ΜΑΓΑΖΙΑ

Οι Απολλωνιάτισσες της Ρόδου

Η Βασιλεία, η Φωτεινή, η Στέλα, η Κατερίνα, η Δέσποινα, η Τσαμπίκα, η Ειρήνη και οι Μαρίες. Σας συστήνουμε τις Απολλωνιάτισσες που κάνουν το πιο ωραίο μελεκούνι.

14.01.2021| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κατζάκης
Οι Απολλωνιάτισσες της Ρόδου

Μελεκούνι λένε οι Ροδίτες το παστέλι τους. Το έχουν περί πολλού και το σερβίρουν σε όλες τις καλές γιορτές και στις χαρές τους. Με μέλι από τους πρόποδες του Προφήτη Ηλία στα Απόλλωνα κάνει ο τοπικός, γυναικείος Αγροτουριστικός και Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός το δικό του μελεκούνι. Αρωματισμένο με μυστικό μίγμα μπαχαρικών, ένας χονδρουλός, μαλακός και λαχταριστός ρόμβος.

 Οι Απολλωνιάτισσες είναι ο πιο παλιό γυναικείος συνεταιρισμός των Δωδεκανήσων, που λειτουργεί από το 2005. Οι 9 κυρίες καταπιάνονται με κάθε τι εποχικό του τόπου τους. Με φρούτα από τους μπαξέδες τους φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ με βάση την τοπική σούμα. Με στάρια από τους μυλωνάδες στον Αρχάγγελο και στην Ελεούσσα κάνουν προζυμένιο ψωμί, και με γάλα από την τοπική βιομηχανία Ροδογάλ, ζυμώνουν τραχανάδες και πλιγούρια. Πλάθουν επίσης τακάκια (ή αλλιώς μαντινάδες), αμυγδαλωτά, ξεροτήγανα και άλλα τοπικά γλυκίσματα.


Τα προϊόντα τους μπορούμε να τα βρούμε στα καταστήματά τους στο χωριό Απόλλωνα και στην πόλη της Ρόδου στην Αποστόλου Παύλου 68. Επίσης με τηλεφωνικές παραγγελίες στα 2241300223 και 2246091284

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών