ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πίλημα: Παραδοσιακά και ανατολίτικα

Οικογενειακή, νόστιμη και με ντόπιες πρώτες ύλες μαγειρική στην ταβέρνα του Οζτσιάν Καρά, στο χωριό Πίλημα, κοντά στην Ξάνθη

12.11.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Πίλημα: Παραδοσιακά και ανατολίτικα

Οικογενειακή, νόστιμη και με ντόπιες πρώτες ύλες μαγειρική στην ταβέρνα του Οζτσιάν Καρά, στο χωριό Πίλημα, κοντά στην Ξάνθη.

Η θέση: Το ορεινό πομακοχώρι Πίλημα απέχει περίπου 9 χλμ από την Ξάνθη και θα χρειαστείτε 20 λεπτά για να φτάσετε. Ο δρόμος θέλει προσοχή ειδικά αν είναι χειμώνας. Το καταπράσινο χωριό έχει μόλις 40 κατοίκους και μην περιμένετε να βρείτε περίπτερο, μαγαζιά ή άλλες ανέσεις. Δεμένοι με τη γη και τις παραδόσεις ζουν οι άνθρωποι εδώ, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, γεμάτο δέντρα.

Η ατμόσφαιρα: Ρουστίκ ατμόσφαιρα με ξυλόσομπες, χαλίμια και μεγάλες τζαμαρίες για να βλέπετε τα δέντρα έξω. Η οικογένεια θα σας υποδεχτεί ζεστά και θα νιώσετε σαν να είστε καλεσμένοι στο σπίτι τους. Παρέες από την Ξάνθη και επισκέπτες στην περιοχή επιλέγουν το Πίλημα για το καλό φαγητό αλλά και για την εύκολη απόδραση από την πόλη.

Το φαγητό: Παραδοσιακά ανατολίτικα πιάτα, φτιαγμένα όπως τα μαγειρεύουν στο σπίτι τους. Ένα από τα πιο νόστιμα γιαουρτλού κεμπάπ δοκίμασα εδώ: τα μπαχαρικά στην τέλεια ισορροπία, ούτε έλειπαν ούτε κάλυπταν τη γεύση του κρέατος. Το γιαούρτι στραγγιστό και βελούδινο, η σάλτσα ελαφρώς πικάντικη και πυκνή, το κεμπάπ περασμένο σε μεταλλικές σούβλες που έμοιαζαν με μικρά σπαθιά. Το χουνκιάρ μπεγιεντί πεντανόστιμο, με αφράτο πουρέ μελιτζάνας και κρέας σε μικρά κομματάκια. Ιδανικό συμπλήρωμα στο τραπέζι μας μια χυλωμένη φασολάδα, χόρτα, καυτερή πιπεριά ψητή σε λάδι και κομμένες στο χέρι πατάτες τηγανητές. Θα βρείτε και άλλα πιάτα και συνοδευτικά, όπως χόρτα, τυροσαλάτα, παϊδάκια ή μοσχαράκι στο πήλινο. Τα Σαββατοκύριακα γυρίζουν στη σούβλα αρνάκι και κοκορέτσι.

Ο λογαριασμός: 10-15 €/άτομο με ποτό.

Η κάβα: Εκτός από ούζο και τσίπουρο, υπάρχει και εμφιαλωμένο κρασί από οινοποιεία της Ξάνθης και επιλογή σε μπίρες.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά πλην Δευτέρας, 13:00-23:00, Κυριακή έως τις 21:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών