ΕΞΟΔΟΣ

5 σεφ που ξεχωρίζουν φτιάχνουν το γιορτινό τραπέζι μας

ΤΗΕ ΒΟΧ – DIFFERENT & DIFFERENT: Fine dining στο σπίτι από τον Χριστόφορο Πέσκια To «The Box» είναι μια ιδέα του catering και σεμιναριακού χώρου …

23.12.2020
Φωτογραφία: Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης

ΤΗΕ ΒΟΧ – DIFFERENT & DIFFERENT: Fine dining στο σπίτι από τον Χριστόφορο Πέσκια To «The Box» είναι μια ιδέα του catering και σεμιναριακού χώρου Different & Different, με την υπογραφή του δικού μας, Χριστόφορου Πέσκια. Ιδέα απλή και σοφή: Θέλουμε να κάνουμε τραπέζι στο σπίτι αλλά δεν προλαβαίνουμε/δεν θέλουμε/δεν πιάνουν τα χέρια μας; Επιλέγουμε, μέσα από μενού, μερικά από τα αγαπημένα πιάτα του Χριστόφορου από την ελληνική και διεθνή κουζίνα και έρχονται σπίτι μας σε ειδικά διαμορφωμένα κουτιά (εξ ου και το The Box), σχεδόν έτοιμα, δηλαδή χρειάζονται μια ολιγόλεπτη, πανεύκολη προετοιμασία της τελευταίας στιγμής από σένα για να μπουν στο πιάτο ζεστά και ζουμερά. Το στάνταρντ μενού του Last Minute Box περιλαμβάνει, για πρώτα πιάτα, χειροποίητο καπνιστό σολομό ή σαλάτα κινόα με αβοκάντο, λαχανικά και γλυκόξινο ασιατικό ντρέσινγκ ή κοτόπουλο τεριγιάκι. Στα κύρια πιάτα οι επιλογές είναι μοσχαρίσια μπέργκερ, ή σουβλάκι χοιρινό (ή από rib-eye) μαριναρισμένο με τσίλι. Για συνοδευτικό, jack potatoes με γιαούρτι και σχοινόπρασο. Για τις γιορτές το The Box έρχεται σε δύο εκδοχές, το Let It Snow Box και το Dear Santa Box με διαφορετικά μενού επιλογής. Το Let Snow μενού περιλαμβάνει άγρια χόρτα με φυστίκια Αιγίνης, ρόδια και τερίνα με τυρί σεβρ και κράνμπερις / σπαράγγια τυλιγμένα με προσούτο / σολομός gravlax με σαλάτα ρεμουλάντ -αυτά για πρώτα πιάτα. Για κύριο πιάτο, μοσχάρι μπουργκινιόν με αμερικάνικο black angus και πουρέ πατάτας για συνοδευτικό. Για γλυκό το box αυτό περιλαμβάνει mon blanc. Το Dear Santa Box ξεκινά με πρώτα πιάτα σαλάτα «του Νώε» με κεχρί, αμάρανθο, ρόδι, κράνμπερις και πράσινο μήλο / καπνιστός σολομός με μίνι μπλινίς και σάλτσα χρένο / τάρτα με πράσο και ροκφόρ. Το κύριο πιάτο είναι ολόκληρη ψητή γαλοπούλα με συνοδευτικό πουρέ γλυκοπατάτας, λαχανικά, σάλτσα gravy και ζελέ κράνμπερις, ενώ δίνεται η επιλογή για 3 γεμίσεις για να διαλέξουμε: με σταφίδες, κιμά, συκωτάκια, κάστανα – με κράνμπερις, λουκάνικο, φουντούκια και μήλα – με μανιτάρια και φασκόμηλο. Το επιδόρπιο είναι κορμός με σοκολάτα valrhona. Από τα 3 box, εορταστικά και μη, μπορούμε είτε να επιλέξουμε το πλήρες μενού με όλα τα πιάτα ή να επιλέξουμε όσα θέλουμε από το καθένα. Η παραγγελία πρέπει να γίνει μέχρι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου (για τα εορταστικά box) και τουλάχιστον 2-3 ημέρες πριν για το μη χριστουγεννιάτικο. Παραλαμβάνουμε μόνοι μας ή με υπηρεσία κούριερ, με έξτρα χρέωση στα τηλέφωνα Τ/210-62.00.066 & 210-62.00.077, αλλά και ηλεκτρονικά στο [email protected] Για τα χριστουγεννιάτικα boxes η παραγγελία πρέπει να γίνει μέχρι τις 20/12. B. Κωνσταντινίδου


CTC Wellington- κέντημα από τον Τσιοτίνη για τις παραμονές: Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης έφτιαξε ένα μενού για τις δυο βραδιές της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Έξι πιάτα, με την φαντασία και την δημιουργικότητα που τον περιγράφουν, με διάφορες εκπλήξεις και λογοπαίγνια που τόσο αγαπά. Το μενού έχει ως κεντρική ιδέα- και κυρίως πιάτο ένα αριστοτεχνικά φτιαγμένα φιλέτο Wellington, που συνοδεύεται με πουρέ από τρουφάτη πατάτα. Φρεσκοψημένο μπριός και ταρτάρ από βιολογικό σολομό με αυγά σολομού και βασιλικού θα ανοίξουν την αυλαία στο γιορτινό τραπέζι. Την σούπα καραβίδας αρωματίζει με ένα σκωτσέζικο ουίσκι από την καρδιά του Speyside, στη σαλάτα βάζει μπλε καβούρι και λαχανάκια Βρυξελλών, ενώ το γεύμα κλείνει με απαλό κρεμέ σοκολάτα 70% κακάο με κόκκινα φρούτα και μελομακάρονο. Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε το μενού στο ctc-restaurant.com/xm/ Ελάχιστη παραγγελία για 2 άτομα. Τηλ. 2107228812 Ν. Δημητρίου


ΧΕΙΜΩΝΑ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Από τα χεράκια της Νίκης Χρυσανθίδου: Φαγητό ζεστό, σπιτικό με μαμαδίστικη φροντίδα αλλά με φρεσκάδα και γούστο. Κάνουμε την παραγγελία μας μέχρι τις 22/12 κκαι επιλέγουμε από έναν πλούσιο κατάλογο με πρώτα, κύρια, σαλάτες και βέβαια τα γνωστά και φίνα επιδόρπια του Φώτη Χρυσανθίδη. Θα ξεκινήσουμε με βελουτέ σούπα κόκκινης φακής ή κολοκύθας και από πρώτα πιάτα θα επιλέξουμε ανάμεσα σε πιρουνάτο πουρέ πατάτας με ψητό μπέικον και φλούδες παρμεζάνας ή σε στρούντελ με συκωτάκια πουλιών και κάστανα. Από κύρια πιάτα το χοιρινό λεμονάτο με μανιτάρια, κάστανα και σάλτσα μουστάρδας είναι η επιλογή που θα αρέσει σε όλους, ενώ το μοσχαράκι με σάλτσα από κόκκινο κρασί είναι πιο πικάντικη επιλογή. Για πιο φίνα γεύση, το στρούντελ με φιλέτο λαβράκι και λευκή σος μυρωδικών είναι ό,τι πρέπει. Θα τα συνοδέψουμε με χριστουγεννιάτικη πολύχρωμη σαλάτα με πρασινάδες, ρόδι, καρύδια, σύκα ντοματίνια και πετιμέζι ροδιού. Τα δύσκολα αρχίζουν με τα επιδόρπια: τι να διαλέξεις ανάμεσα σε μους λεμόνι με καμένη μαρέγκα, κρέμα καπουτσίνο (με κρέμα σοκολάτας γάλακτος αρωματισμένη με καφέ, άγλυκη σαντιγί με λευκή σοκολάτα και βανίλια Ταϊτής), πληθωρικό προφιτερόλ και cheesecake με σος από φρούτα του δάσους; Παραγγελίες: Τ/22940-99.704 & 6937-067.332 (έως 22/12). Παραλαβή από το εστιατόριο, Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, Νέα Μάκρη Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, 16:00-22:00 B. Κωνσταντινίδου


ALERIA Με ευρωπαϊκό αέρα και υπογραφή Ξενάκη Στην εστιατορική κουζίνα μπαίνει για τις γιορτές και ο ταλαντούχος Γκίκας Ξενάκης του διακεκριμένου Aleria. Για τέσσερις βραδιές μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας πιάτα με την υπογραφή του. Για τις 23 και 24 Δεκεμβρίου το μενού ξεκινάει με pâté από συκωτάκι κοτόπουλου με γλυκά μπαχαρικά και φυστίκι Αιγίνης, το οποίο συνοδεύεται με brioche ελαιολάδου και κυδωνόπαστο. Σαλάτα, σούπα αλλά και γαλοπούλα μαγειρεμένη με δυο τρόπους (Στήθος τυλιγμένο σε bacon και μους μανιταριών, μπούτι confit σερβιρισμένο με σάλτσα από μύρτιλα) με τις γαρνιτούρες και τα συνοδευτικά τους θα είναι το κυρίως πιάτο του τραπεζιού. Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα κλείνει με Ganache σοκολάτας με μπαχαρικά, crumble μελομακάρονο και σάλτσα αλμυρής καραμέλας. Μενού έξι σταδίων ετοιμάζει για την Πρωτοχρονιά, με συνταγές όπως η βελούδινη σούπα κάστανο με σελινόριζα, καραμελωμένο αχλάδι, κρουτόν αρωματισμένα με τρούφα, και κυρίως χοιρινό σιγοψημένο, με σάλτσα από δενδρολίβανο και γλυκιά πιπεριά, με τρία συνοδευτικά. Τα μενού διατίθενται κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας στο 210 5222633 ή με email στο [email protected] Ν. Δημητρίου


PO’ BOYS 4 U Αμερικάνικο καπνιστό low & slow στην πόρτα μας: Επειδή δεν τρελαίνονται όλοι για γεμιστή γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Po’ Boys του Βασίλη Σπόρου και της ομάδας του δίνει την εναλλακτική του κλασικού σιγοκαπνιστού low and slow γιορτινού γεύματος, στο σπίτι, το Po’ Boys 4 U. Για την ακρίβεια όχι απευθείας στο πιάτο αλλά με μια δική μας προετοιμασία το πολύ 20 λεπτών, και αναλυτικές οδηγίες, ώστε στο πιάτο να φθάσει ζεστό και ζουμερό σαν ετοιμάστηκε πριν λίγα λεπτά. Εκτός από τα εμβληματικά pulled pork, brisket (μοσχαρίσιο διάφραγμα), χοιρινό λαιμό και φιλέτο γαλοπούλας, από το smoker του Po’ Boys κατευθείαν στο πιάτο, επιλέγουμε και ανάμεσα σε συνοδευτικά όπως σούπα κολοκύθας, πουρέ γλυκοπατάτας, σαλάτα coleslow με μήλο, πατατοσαλάτα και επιδόρπιο cookies φυστικοβούτυρου και σοκολάτα. Όλα σε ειδική συσκευασία. Με μια τηλεφωνική παραγγελία 2-3 ημέρες πριν και αφού επιλέξουμε το κύριο, το συνοδευτικό με το επιδόρπιο και τον αριθμό μερίδων, η παραγγελία θα φτάσει στην πόρτα μας τη συμφωνημένη ημέρα και ώρα. Υπόψη ότι τα φαγητά διατηρούνται άψογα στο ψυγείο για έως 2 ημέρες. Η παραγγελία με τηλεφωνική συνεννόηση στο 2103234672 (2-3 ημέρες πριν). B. Κωνσταντινίδου

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών