ΕΞΟΔΟΣ

Speciality με τη βούλα

Τρία café που περιμέναμε να ανοίξουν.

29.09.2020

Τρία café που περιμέναμε να ανοίξουν.

Η ελληνική εταιρεία καφέ Samba Coffee Roasters, ιδρυθείσα το 1979 παρακαλώ, άνοιξε το πρώτο flagship espresso bar της στη γωνία Σόλωνος και Λυκαβηττού. Είναι μικρό, μια ντιζαϊνάτη λευκή κάψουλα. Στη βιτρίνα φιγουράρει μια μηχανή-στολίδι, που κλέβει τα βλέμματα. Χαίρεσαι να πιάνεις τα κουμπιά της. Εδώ, η ομάδα του ιδιοκτήτη της Samba Coffee Roasters, Κώστα Καλαφατά, με baristi που έχουν διακριθεί σε πρωταθλήματα καφέ (όπως ο Μιχάλης Κατσιαβός και ο Χρήστος Κλουβάτος), παρασκευάζει στη μηχανή Aremde υπέροχους καφέδες από την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα, τη Βραζιλία. Ξεχώρισα έναν πολύ ζωηρό και νόστιμο από την Κολομβία, για τον οποίο θα επιστρέψω σύντομα. Ζητήστε να δοκιμάσετε κάτι ιδιαίτερο και οι baristi θα σας προτείνουν την καλύτερη επιλογή. Όλους τους καφέδες που καβουρδίζει η Samba μπορείτε να τους προμηθευτείτε από εδώ σε κόκκους για το σπίτι.


 Στα Εξάρχεια, όπου οι επιλογές για καφέ είναι πολλές, αλλά για καλό καφέ ελάχιστες, ήρθε το Bayard να ανεβάσει τον πήχη. Εκ πρώτης είναι ένα συνοικιακό café της Νεάπολης που έχει θέα την πυκνή δόμηση της γειτονιάς, όμως η ποιότητά του βγάζει εκτός συναγωνισμού τα κοντινά μαγαζιά. To Bayard είναι φωτεινό, ένα μαγαζί «καθαρό» στο βλέμμα, με γελαστούς ιδιοκτήτες – ο Θοδωρής και η Ιωάννα χαμογελούν μέσα από τις μάσκες τους. Σερβίρουν καλοφτιαγμένα φλιτζάνια με πρώτη ύλη της Area 51. Θα βρείτε κόκκους από τη Βραζιλία και από άλλες χώρες προέλευσης, όπως η Κένυα ή η Παπούα. Ο καφές από την Αιθιοπία, όταν είναι διαθέσιμος, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν πολυπλοκότητα στο φλιτζάνι τους. Συνεργάζονται με τον καλό φούρνο Τρομερό Παιδί, που τους προμηθεύει γαλλικά κρουασάν, φινανσιέ, σάντουιτς, όλα ανώτερης γεύσης από τα συνηθισμένα. Νέο στέκι για τα ράθυμα Σάββατά μας, αλλά και για τα βράδια, όπου σερβίρουν straight ποτά και πολλές νοστιμιές για τσιμπολόγημα. 


 Στο Περιστέρι, λίγα μέτρα από τη στάση του μετρό Άγιος Αντώνιος, λειτουργεί εδώ και μερικές εβδομάδες το Omsôm. Το άνοιξαν οι Αντώνης Γιάτσε, Γιώργος Μπέσιος, Νίκος Γερανάκης και Νίκος Μπέλλης, το «καλό παιδί» της εγχώριας σκηνής καφέ. Τον διακρίνει μια φυσική ευγένεια. Ο Νίκος, βραβευμένος barista, έχει αναλάβει και το καβούρδισμα του πράσινου καφέ. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Omsôm δεν είναι μόνο το ότι ο καφές καβουρδίζεται εντός, αλλά κυρίως το ότι δεν θα τον πιείτε σε κανένα άλλο μαγαζί. Είναι μόνο γι’ αυτούς. Το café είναι χάρμα οφθαλμών, ηλιόλουστο, με μεγάλες τζαμαρίες, παστέλ χρώματα, φτιαγμένο χωρίς κραυγαλέα υλικά, σύμφωνα με τον άγραφο κώδικα design των νέων café. Χρησιμοποιούν πορσελάνινες κούπες Loveramics σε ένα απίθανο χρώμα του οινοπνεύματος με γυαλιστερό υάλωμα, που φτιάχνει τη διάθεση για την πρώτη γουλιά. Σπάνια αναφέρω βραζιλιάνικους καφέδες, όμως αυτός εδώ ο Monte Cristo, που αποτελεί τον καφέ ροής, είναι αξιομνημόνευτος. «Δοκίμασα τυφλά δέκα διαφορετικούς από τη Βραζιλία και αυτός ήταν ένας από τους τρεις που ξεχώρισα», εξηγεί ο Νίκος. Έξτρα μνεία για τον εσπρέσο Don Eli, ένα natural Catuai από την περιοχή Tarrazu της Κόστα Ρίκα, της Ally Coffee. Είναι όλο φρούτο, με δροσερή οξύτητα εσπεριδοειδών, και θα πω ότι μπήκε στη λίστα με τους αγαπημένους μου για τη σεζόν. Για τον καφέ φίλτρου χρησιμοποιούν τη συσκευή Gem, που έχει σχεδιάσει ο διεθνούς φήμης barista trainer Στέφανος Δωματιώτης. Oι vegan θα ευχαριστηθείτε έναν σούπερ γευστικό καφέ με γάλα Sproud, που φτιάχνεται από πρωτεΐνη αρακά και είναι ιδανικό για πλούσιο φυτικό αφρόγαλα, χωρίς αρώματα που κοντράρουν αυτό του καφέ. Διαθέσιμα σάντουιτς, αρτοποιήματα για πρωινό ή ελαφρύ μεσημεριανό, ενώ εκτός από καφέ σερβίρουν και μπίρα, κλασικά ποτά, κοκτέιλ και τρία απεριτίβο στην ανοιχτωσιά του πεζοδρομίου τους.


 

— Samba Coffee Roasters, Σόλωνος 36, Αθήνα, Τ/210-36.37.283

— Bayard, Ζωοδόχου Πηγής 134, Νεάπολη, Τ/212-10.62.743

— Omsôm, Κύπρου 14, Περιστέρι, Τ/210-57.17.600.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών