ΕΞΟΔΟΣ

Στο ιστορικό Αθηναϊκόν, στέκι των «Λευτεριστών»

Κλασικά πιάτα και ιδιαίτερες συνταγές των Αθηνών σε ένα μαγαζί-καταφύγιο καλλιτεχνών, στο οποίο μεταξύ άλλων σύχναζε και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με την παρέα του.

28.09.2021
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάϊκος
Στο ιστορικό Αθηναϊκόν, στέκι των «Λευτεριστών»

Οι «Λευτεριστές» είχαν καθορισμένο ραντεβού: κάθε Σάββατο μεσημέρι μαζεύονταν στο Αθηναϊκόν για φαγητό, ποτό και συζήτηση. Πρόεδρος ήταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, εξ ου και το όνομα, και τακτικά μέλη ο Γιώργος Νταλάρας, ο Νίκος Καρούζος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Κυρ, ο Οδυσσέας Χατζόπουλος και άλλες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων.

Πολλές παρέες, διάσημες και άσημες, φτιάχτηκαν με επίκεντρο το μεζεδοπωλείο, το οποίο άνοιξε το 1932 στην οδό Σανταρόζα. Το 1985 μεταφέρθηκε στην τωρινή του διεύθυνση, στη Θεμιστοκλέους. Η περιποιημένη αίθουσα αποπνέει αστική κομψότητα, το σέρβις είναι παλιακό, δηλαδή ευγενικό και σβέλτο. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο Αργύρης Πορφυρίου εργάζονταν εδώ όσο σπούδαζαν και από το 1981 το μεζεδοπωλείο πέρασε στα χέρια τους, ενώ το 2013 άνοιξαν και δεύτερο μαγαζί στη Μητροπόλεως.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος αλλά στιβαρός, γεμάτος κλασικά πιάτα και ιδιαίτερες συνταγές, που χαρακτηρίζουν την κουζίνα του Αθηναϊκόν, όπως το πιάτο με το περίεργο όνομα Πατσάγκα (πίτα Καισαρείας με παστουρμά, ντομάτα και τυριά). Ανάμεσα σε άλλα βρίσκουμε ψαρόσουπα , κεφτεδάκια με δυόσμο, σαρδέλες ψητές αλλά και πιάτα με ανατολίτικες επιρροές όπως τα σουτζουκάκια, το ταντίρ κεμπάπ και το σαγανάκι με παστουρμά και σουτζούκι. Το πιάτο που θα δείτε σε όλα τα τραπέζια είναι οι τραγανές κροκέτες. Περί τα 40 κιλά γαρίδες και καραβίδες παραδίδονται καθημερινά νωρίς το πρωί και ακολουθούν πολλές ώρες καθαρίσματος για να μείνει η ολόφρεσκια ψίχα.

Αθηναϊκον

Θεμιστοκλέους 2 / Μητροπόλεως 34
  • Τηλέφωνο: 210-38.38.485
  • Ωράριο: καθημερινά εκτός Κυριακής 11.30-00.30

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών