ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καλογερικόν (Αρχαία Επίδαυρος)

Καλομαγειρεμένο φαγητό μέσα σε έναν πορτοκαλαιώνα της Αρχαίας Επιδαύρου... Τύφλα να ’χει η Τοσκάνη...

02.08.2013| Updated: 20.05.2022
Φωτογραφία: Χαριτωμένη Βόντα
Καλογερικόν (Αρχαία Επίδαυρος)

Καλομαγειρεμένο φαγητό μέσα σε έναν πορτοκαλαιώνα της Αρχαίας Επιδαύρου… Τύφλα να ’χει η Τοσκάνη…

Η θέση: Στην Αρχαία Επίδαυρο Αργολίδας. Η ταβέρνα φιλοξενείται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με μεγάλη αυλή σε δύο επίπεδα στο πίσω μέρος της και βρίσκεται στο δρόμο προς Γιαλάσι, περίπου 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αρχαίας Επιδαύρου.


Η ατμόσφαιρα: Το Καλογερικόν, στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, έχει αποκτήσει σημαντική φήμη, όχι μόνο για το καλομαγειρεμένο του φαγητό, αλλά και για την συνολική εικόνα του. Το παραδοσιακό κτίσμα βρίσκεται μέσα σε πορτοκαλαιώνες και η ατμόσφαιρα είναι πάντα αρωματισμένη από αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και πορτοκαλανθού, και μάλιστα απευθείας από την πηγή: ειδικά το καλοκαίρι, όλα τα τραπέζια της ταβέρνας βρίσκονται ανάμεσα στις πορτοκαλιές, για τις οποίες φημίζεται ολόκληρη η περιοχή.


Το φαγητό: Από τον κατάλογο δεν λείπουν οι επιλογές της ώρας, κάποια ορεκτικά και σαλάτες, αλλά το Καλογερικόν είναι διάσημο για τα μαγειρευτά του: από σουπιές σπανάκι και πεντανόστιμη μακαρονάδα με γαρίδες (με τα μακαρόνια βρασμένα μέσα στο ζουμί των θαλασσινών), μέχρι πρωτοτυπικό μοσχαράκι με μελιτζάνες και υποδειγματική φάβα, η ελληνική κουζίνα παρελαύνει σε όλο της το μεγαλείο, πάντα με επιλεγμένα υλικά, φρέσκα μυρωδικά και αλλαγές ανά χρονικά διαστήματα. Το μενού έχει επιμεληθεί από την πρώτη μέρα της λειτουργίας η «δική» μας Εύη Βουτσινά, με τη συνδρομή της οποίας ο Τάσος Τσόλης, ιδιοκτήτης του Καλογερικόν, κάνει και όλες τις ανανεώσεις του μενού.


Ο λογαριασμός: Περί τα 15 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Αναψυκτικά, κρασί (συμπαθητικό χύμα και εμφιαλωμένο), όμως αν βρεθείτε ως εκεί, ζητήστε Ζέος. Πρόκειται για μια ελληνική μικροζυθοποιία στο Άργος, η οποία παράγει τόσο εμφυαλωμένη μπίρα (lager και μαύρη), όσο και εξαιρετικά νόστιμη απαστερίωτη σε μπουκάλι του ενός λίτρου.


Επιπλέον πληροφορίες: Από τέλη Ιουνίου ως τέλος Αυγούστου, το Καλογερικόν είναι ανοιχτό κάθε μέρα, από τη 1 το μεσημέρι ως αργά το βράδυ, ανάλογα με την κίνηση. Παραμένει κλειστό τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο ως και Μάρτιο), ενώ τον υπόλοιπο καιρό (Σεπτέμβριο ως Νοέμβριο και Απρίλιο ως Ιούνιο), είναι ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα μεσημέρι και βράδυ, και τις καθημερινές μόνο βράδυ (από τις 18:00).

Καλογερικόν, Αρχαία Επίδαυρος, 27530 42090

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών