ΕΞΟΔΟΣ PROMOTED

Βεγγέρα στη Σμύρνη: Τo ταξίδι στη μικρασιάτικη κουζίνα συνεχίζεται

Στο pop-up εστιατόριο που δημιούργησαν η Mastercard και ο Γαστρονόμος, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, τα τραπέζια τυλίγονται με την αύρα της Σμύρνης του άλλοτε.

02.12.2022| Updated: 12.12.2022
Βεγγέρα στη Σμύρνη

Προλαβαίνετε ακόμη να κλείσετε τραπέζι στο ατμοσφαιρικό pop-up εστιατόριο που δημιούργησαν η Mastercard και ο Γαστρονόμος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Το «Βεγγέρα στη Σμύρνη» θα λειτουργεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, μεταφέροντας νοητά όσους το επισκεφτούν σε συναντήσεις στα αστικά σμυρναίικα σπίτια των αρχών του περασμένου αιώνα και επιστρέφοντας σε συνταγές πάνω από 100 ετών, ανεκτίμητους θησαυρούς που συνθέτουν έναν πλούτο μεγάλο που πέρασε από γενιά σε γενιά. Σε μεζέδες ιεροτελεστικούς, μερακλίδικους, σε μαγειρευτά και γλυκά περίτεχνα −με το αντέτι κάθε άξιας μαγείρισσας−, σε τραπέζια πλούσια. Η κουζίνα ήταν μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των Σμυρνιών.

Στην προκειμένη η μικρασιάτικη μαγειρική παράδοση εκπροσωπείται από λακέρδα, λαχανικά και τουρσιά «διά την όρεξιν», λαχανοντολμάδες λαδερούς, ελαφριά σκορδαλιά με αμύγδαλα και κυμινάτα σουτζουκάκια. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Μετά έρχονται γαρίδες στον ταβά, ψάρι παπατζίδικο και μικρασιάτικος μουσακάς, αλλιώτικος, με ντομάτα και κασέρι. Παγωτό τριαντάφυλλο, χαλβάς πολίτικος, λουκούμια, σεκέρ παρέ και λικεράκι βύσσινο σε γλυκαίνουν στο τέλος. Οδηγός σ’ αυτό το «ταξίδι» είναι η γνωστή σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, που έχει ρίζες στη Σμύρνη –όπως μαρτυρά και το όνομά της–, στην Κωνσταντινούπολη και στην Καππαδοκία. Για το μενού εμπνεύστηκε από τα μαγειρέματα της οικογένειάς της κι από συνταγές που συνέλεξε η ομάδα του Γαστρονόμου στις έρευνές της.

H σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, η οποία επιμελείται το μενού, έχει τριπλή καταγωγή από τη Μικρά Ασία

Δεν είναι όμως μόνο το φαγητό. Είναι κι η αύρα του εστιατορίου που, «ντυμένο» με φωτογραφίες της πολύβουης, κοσμοπολίτικης προκυμαίας, παλιές καρτ ποστάλ κι αντικείμενα σημαδιακά για το τραπέζι, φέρνει τη Σμύρνη του άλλοτε στο σήμερα. Η Mastercard, στο πλαίσιο του σταθερού της στόχου να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους κατόχους των καρτών της, τους καλεί σε ένα δείπνο γεμάτο γεύσεις, απεικονίσεις, συναισθήματα. Επιπλέον, τους δίνει την ευκαιρία, μέσα από την πλατφόρμα priceless.com/Greece, να συμμετάσχουν σε ένα masterclass με τη σεφ και να μάθουν περισσότερα για την μικρασιατική κουζίνα ή να συνδυάσουν μια ιδιωτική ξενάγηση στην επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για την ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, με ένα δείπνο στο pop-up εστιατόριο.

Βεγγέρα στη Σμύρνη, Εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη-Πειραιώς 138, έως τις 18/12, Πέμπτη-Κυριακή 21.00-00.00. Κρατήσεις στο benaki.org/smyrnirestaurant ή τηλεφωνικά στο 698-16.92.689

 

 

 

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών