους και ελαιόλαδο αρωματισμένο με πορτοκάλι. Η μπρουσκέτα με «τζατζίκι» αβοκάντο, πράσινο μήλο, αρτινό καπνιστό χέλι και μαραθόριζα είναι από τα νοστιμότερα ορεκτικά. Δοκιμάστε ψάρι φιλέτο φρικασέ, μπακαλιάρο με πατατοσαλάτα, αλμύρα και ζωμό κρεμμυδιού, παργινό μπριάμι σαν τάρτα με κολοκυθάκι και φέτα, τορτίγιες με σιγοψημένο χοιρινό, απίθανο στιφάδο με πουρέ πατάτας και κλείστε το γεύμα με αρμενοβίλ. Εκλεκτή η λίστα κρασιών.

Παραλία Πάργας (τέρμα δεξιά, ακριβώς κάτω από το κάστρο), Τ/26840-32889, καθημερινά από τις 18:00, κόστος: 25-30 €/ άτομο, με κρασί.

Οι περίφημες γάμπαρες και τα υπόλοιπα ψάρια και θαλασσινά του Αμβρακικού είναι η κύρια πρώτη ύλη για τα πιάτα στο Alati, στη μαρίνα Πρέβεζας.

Στο Καντάρι, στα Ιωάννινα, απολαμβάνουμε τις δημιουργίες του σεφ Ανδρέα Γεωργούλη.

Κορωνησία Άρτας: Η Μυρταριά (Ο Πατέντας)

Οικογενειακή ψαροταβέρνα, άκρη-άκρη στο γλωσσίδι ξηράς της Κορωνησίας, στην καρδιά του Αμβρακικού. Λειτουργεί από το 1981 και σερβίρει μόνο τα φρεσκότερα και αυστηρώς εποχικά ψάρια από τη λιμνοθάλασσα και το Ιόνιο. Αυτή την εποχή θα φάμε πετάλι (κέφαλο), ανοιγμένο πεταλούδα και ψημένο έξοχα στα κάρβουνα. Θα απολαύσουμε παπαλίνα, τη μικρή, πεντανόστιμη σαρδέλα του Αμβρακικού στα κάρβουνα, σουπιές άψογα ψημένες και τρυφερές, σουβλάκι με γάμπαρη, χέλι ψημένο στο κεραμίδι και τσιπούρα πελαγίσια με γεύση που δεν ξεχνάς. Η ταβέρνα είναι ανοιχτή όλο το χρόνο και ανάλογα την εποχή σερβίρει και γλώσσες, γουβιά, κουτσομουρίτσες, χταπόδια, καλαμάρια. Τίμιοι ιδιοκτήτες –αν κάτι είναι σε έλλειψη ή εκτός εποχής, ενημερώνουν. Καθώς τρώμε κάνουμε και birdwatching αφού η περιοχή είναι φημισμένος υδροβιότοπος.

Κορωνησία, Τ/26810-24021, καθημερινά 11:30-23:30, κόστος: από 15 €/ άτομο

Ιωάννινα: Το Καντάρι

Σε μία από τις πιο ήσυχες γωνιές των Ιωαννίνων, ο σεφ Ανδρέας Γεωργούλης δείχνει πόσο μερακλής είναι, διαλέγοντας με επιμονή έναν έναν τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους για το μενού του. Το Καντάρι είναι ένα μοντέρνο ψητοπωλείο με πρωταγωνιστή το μοσχαρίσιο κρέας από φάρμα της Ηπείρου, από ζώα ελεύθερης βοσκής σε ορεινά βοσκοτόπια. Στο μοσχαρίσιο φιλέτο γεύεσαι όλη τη νοστιμιά της καλής εκτροφής και την κρουστή υφή του ψαχνού – το σερβίρει με σκορδόφυλλα τουρσί! Το ίδιο και το μοσχαρίσιο σουβλάκι με σπαγγέτι τηγανητής πατάτας από τη Χρυσοβίτσα και κρέμα μελιτζάνας. Το ριζότο με χρυσές τρομπέτες, βωλίτες και τρούφα, όλα από την Ήπειρο, είναι υποδειγματικό. Εξαιρετικές οι πίτες με μοσχάρι και η πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα. Συνοδέψτε τα με τη γιαννιώτικη μπίρα Valia Calda, 40 ημερών.

Οπλαρχηγού Παλάσκα 15, Ιωάννινα, Τ/26510-78917, καθημερινά 18:00-02:00, κόστος: από 15 €/ άτομο, χωρίς κρασί.

Μυρταριά

Aegis

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών