ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πύργος: Μεταξύ Ραχούλας και Αρκεσίνης γεύεσαι τον τόπο

Η Βαγγελίτσα μαγειρεύει το φάβα, το μικρόσπερμο ρεβύθι και τ’ αλμυρό κατσίκι, στη μέση του υπέροχου πουθενά της Αμοργού.

02.08.2019| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Πύργος: Μεταξύ Ραχούλας και Αρκεσίνης γεύεσαι τον τόπο

Η Βαγγελίτσα μαγειρεύει το φάβα, το μικρόσπερμο ρεβύθι και τ’ αλμυρό κατσίκι, στη μέση του υπέροχου πουθενά της Αμοργού.

Η θέση: Στην Κάτω Μεριά της Αμοργού στον δρόμο για την παραλία την Καλοταρίτισσα. Βρίσκεται στα 100 μέτρα από το αρχαίο μνημείο «Πύργος του Βασίλη» κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

Η ατμόσφαιρα: Στο πατρικό της έστησε το νοικοκυριό της η κυρία Μαρία Πατινιώτη. Εκεί μεγάλωσε τα παιδιά της μαζί με τον άντρα της τον κύριο Γιώργο Ρούσσο, ψαρά στο επάγγελμα. Έκαναν το σπίτι τους ταβέρνα και την ταβέρνα σπίτι τους. Είναι όλο τον χρόνο ανοιχτά, κι έρχονται εδώ οι ντόπιοι για την κυριακάτικη εκδρομή τους.

Το φαγητό: Η Βαγγελίτσα, η μεγάλη κόρη, που όπως και τα αδέρφια της, μεγάλωσε στο χωριό, έμαθε καλά τον τόπο. Και τα προικιά της έγιναν εφόδια για την επαγγελματική της σταδιοδρομία: το φάβα, το σκληρό αμοργιανό τυρί, το μικρόσπερμο ρεβύθι και τ’ αλμυρό κατσίκι. Με τέτοιες μνήμες έφυγε για την Αθήνα, να μάθει μαγειρική. Έμαθε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστική, κοπή και ανατομία κρέατος.

Άνοιξε τον Πύργο της τον Αύγουστο του 2015 και ανέθεσε σε καθένα το πόστο του. Οικοδέσποινα χαμογελαστή που κάνει τα καλύτερα κουμάντα. Και έτσι σαν πας στον Πύργο θα φας απ’ τα δικά τους κατσίκια και πρόβατα, και απ’ τα σπιτίσια αιγοπρόβεια τυριά τους: ξινομυζήθρα, μελίπαστο ντούρο, κοπανιστή, μυζήθρα ή μαλάκα και ξινοτύρι γινωμένο. Έχουν και τα γουρούνια τους και κάνουν κιμά και καβουρμά διατηρημένο στο λίπος, μαζεύουν χοντρό αλάτι από τις ακτές της Καλοταρίτισσας και έχουν και καΐκι που βγάζει μαλάματα. Σπέρνουν άνυδρα χωράφια με φάβα, με ξυλάγγουρα, κολοκύθια, φασολάκια και ρεβύθι μικρόσπερμο. «Είναι ποικιλίας Αμοργός, ψιλορόβιθα που τα κάνουμε και στραγάλια ή τα μαγειρεύουμε ρεβυθάδα με δυόσμο, δάφνη, κρεμμύδια και ντομάτα στη γάστρα», λέει η Βαγγελίτσα. Τα δοκίμασα, γίνονται μαγεριά πυκνή, με βάθος και τη γεύση της γης.

Είναι συνεπείς με τις εποχές. Το χειμώνα που έχει αρτηκίτες (μανιτάρια) η Βαγγελίτσα τους κάνει τηγανιτούς ή ψητούς στο φούρνο, «Έχουν κρεάτινη νοστιμιά» μου λέει. Μαζεύουν χόρτα άγρια το χειμώνα και την άνοιξη τα σταμναγκάθια. Ότι δοκιμάσαμε είχε νοιάξιμο και φροντίδα, ήταν καρυκευμένο με νοστιμιά. Μια ομελέτα θαύμα με καβουρμά, κεφτεδάκια τραγανά, πουλάκια μελωμένα (κολοκυθανθούς γεμιστούς), γιαπράκια τρυφερά, σαρδέλες παστές με σπιρτάδα και μικρόψαρα παστά και λιόκαυτα που ξεραίνονται εντελώς και ύστερα τα ψήνουν με λάδι και ξύδι – ω τι μεζές! Δυο λογιών τηγανιτά πιτάκια κάνουν: με σέσκουλα, σπανάκι και μάραθο τραγανό, ολόγλυκα και ζουμερά, και με μπόλικη ξινομυζήθρα και μια τσιμπιά κανέλα, αμφότερα με χοντρούτσικο, χορταστικό φύλλο. Το Πάσχα μαγειρεύουν γεμιστό αρνάκι με ρύζι, εντόσθια, μυζήθρα, αυγά και κανέλα, και ενίοτε το κάνουν και τα καλοκαίρια που στο μαγαζί έχουν πολύ κίνηση.

Ο λογαριασμός: 10-15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Ρακές, ρακόμελα, κρασιά, όλα ντόπια και χύμα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά τον χειμώνα Σαββατοκύριακα από το πρωί και καθημερινές μετά το απόγευμα, από το Πάσχα μέχρι τέλη Σεπτέμβρη ανοιχτά καθημερινά από το πρωί. Καλό είναι να προηγηθεί τηλεφώνημα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών