ΕΞΟΔΟΣ

100 αγαπημένες ταβέρνες για τις διακοπές μας και για κοντινές αποδράσεις

Φαγητά που έχουμε δοκιμάσει ξανά και ξανά, τραπέζια που αναπολούμε, μαγαζιά στα οποία επιστρέφουμε περισσότερες από μία φορές στις διακοπές μας, σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θα τις βρείτε ανά τοποθεσία, αλφαβητικά.

01.09.2020

Φαγητά που έχουμε δοκιμάσει ξανά και ξανά, τραπέζια που αναπολούμε, μαγαζιά στα οποία επιστρέφουμε περισσότερες από μία φορές στις διακοπές μας, σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θα τις βρείτε ανά τοποθεσία, αλφαβητικά.

Στα νησιά

Αίγινα
Σκοτάδης: Ουζερί για Μισελέν, αρκετά ψαγμένο, λόγος να πάτε στην Αίγινα. Εξαιρετικά μαρινάτα, ωραίο τηγάνι και μπόνους η συλλογή με παλαιωμένα τσίπουρα. Λ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, Τ/22970-24.014. Χ. Τ.

Αμοργός
Καλή Καρδιά: Το πατατάτο και η αμοργιανή φάβα του είναι σοβαροί λόγοι για να φτάσετε στα Θολάρια. Τ/22850-73.347. Ν. Μ.

Ναυτιλία Πρέκα: Βγάλτε εισιτήρια εκεί στο λιμάνι στα Κατάπολα και τσιμπήστε κι έναν μουσακά σκέτο γλύκισμα. Στον ίδιο χώρο, μπροστά πρακτορείο, πίσω κουζίνα. Κατάπολα, Τ/22850-71.256. Ν. Μ.

Πάρβας: Πατάτες με δυο αυγά μελάτα και κεφτεδάκια ξακουστά: τα μεγάλα σουξέ στην είσοδο της Χώρας. Τ/22850-71.242. Ν. Μ.

Πύργος: Για οικιακής τυροκόμησης αιγοπρόβεια τυριά και ψιλορεβιθάδα κορυφαία, με ντόπια μικρόσπερμα ρεβίθια. Αρκεσίνη, Τ/22850-72.258. Ν. Μ.

Aνάφη
Μαργαρίτα: Στέκι-αγκαλιά. Αν έχετε κλείσει και δωμάτιο, γίνεστε μέλος της οικογένειας. Ψωμί στον ξυλόφουρνο, χερίσια σκορδομακάρονα, μπαρμπούνια σαβόρο, σκορπίνες με χυλοπιτάκι, σαλούβαρδος με κολοκύθια και ντόπιο κατσικάκι στη γάστρα. Κηπευτικά δικά τους. Παραλία Κλεισίδι, Τ/22860-61.237. Χ. Τ.

Άνδρος
Στου Ζοζέφ: Απίστευτη η φροντίδα που βάζει η Κατερίνα Ρεμούνδου στο φαγητό της. Τη μία μέρα μπορεί να έχει ψάρι, την άλλη λίγο κρέας, πάντα έχει όμως ωραίες φουρτάλιες, φρέσκο τυράκι, καλό κρασί και σπουδαία λεμονάτα φαγάκια. Πιτροφός, Τ/22820-51.050. Ν. Δ.

Αρκιοί
Ταβέρνα του Τρύπα: Cult στέκι για μυημένους. Ό,τι καλό φέρνουν οι ψαράδες γίνεται ψητό στα κάρβουνα, τηγανητό ή μαρινάτο. Σπεσιαλιτέ τους το κοντοσούσι, μαριναρισμένα μελανούρια με καυτερή πιπερίτσα και μπούκοβο. Τ/22470-32.230. Χ. Τ.

▼ Αστυπάλαια
Καφενείο του Μουγγού: Μόλις πέσει ο ήλιος, για τσίπουρο και ψητό πλοκάμι στην πιο ωραία περατζάδα της Χώρας. Πηγαίνετε νωρίς, επικρατεί το αδιαχώρητο. Χώρα Ν. Δ.

Τάσος: Για γεμιστό κατσίκι (μόνο με προσυνεννόηση και παραγγελία), για αρνίσια παϊδάκια από κρέατα δικής του εκτροφής και σπιτικά ντολμαδάκια. Πολύ απλό φαγητό, πάνω από την παραλία του Σχοινώντα. Ανάληψη, Τ/22430-61.529. Ν. Δ.

Δονούσα
Η Κόρη του Μιχάλη: Μετά το μπάνιο στον Κέδρο, απολαύστε τη δροσιά στο απίθανο μπαλκόνι, το σβέλτο σέρβις και το ντόπιο κατσικάκι λαδορίγανη. Μερσίνη, Τ/22851-00.006. Ν. Δ.

Εύβοια
Αλάτι: Πάνω στο κύμα, θεσπέσιοι ψαρομεζέδες, ψάρια και θαλασσινά. Ειδική μνεία αξίζουν τα εμφιαλωμένα κρασιά του ευβοϊκού αμπελώνα. Η τρίτη γενιά της επιχείρησης, ο Βαγγέλης Μπιθικούκης, δικηγόρος και μάγειρας, κάνει θαύματα στην κουζίνα. Παραλία Μπούρτζι, Άγ. Νικόλαος Χαλκίδας, Τ/22210-52.394. Μ. Β.

Ξύλινη Φωλιά: Κόκορας με χειροποίητες γκόκλιες (τα τοπικά ζυμαρικά), τηγανόψωμα, διάφορα μαγειρευτά και ψαράκια στο τηγάνι ή στη σχάρα σε μια ταβέρνα value for money, με εξαιρετική θέα σε μία από τις όμορφες παραλίες της Κεντρικής Εύβοιας. Ξύλινη Φωλιά, Κορασίδα Αχλαδερής, Τ/2223-041000. Μ. Β.

Η Ανατολή – Κούτελος: Απίθανα ψαράκια στη σχάρα, ωραίο τηγάνι και αστακομακαρονάδες. Εδώ θα φάτε όχι μόνο συναγρίδες και ξιφίες, αλλά και ολόφρεσκες γόπες και σαργούς. Δοκιμάστε τα τηγανόψωμα και τα τυροπιτάρια. Παραλία Πλατάνας, Κύμη, Τ/22220-71.272. Μ. Β.

Η Σκύρος: Απολαυστική κακαβιά, απίθανες αστακομακαρονάδες, καραβιδομακαρονάδες, ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά (ό,τι πιάσουν το πρωί με το δικό τους καΐκι), καλοψημένες σαρδέλες στη σχάρα και ζαργάνες σε ένα ουζερί όπου το κύμα πολλές φορές σε χτυπάει αλύπητα και αλμυρίζει ακούσια τα φαγητά σου. Παραλία Κύμης, Τ/22220-22.624. Μ. Β.

Κληματαριά: Λίγο έξω από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, κάντε μια στάση σε ένα μικρό λιμανάκι, για φρέσκα καλοβρασμένα χόρτα και πατάτες τηγανητές, σαρδέλες στη σχάρα, γαύρο τηγανητό και μεζεδάκια. Αγ. Νικολάου 16, Νέα Αρτάκη, Τ/2221-042. 484. Μ. Β.

Στα καλά καθούμενα: Δίπλα στο νερό, για θράψαλο, γυαλιστερές και ό,τι άλλο έχει βγάλει η θάλασσα εκείνη την ημέρα. Ωρεοί, Τ/22260-71.701. Λ. Κ.

Ζάκυνθος
Αέρας: Για έξοχο ζακυθινό κουνέλι λαδορίγανη με ντόπιο λαδοτύρι, μοσχάρι ραγού με χοντρό μακαρόνι και για τις απίθανες, χορταστικές μερίδες. Και για την επική θέα στο χάος και στο πέλαγο. Μαριές, Τ/6974-193.801. Β. Κ.

Πόρτο Λημνιώνας: Για μετά τις βουτιές στην ομώνυμη, καταπληκτική ακτή-φιορδ, για το αλησμόνητο ηλιοβασίλεμα, το περίφημο στιφάδο, τα αυγά στραπατσάδα, τις μερακλίδικες, ζουμερές μπριζόλες από ντόπιο μοσχάρι δικής τους εκτροφής. Λημνιώνας, Τ/26957-72.072. Β. Κ.

Στης γυναίκας του Αλέξη: Για την πανέμορφη αυλή και τα ντόπια πιάτα, όπως το κουνέλι κοκκινιστό, τη φημισμένη τυρόπιτα της Μάντυς, τις μελιτζάνες σκορδοστούμπι. Βανάτο, Τ/6977-928.029. Β. Κ.

Στου Αλέξη: Κρυμμένος κήπος με χαλικάκι, ησυχία, δροσιά, γιγάντιες μερίδες mix grill, τέλεια ψημένες (με λουκάνικο, σουβλάκι, πανσέτα, κοτόπουλο, μπιφτέκι) και φρέσκες, χερίσιες τηγανητές πατάτες, με τιμή στάνταρ 10 €/άτομο. Βανάτο, Τ/26950-62.901, 6980-162.019. Β. Κ.

Ικαρία
Άννα: Για τέλεια αστακομακαρονάδα με αστακό που αλιεύτηκε το πρωί. Κάτω Ράχες, Τ/6932-149.155. Λ. Κ. Κελάρης: Ολόφρεσκα ψάρια πάνω από το καρνάγιο, με θέα θάλασσα. Γιαλισκάρι, Τ/22750-71.227. Λ. Κ.

Πλάτανος: Για κολοκυθοκεφτέδες με κολοκύθια από το μποστάνι της ταβέρνας και ντόπιο μοσχαράκι στη γάστρα. Άγιος Δημήτριος, Τ/22750-41.151. Λ. Κ.

Κέρκυρα
Δώρα: Aφράτο καλαμάρι και ψάρια σε προσιτές τιμές. Εθνικής Αντιστάσεως 146, Τ/26610-48.998. Λ. Κ.

Πανόραμα: Eδώ θα έρθετε για τα εξαιρετικά ψημένα κρεατικά, την δική τους φέτα και τη θέα στο νησί. Κομμένο, Τ/26610-93.903. Λ. Κ.

Kίμωλος
Αυλή του Σάμπλου: Δοκιμάστε ρουστίκ ζυγουροκεφτέδες τραγανούς που φτιάχνει ο Λευτέρης Αντιβάχης. Στο τέλος κιμουλιάτικη μελόπιτα. Πριβέ πίσω αυλή. Χωριό, Τ/22870-51.666. Ν. Μ.

Καλαμίτσι: Από το καΐκι απευθείας στο τηγάνι. Ψαράκι εκεί που σκάει το κύμα, μπροστά στα αλμυρίκια. Καλαμίτσι, Τ/6974-606.086. Ν. Μ.

Καλή καρδιά: Παππούδες που παίζουν πρέφα και τουρίστες αναμίξ στο παλιό καφενείο του Μποχώρη με το τζουκ μποξ. Ωραία μαγειρευτά, καλοψημένο παϊδάκι, δοκιμάστε και τα πιτάκια με ξινό (ντόπιο τυρί). Χωριό, Τ/22870-51.495. Χ. Τ.

ΚΡΗΤΗ / Ηράκλειο
Βουρβουλάδικο: Για το καπρικό, ένα χοιρινό που σερβίρουν κυρίως σε γιορτές και πανηγύρια και σπανιότερα σε ταβέρνες. Περιποιούνται τους επισκέπτες τους και στο τέλος τους κερνούν παγωτό με ζεστό παστέλι. Μονής Καρδιωτίσσης 50, Ηράκλειο, Τ/2810-335.323. Ν. Δ.

Σταύρος: Για τα ταψάτα μαγειρευτά, τα γεμιστά και τους ανθούς που ξεχειλίζουν νοστιμιά, για τα λαδερά και το καλό τους κρέας. Δικό τους, χειροποίητο παγωτό από πρόβειο γάλα. Στη δροσιά της ρεματιάς στον οικισμό Μαριδάκι. Φτάνετε εύκολα διά θαλάσσης από τον Τσούτσουρα ή περπατώντας ένα βατό μονοπάτι 20 λεπτών. Μη φύγετε χωρίς βουτιά. Μαριδάκι, Τ/28910-23.322. Ν. Δ.

ΚΡΗΤΗ / Ρέθυμνο
Ηλιομανώλης: Για εποχικά λαδερά, περίπου είκοσι κατσαρολάτα τη μέρα, όπως μοσχάρι με φασολάκια, κολοκυθάκια με χοχλιούς, γεμιστά, αρνάκι με βολβούς. Η μαγείρισσα Μαρία Ηλιάκη είναι εξαίσια νοικοκυρά, και αυτό θα το καταλάβετε από το φαγητό της. Κάνεβος, Τ/28320-51.053. Ν. Δ.

Η Στροφή της Γεύσης: Για την ανεπιτήδευτη φιλοξενία του παπα-Μανώλη και της συζύγου του Ελένης, για το φαγητό από το οικογενειακό τσικάλι τους, με πρώτες ύλες από το μποστάνι τους. Όλα νόστιμα. Βυζάρι Αμαρίου, Τ/28330-41.258. Ν. Δ.

ΚΡΗΤΗ / Χανιά
Καφενείο Νεκτάριος: Για απλό, παραδοσιακό φαγητό καφενείου, υπέροχο ψητό κρέας, πιλάφι ή κριθαράκι βρασμένο σε αιγοπρόβειο ζωμό, λίγα λαδερά, γραβιέρα. Τα απολύτως απαραίτητα, απολύτως σπουδαία. Ασκύφου, Σφακιά, Τ/28250-95.228.

Ντουνιάς: Για μια αυθεντική εμπειρία slow food, με σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες παραγωγής του ιδιοκτήτη Στέλιου Τρυλιράκη και φαγητό ψημένο χωρίς ρεύμα,  σε ξυλοκάρβουνα. Οι πιο ωραίες τηγανητές πατάτες του… Ντουνιά (διπλής ανάγνωσης). Δρακώνα, Τ/28210-65.083. Ν. Δ.

Κύθηρα
Φαμίλια: Καλομαγειρεμένο φαγητό στη μικρή αυλίτσα του παλιού αρχοντικού σπιτιού. Τα μελωμένα μαγειρευτά του Γιάννη και η εξυπηρέτηση θα σας φέρνουν εδώ μπορεί και κάθε μέρα. Φράτσια, Τ/ 27360-33.908. Ν. Δ.

Λέσβος
Αύλωνας: Υπέροχα σουγάνια (κρεμμύδια γεμιστά) και παχιές σαρδέλες με ούζο σε μια καταπράσινη αυλή. Πέραμα, Τ/22510-51.611. Ν. Μ.

Λεπέτυμνος: Για τη χυμώδη προβατίνα μεγάλης νοστιμιάς, ψημένη στα κάρβουνα. Αξίζει να πάτε εκεί και μόνο γι’ αυτήν. Λεπέτυμνος, Τ/6972-369.412. Ν. Μ.

Λυγαριά Παράδεισος: Για το απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό μεταξύ Εφταλούς και Σκάλας Συκαμνιάς. Νόστιμα μικρόψαρα και τηγανιταρέλια φοβερά. Ιαματική πηγή, Μεγάλα Θερμά, Τ/22530-55.440. Ν. Μ.

Σούλιος: Για ονειρεμένη λακέρδα επιστημονικά φτιαγμένη, και ουζομεζέδες φίνους, λιμανίσιους. Λιμανάκι Σιγρίου, Τ/22530-54.221. Ν. Μ.

Λήμνος
Ριζά: Ένα γαστρονομικό καφενείο, που το «τρέχουν» τρεις πωρωμένοι πιτσιρικάδες μάγειρες. Μαγειρεύουν με λημνιακά προϊόντα, τα οποία καταφέρνουν να αναδείξουν στο έπακρο σε απλές μαγειρικές. Χωρίς σταθερό μενού. Ανδρόνι Μύρινας, Τ/22540-29.519. Ν. Δ.

Φλωμάρι: Θα πας για το υπέροχο απομονωμένο τοπίο στην παραλία Γομάτι και θα κολλήσεις με τα εξαίρετα μαγειρέματα της Μάλαμας Μπανάβου, με χειροποίητα ψωμιά, ζυμαρικά, ολόφρεσκα ψάρια, ντόπια κρεατικά και παραδοσιακές συνταγές με ολόφρεσκη ματιά και τεχνικές. Παραλία Γομάτι, Τ/6976-144.381. Μ. Β.

Μήλος
Ω Χαμός: Για τα τηγανητά σκωτυροκολόκυθα και τα δικά τους αρτιζανάλ τυριά. Κάντε κράτηση. Παραλία Παπικινού, Τ/22870-21.672. Ν. Μ.

Μύκονος
Μαερειό: Για τον μουσακά τους, που είναι σκέτη λιχουδιά. Λίγα τραπέζια και value for money, αληθινό φαγητό. Χώρα, Τ/22890-28.825. Ν. Μ.

Νικόλας: Για την τοποθεσία, με τα μπροστινά τραπεζάκια να βρίσκονται πάνω στην άμμο. Ψάρι ολόφρεσκο από δικό τους οικογενειακό καΐκι. Χρειάζεται κράτηση. Αγία Άννα, Παράγκα, Τ/22890-25.264. Ν. Μ. Οδός

Αράξαμε: Για μεζέδες και εξαιρετικά γλυκά. Συνοδεύστε ελληνικό καφέ με «τηγανίτες της γριάς» με μέλι και κανέλα. Άνω Μερά, Τ/22890-71.918.
Ν. Μ.

Πικάντικη Γωνιά: Για τη ρωσοουκρανική κουζίνα με εξαιρετικά τουρσιά, σνίτσελ, χατσαπούρι κ.ά., που σερβίρουν κάθε Πέμπτη. Τις υπόλοιπες μέρες πολύ καλά ψητά. Γλάστρος, Τ/22890-27.238. Ν. Μ.

Φωκός: Για μόστρα με κοπανιστή, ψαράκι ψητό και κρασιά από τον Κήπο Ξυδάκη. Με βρεγμένο μαγιό, μπροστά στην αμμουδερή παραλία. Φωκός, Τ/6944-644.343. Ν. Μ.

Νάξος
Αμοργινός: Για το καλύτερο ρόστο της Νάξου σε αυτή τη χασαποταβέρνα με την απίθανη θέα. Κάνουν και πολύ νόστιμο ζαμπόνι. Απείρανθος, Τ/22850-61.733. Ν. Μ. Αξιώτισσα: Για τα πολλά νόστιμα, ιδιοπαραγόμενα καλούδια, το δικό τους κρασί, τυρί, τα προϊόντα του περιβολιού τους. Μαγειρεύουν σύγχρονα την τοπική κουζίνα. Καστράκι, Τ/22850-75.107. Ν. Μ.

Βασιλαρακιού: Για εξαιρετικά κρεατικά. Ντόπιο μοσχάρι ξηρής ωρίμανσης, άψογα ψημένο, και ονειρεμένα αξιώτικα τυριά. Έκπληξη η μικρή κυκλαδίτικη wine list. Κυνίδαρος, Τ/22850-32.088. Ν. Μ.

Πέτρινο: Ο γιος της οικογενειακής επιχείρησης μαγειρεύει με ντόπια υλικά, όπως τα ονομαστά μοσχαράκια και πουλερικά του νησιού, τις διάσημες πατάτες, τα φοβερά τυριά, τα φρέσκα ψάρια. Όλα χειροποίητα: από τους αρωματικούς ζωμούς και τα φίνα αλείμματα (μην παραλείψετε την κρέμα τυριού με γραβιέρα Νάξου) μέχρι το φανταστικό του παγωτό για επιδόρπιο! Παραλία Πλάκα, Τ/22850-41.589. Μ. Β.

Πάρος
Μουράγιο: Για το ψάρι γούνα λιασμένο στον πρωινό ήλιο, τις ψητές σαρδέλες και το ριζότο θαλασσινών. Παροικιά, Τ/22840-91.165. Λ. Κ.

Τσιτσάνης: Για ρεβίθια ψημένα στον ξυλόφουρνο και κόκορα κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι. Πρόδρομος, Τ/22840-91.165. Λ. Κ.

Ρόδος
Παράγκα: Για τα χειροποίητα ζυμάρια και ψωμί, για καπαμά, γίδα στιφάδο, όλα αργοψημένα στους ξυλόφουρνούς του. Απόλλωνα, Τ/22460-91.247. Ν. Δ.

Περιγιάλι: Για τα τηγανητά ροζέτια του (αλλού γνωστά ως κατσούλες) μπροστά στην παραλία των Στεγνών. Χόρτα, σαλάτες και μερικά θαλασσινά ημέρας. Στεγνά, Τ/22440-23.444. Ν. Δ.

Σαμοθράκη
Βράχος: Για το πιο νόστιμο κατσικάκι στη σούβλα με τραγανή πέτσα και ζουμερό κρέας. Προφήτης Ηλίας, Τ/25510-95.264. Λ. Κ.

Καρυδιές: Για συκωταριά και τσιγαριαστή φασολάδα, πιάτο με την υπογραφή του μαγαζιού. Υπέροχα γεμιστά και πολλά πιάτα με κατσίκι σε ξυλόφουρνο. Άνω Μεριά, Τ/25510-98.266. Ν. Δ.

Ψαράς: Για μία από τις καλύτερες μακαρονάδες θαλασσινών με αλ ντέντε ζυμαρικό και μυρωδιά θάλασσας. Επ. Οδός Καμαριώτισσας, Πηγές, Τ/6974-169.085. Λ. Κ.

Σαντορίνη
Armeni: Σε δυο βήματα μπαίνεις στη θάλασσα. Ταβέρνα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Θα έρθετε για το σκηνικό και το ελληνικό φαγητό στην πιο απλή εκδοχή του, στο μικρό λιμανάκι κάτω από την Οία. Λιμανάκι Αρμένης, Τ/ 22860-71.053. Ν. Δ.

Ρόζα: Φέρτε το αγαπημένο σας σαντορινιό κρασί και απολαύστε το με καλομαγειρεμένο φαγητό στην ανανεωμένη ταβέρνα, που λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση εδώ και δύο χρόνια. Βουρβούλος, Τ/22860-24.378. Ν. Μ.

Το κρινάκι: Ατμόσφαιρα παλιού καπηλειού σε μια αυλή με θέα στην Αγία Ματρώνα. Θα φάτε νόστιμα και απλά, ψητά και μαγειρευτά, όπως και ωραίους κρασομεζέδες. Φοινικιά, Τ/22860-71.993. Ν. Δ.

Σκύρος
Μουριές: Κατσικάκι λεμονάτο, λαδόπιτα στο τηγάνι και προζυμένιο ψωμί στον ξυλόφουρνο σε μια σκιερή αυλή-όνειρο, κάτω από τέσσερις μουριές. Ακριβώς απέναντι βόσκουν τα σκυριανά άλογα που εκτρέφει ο ιδιοκτήτης. Αν έχετε παιδιά, θα ενθουσιαστούν! Καλικρί, Τ/22220-93.555. Χ. Τ.
Στέφανος: Μπαρμπούνια-αφρός, ζουμερό κατσικάκι και τα πιο ωραία λαδερά φασολάκια με φρέσκια καλοκαιρινή ντομάτα. Κι όλα αυτά πάνω στην τεράστια αμμώδη παραλία των Μαγαζιών. Βουτάς και τρέχεις στην ταβέρνα. Παραλία Μαγαζιών, Τ/22220-91.272. Χ. Τ.

Το πέρασμα: From-farm-to-table χασαποταβέρνα από οικογένεια μερακλήδων. Εκτρέφουν ζώα, έχουν δικά τους κηπευτικά, φτιάχνουν ξινοτύρι και γραβιέρα, τραχανά κ.ά. Must το κατσικάκι με χυλοπίτες στη γάστρα και τα τεροπτάρια με τραχανά. Τραχύ, Τ/22220-92.911. Χ. Τ.

Σύρος
Δυο Τζιτζίκια στ’ Αρμυρίκια: Να πάτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος για μεζέδες θαλασσινούς και στεριανούς μπροστά στη θάλασσα, κάτω από τα αρμυρίκια. Κίνι, Τ/22810-71.151. Ν. Μ.

Κλωστήριο: Έχουν τίμιους μεζέδες σε έναν conceptual χώρο στημένο από ανακυκλωμένα υλικά του παλιού κλωστοϋφαντουργείου. Πiraiki Center, Ερμούπολη, Τ/22810-75.166. Ν. Μ.

Μαγειροϊστορίες: Διάσημα τα κεφτεδάκια του με πατάτες για τσιμπολόγημα σε τραπεζάκια πάνω στην άμμο. Παραλία Κινίου, Τ/22810-71.260. Ν. Μ.

Μικράκι: Σε ένα ανθισμένο σοκάκι της Ερμούπολης, για φανταστικό γαύρο, τραγανό σαν τσιπς, και ντόπια αμπελοφάσουλα. Φολεγάνδρου και Θερμοπυλών, Ερμούπολη, Τ/22810-85.840. Ν. Μ.

Τήνος
Δροσιά: Εδώ θα πάρεις μυρωδιά τού τι εστί τηνιακή κουζίνα. Κεφτέδες με δυόσμο, πιτσούνια κοκκινιστά (κατόπιν παραγγελίας), αγκιναρόπιτα και φρουτάλια στην υπέροχη αυλή κάτω από την κληματαριά. Και μια θέα-μούρλια. Κτικάδος, Τ/22830-21.087. Χ. Τ.

Κουναριά: Στην κουκλίστικη πλατεΐτσα του χωριού σερβίρουν με νοικοκυρίστικη φροντίδα ντόπιους μεζέδες. Φανταστική αγκιναρόπιτα. Αετοφωλιά, Τ/22830-51.777. Ν. Μ.

Ντουάρ ή Πλάτανος: Χασαποταβέρνα παλαιάς κοπής με έμπειρα ψησίματα. Από παϊδάκι μέχρι μοσχαρίσιο φιλέτο και λουκάνικα, όλα δικά τους. Γνωστή και ως Ντουάρ, από το όνομα του ιδιοκτήτη, κτηνοτρόφου και χασάπη Εδουάρδου Αρμακόλα. Στενή, Τ/22830-41.231. Χ. Τ.

Παντοπωλείο της Τερέζας: Σε έναν μικρό κατάφυτο παράδεισο, για σπέσιαλ φρουτάλιες, μαραθοτηγανίτες και ντόπια αγκιναράκια τουρσί. Μυρσίνη, Τ/22830-41.320. Ν. Μ.

Ύδρα
Η Ωραία Ύδρα: Δημιουργική ψαροταβέρνα πάνω στο σουλάτσο του λιμανιού, με φόντο τα ιστιοπλοϊκά. Γεύσεις φινετσάτες και μελετημένες σεφίστικες τσαχπινιές – βλέπε ταραμοσαλάτα με μοσχολέμονο. Η μακαρονάδα με αυγοτάραχο είναι λόγος να ταξιδέψεις στην Ύδρα. Λιμάνι, Τ/22980-52.556. Χ. Τ.

Κοντυλένια: Απλή, τίμια κουζίνα, κυρίως ψαρικά, και κάποιες πιο δημιουργικές απόπειρες (βλ. μελιτζάνες στον φούρνο με μοτσαρέλα) στο γραφικό λιμανάκι του Καμινιού. Θα σας το μαρτυρήσω: Ρωτήστε και για το υδραίικο καλαμάρι που καταψύχουν από τον χειμώνα. Καμίνι, Τ/22980-53.520. Χ. Τ. 

Φολέγανδρος
Ειρήνη: Για την παραδοσιακή ατμόσφαιρα παντοπωλείου και τα  χειροποίητα ζυμαρικά ματσάτα με κοκκινιστό κρέας. Άνω Μεριά, Τ/22860-41.436. Λ. Κ.

Μέλισσα: Για τη δροσιά της πλατείας στη Χώρα, τους ντοματοκεφτέδες, τον ντάκο και τα μαγειρευτά. Χώρα, Τ/22860-41.067. Λ. Κ. Πιάτσα: Για τα παραδοσιακά τυροπιτάκια με το ντόπιο τυρί σουρωτό και τη χοιρινή με φασκόμηλο. Χώρα, Τ/22860-41.274. Λ. Κ.


 


 

 

Ηπειρωτική Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη
Νησιώτικο: Χειροποίητα ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα-αφρός και μελωμένο χταπόδι στη χόβολη. Ζαρίφη 1, Τ/25510-20.990. Λ. Κ.

Αργολίδα
Καλογερικόν: Τα μαγειρευτά του είναι εμπειρία (δοκιμάστε το στιφάδο με δαμάσκηνα και την κρεμμυδόπιτα). Υλικά διαλεχτά και απίστευτη φροντίδα. Το σκηνικό ονειρικό: ένα αιωνόβιο οίκημα μέσα σε έναν πορτοκαλεώνα 3 χλμ. από το χωριό Παλαιά Επίδαυρος, στον δρόμο προς Γιαλάσι. Τ/27530-42.090. Χ. Τ.

Μουριά: Στο πιο δροσερό σημείο του χωριού, πάνω στη θάλασσα, κλασικό στέκι καλλιτεχνών μετά τις παραστάσεις στην Επίδαυρο. Γκαζόν, ξαπλώστρες, καφές και ποτά, όλα παίζουν, ανάλογα την ώρα. Φαγητό προσεγμένο, με έμφαση στο ψάρι. Μεγάλη ποικιλία σε μπίρες και περίεργα αναψυκτικά, σε sur mesure ποτήρι, παρακαλώ! Παλαιά Επίδαυρος, Τ/27530-41.218. Χ. Τ.

Μπόλμπος: Για τα πεντανόστιμα παϊδάκια και τα αφράτα μπιφτέκια στη μεγάλη αυλή του. Παλαιά Επίδαυρος, T/27530-41.471. Λ. Κ.

Αττική
Θόδωρος – Ελένη: Μετά από κάθε βουτιά στο ΚΑΠΕ, η λαυρεωτική εκδοχή του “Moules-frites” μάς περιμένει στην ταβέρνα αυτή. Η γαβάθα με τα ολόφρεσκα μύδια με ωραία σαλτσούλα (με σκόρδο ή με φέτα) παραμένει κορυφαία επιλογή, παρόλο που από το μενού δεν λείπουν κι άλλα καλά πιάτα με θαλασσινά. Λ. Λεγρενών, Τ/ 22920-51.936 Ν. Δ.

Λίτσα: Παλιά οικογενειακή ταβέρνα που προτιμούν οι ντόπιοι, κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Για τα τέλεια ψημένα μεγάλα φρέσκα ψάρια (δοκιμάστε φαγκρί η σαργό στη σχάρα), αλλά και θαυμάσια τηγανητά ψαράκια, χταπόδι στη σχάρα και φρέσκια σαλάτα με αλμύρα. 1η παραλία Δασκαλειού, Κερατέα, Τ/22990-28.157. Β. Κ.

Το αρχοντικό του Λέκκα: Μετά το μεσημεριανό μπάνιο αριβάρουμε στην οικογενειακή κρεοφαγική ταβέρνα, υπόδειγμα στην εφαρμογή μέτρων προστασίας κατά της Covid-19, με μενού μιας χρήσης και με το φαγητό να έρχεται καλυμμένο με καπάκι! Διάσημη για το χορταστικό σουβλάκι τους, που έρχεται με μια κάθετη σούβλα και μπορεί να χορτάσει άνετα 3 στόματα συνοδεία μιας σαλάτας και ενός ορεκτικού. Καζαντζάκη 10, Μαραθώνας, Τ/ 22940-67.374. Χ. Θ.

Χειμώνα Καλοκαίρι: Σπιτικά μαντί, ντολμαδάκια, μουσακάς, μύδια… Τι να πρωτοθυμηθώ από τα τερτίπια της Πολίτισσας μαγείρισσας και αγαπημένης συνεργάτιδας του «Γ» Νίκης Χρυσανθίδου. Άλλο δέλεαρ, η καταπράσινη αυλή, οι κοντινές παραλίες και η λίστα με τα 16 απίθανα γλυκά της «παρλιαρικής» σχολής, που παρασκευάζει ο ιδιοκτήτης (και γιος της Νίκης), Φώτης Χρυσανθίδης. Λ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι-Νέα Μάκρη, Τ/22940-99.704. Χ. Τ.

Αχαΐα
Ανεμόεσσα: Φαγάκια σουλούδικα, μερακλίδικα. Φρέσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα. Ξιφίας ζουμερός, ψητές σαρδέλες ανοιγμένες, μπακαλιαράκια και αιθέρια τηγανισμένες κουτσομούρες. Τραπέζια πάνω στη γαλήνια θάλασσα του Κορινθιακού. Ελαιώνας Αιγιαλείας, Τ/26910-41.506. Χ. Τ.

Ζάρος: Το σουβλάκι που βάζει κάτω όλα τα σουβλάκια. Δικαίως φημίζεται. Κρέας καθαρό, μετρίως λιπαρό, τρυφερό, περασμένο κομμάτι κομμάτι. Μόνο αλάτι και ρίγανη, ψωμί και πατάτες χερίσιες. Πίτες γιοκ. Για πιουρίστες. Ζαΐμη 9, Πλ. Αγίας Λαύρας, Αίγιο, Τ/26910-28.998. Χ. Τ.

Ηλεία
Ιππόκαμπος: Για φρέσκο ψάρι και χορταστική γαριδομακαρονάδα εκεί που σκάει το κύμα. Αρκούδι, Τ/26230-96.026. Λ. Κ.

Λακωνία
Ο Τάκης: Η πιο διάσημη ψαροταβέρνα της Μάνης, κρεμασμένη πάνω από το νερό, σερβίρει ό,τι βγάζει η θάλασσα. Νόστιμες θαλασσινές μακαρονάδες. Στη φουλ σεζόν χρειάζεται κράτηση. Λιμένι, Τ/27330-51.327. Ν. Μ.

Μαγνησία
Γιάννης ο Γερμανός: Για κρεάτινους μεζέδες στα κάρβουνα, αλλά και από σούβλες. Κοντοσούβλι, αρνίσια σπάλα στη σούβλα, παϊδάκια, βουβαλίσιες και λοιπά. Κάθε μέρα έχει και δύο επιλογές σε μαγειρευτό. Υπέροχη θέα στον Παγασητικό. Νιοχώρι, Τ/24230-55.390. Ν. Δ.

Η Νίκη – Το μεϊντάνι: Για τα ωραία παϊδάκια προβατίνας στη λαδόκολλα και τους κεφτέδες της Νίκης μαζί με παγωμένη μπίρα, σε ένα μικρό μπαλκονάκι – ό,τι πρέπει μετά τη βουτιά στις παραλίες του Χορευτού και των Αγίων Σαράντα. Ζαγορά, Πήλιο, Τ/24260-22.626. Ν. Δ.

Ψησταριά Γεωργούλας: Για προβατίνα στα κάρβουνα από ντόπιο πρόβατο, πεντανόστιμο, που χρειάζεται μόνο ρίγανη και αλάτι. Συνοδευτικά: πατάτες, χόρτα, χωριάτικη, τζατζίκι. Πλατεία Πλατάνου, Αλμυρός, Τ/24224-00.172. Ν. Μ.

Μεσσηνία
Κρήνη: Για τη δροσερή αυλή, το άψογο σέρβις και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Ευαγγελιστρίας 40, Καλαμάτα, Τ/27210-24.474. Λ. Κ.

Μουριά: Για ολόφρεσκο και τίμιο τιμολογιακά ψάρι ημέρας και λοιπούς μεζέδες σε ένα γωνιακό ταβερνάκι. Λίγα μαγειρευτά. Όλα ημέρας. Καλλιπόλεως 10, Καλαμάτα, Τ/27210-82.112. Λ. Κ.

Πρέβεζα
Σκάλωμα: Στο λιμανάκι της Λυγιάς, για ωραίο ψητό χταπόδι, τραγανές γαρίδες και φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα. Τ/26820-53.240. Λ. Κ.

Φθιώτιδα
Ο Κάβος: Θα κάνετε μικρή παράκαμψη από την εθνική οδό, καθώς είναι ό,τι πρέπει για γρήγορη στάση με φρέσκο ψαράκι από ελαφρύ τηγάνι. Αχλάδι, Φθιώτιδα, Τ/22380-31.513. Ν. Μ.

Χαλκιδική
Αλέξης: Για το λιαστό χταπόδι και την υπέροχη πολίτικη μελιτζανοσαλάτα του, τα φρέσκα ψάρια που ψήνει όπως πρέπει, για το τηγάνι του που αφήνει αποτύπωμα σαν απαλό χάδι στις κουτσομούρες. Sani Marina, Σάνη, Τ/23740-31.176. Ν. Δ.

Στέλιος: Για τις εξαιρετικές ψητές σαρδέλες, το  καλαμαράκι και τα ψωμωμένα μύδια, ακριβώς δίπλα στο κύμα. Τορώνη, Τ/23750-51.072. Λ. Κ.

Τριζόνι: Για ξιφία με μπάμιες, μάγουλα ροφού γιουβέτσι και όλα τα ωμά ψάρια που φιλετάρουν εδώ τόσο επιδέξια. Ανεβασμένο επίπεδο ψαροφαγίας και, μολονότι δεν μου αρέσει ο όρος, θα έλεγα πως αυτή είναι μια γκουρμέ ψαροταβέρνα. Κεντρική οδός, Κρυοπηγή, Τ/23740-51.945, Ν. Δ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών