ΕΞΟΔΟΣ

Οι πιο ωραίες μακαρονάδες με τυρί στην Αθήνα

Εβδομάδα της Τυρινής και τι θα λέγατε για μακαρόνια με τυρί; Στην αμερικάνικη εκδοχή του mac ’n’ cheese ή στην ιταλική του cacio e pepe. Να πού θα τα βρείτε στην Αθήνα.

01.03.2022
Οι πιο ωραίες μακαρονάδες με τυρί στην Αθήνα

Η μινιμαλιστική εκδοχή της μακαρονάδας, όπως κι αν είναι φτιαγμένη, είναι απολαυστική. Όχι ότι δεν αγαπάμε και τα δικά μας απλά μακαρόνια με μυζήθρα ή άλλο τυρί, αλλά συχνά υποκύπτουμε στην αμερικάνικη εκδοχή του mac ’n’ cheese ή στην ιταλική του cacio e pepe. Κοινό στοιχείο των δύο συνταγών είνι η κρεμώδης υφή και η αλμυρή ή γλυκάλμυρη γεύση. Μερικά από τα καλύτερα μακαρόνια με τυρί που σερβίρονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα θα τα γευτείτε στα έξι εστιατόρια που ακολουθούν.

 

Στο Oinoscent για ροζ cacio e pepe

Ο σεφ Γιάννης Τσικουδάκης δημιούργησε ένα μύθο σχετικά με αυτή τη συνταγή, που ήδη ψιθυρίζεται απ’ όσους την έχουν δοκιμάσει έστω και μία φορά. Τυχαία, όπως διηγείται, πρόσθεσε πιπέρι Τασμανίας -με πιο μεγάλο σπυρί και πολύπλοκη γεύση-, που έδωσε βιολετί χρώμα στη σάλτσα. Η ροζ cacio e pepe, λοιπόν, περιλαμβάνεται πλέον στα must του καταλόγου του: χειροποίητα σπαγγέτι με πεκορίνο, παρμεζάνα και μπόλικο πιπέρι. Μια cacio e pepe που «σκοτώνει» με την πληθωρικότητά της. Ν.Δ.
Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.29.374

 

Mac ’n’ cheese στο Pο’ Boys BBQ

Εδώ τα μακαρονάκια με τυρί είναι το νούμερο ένα σε πωλήσεις ορεκτικό, από το ξεκίνημά τους. Με την πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις γιατί. Ο Βασίλης Σπόρος είναι γενναιόδωρος στο τυρί -ένα μείγμα τσένταρ, παρμεζάνας και μοτσαρέλας-, ενώ λίγο πέστο λιαστής ντομάτας δίνει στο πολύ αγαπητό αμερικάνικο πιάτο έξτρα γεύση και πορτοκαλί χρώμα. Δεν θα το άλλαζα τίποτα, αλλά υπάρχουν και άλλες προτιμήσεις: μερικοί φαν του πιάτου, ερχόμενοι κατά τη διάρκεια της καραντίνας να πάρουν φαγητό σε πακέτο, ζητούσαν να τους προσθέσουν χοιρινό και να το κάνουν πιο καυτερό. Έτσι δημιουργήθηκε μια δεύτερη, πιο πληθωρική βερσιόν, με pulled pork -ξεψαχνισμένο χοιρινό- και sriracha. Α.Σ.
Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, Τ/ 210-32.34.672

 

Mac ’n’ cheese στο Queen Bee

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Queen Bee (@queenbee.athens)

Βλέποντας τα φουσκωτά, βουτυράτα κρουασάν, τα αφράτα ρολάκια κανέλας, τα προσεγμένα σάντουιτς και όσα άλλα είναι παραταγμένα στη βιτρίνα, είναι κομμάτι δύσκολο να λοξοδρομήσεις προς τα υπόλοιπα εδέσματα του μπιστρό στη γωνία της Πατριάρχου Ιωακείμ με την Πλουτάρχου. Το Mac ’n’ cheese τους, πάντως, μπορεί να σε πείσει. Πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, η χρυσαφιά κρούστα σκεπάζει το κοντό μακαρονάκι με την τυρένια μπεσαμέλ, ενώ το κουτάλι που φέρνουν μαζί με τα μαχαιροπίρουνα εξασφαλίζει μπουκιές που τα ’χουν όλα! Αν θέλετε, μπορείτε να ενισχύσετε τη βασική συνταγή με μπέικον ή τρούφα. Α.Σ.
Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.09.933

 

Mac ’n’ cheese στο Clumsies

Μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε «ημίαιμο» αυτό το πιάτο, επειδή έχει μπέικον. Είναι το ίδιο νόστιμο και χωρίς αυτό, εξ ου και η θέση του στη «χορτοφαγική» μας λίστα. Η συνταγή του Αθηναγόρα Κωστάκου, ο οποίος επιμελείται το μενού στο πολυβραβευμένο Clumsies, περιλαμβάνει κοντό μακαρονάκι, λιωμένο τυρί με κρεμμύδι, τηγανητό κρεμμύδι, πίκλες και σχοινόπρασο. Είναι έξτρα τυρένιο, το κρεμμύδι το γλυκαίνει, ενώ η φρεσκάδα του σχοινόπρασου του δίνει την απαραίτητη αψάδα. Συνδυάζεται ωραία μ’ ένα sour από τα κοκτέιλ τους. N.Δ.
Πραξιτέλους 30, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.32.682

 

Mac ’n’ cheese για το σπίτι από το Alex the fresh pasta bar

Τόνοι φρέσκων ζυμαρικών βγαίνουν αχνιστά στο γουστόζικο μαγαζί της Άλεξ Βασιλάτου. Τι bolonaise, τι μαρινάρες, τι καρμπονάρες και τόσες άλλες μακαρονάδες με σωστά βρασμένα ζυμαρικά, «στο δόντι», σερβιρισμένα στα υπέροχα πιάτα της κεραμίστριας και φίλης της Άλεξ, Αριάδνης Στροφύλλα! Τo mac ’n’ cheese μπαινοβγαίνει στο μενού, διατίθεται όμως σταθερά κατόπιν παραγγελίας -μία μέρα πριν- σε ταψάκι για το σπίτι. Φρέσκο κοφτό μακαρονάκι με πλούσια μπεσαμέλ και διάφορα τυριά -όπως γραβιέρα Ελβετίας, ολλανδική Gouda, παρμεζάνα και τσένταρ-, λιώνουν και γεμίζουν τις τρυπούλες του ζυμαρικού. Πασπαλίζετε με φρυγανιά και βάζετε στο φούρνο για ελαφρύ γκρατινάρισμα. Ζυγίζει δύο κιλά και αρκεί για 6 άτομα. Ν.Δ.
Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι, Τ/ 210-36.44.142

 

Cacio e pepe στο Barolo

Αυτή η ιταλική μακαρονάδα, το όνομα της οποίας σημαίνει «τυρί και πιπέρι», είναι η απόδειξη ότι με λίγα και καλά υλικά μπορεί να φτιάξει κανείς σπουδαία πράγματα. Στο εστιατόριο του Ψυχικού, το μενού του οποίου επιμελείται ο Μιχάλης Νουρλόγλου, πέρα από πεκορίνο, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, προσθέτουν στο πιάτο και τρούφα –σ’ αυτή την εκδοχή τη δοκίμασα και ήταν ωραιότατη–, αλλά μπορείτε να τη ζητήσετε και άνευ αυτής. Αν τώρα αποφασίσετε να τη φτιάξετε στο σπίτι, στο παντοπωλείο του Barolo θα βρείτε όλα τα απαραίτητα. Το να πετύχεις το πυκνό γαλάκτωμα που αγκαλιάζει τα ζυμαρικά απαιτεί παραπάνω προσοχή στην αρχή, μετά από λίγη «προπόνηση» όμως γίνεται πιο εύκολο. Α.Σ.
Δαβάκη 1, Ψυχικό, Τ/ 210-67.17.600

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών