ΑΓΟΡΑ

Στο Πρετσελάδικο, στο Μαρούσι, τα πρέτσελ ψήνονται μπροστά σου

Η χαρά που παίρνεις όταν αγοράζεις ένα ζεστό πρέτσελ είτε σκέτο είτε με το topping που προτιμάς είναι απίστευτη! Αυτό το συναίσθημα ήθελαν να μας μεταδώσουν ο Σαμίρ κι η Αλεσάντρα, που άνοιξαν στο Μαρούσι το Πρετσελάδικο.

12.06.2023
Στο Πρετσελάδικο, στο Μαρούσι, τα πρέτσελ ψήνονται μπροστά σου

Στη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 κλείστηκαν μέσα, όπως όλοι μας και δεν έφυγαν για το εξωτικό ταξίδι, που είχαν προγραμματίσει. Αυτό έκαναν συνήθως κάθε φορά που ο Σαμίρ ξεμπάρκαρε. Ως υποπλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού μπορεί να έλειπε και 6 ολόκληρους μήνες μακριά από την Αλεσάντρα και τα δυο τους παιδιά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδιζε να ξαναφύγει για λίγες μέρες μαζί τους, για να τους χαρεί και να τον χαρούν. Αυτή τη φορά όμως η πανδημία τούς τα χάλασε. Γεμάτοι όνειρα και ενέργεια, ο 30χρονος τότε Σαμίρ κι η 27χρονη Αλεσάντρα έψαχναν τρόπο να επενδύσουν τις οικονομίες που είχαν στην άκρη. Έτσι, άνοιξαν ένα γερμανικό παντοπωλείο στη Νέα Ερυθραία, το οποίο δυο χρόνια μετά μεταφέρθηκε σε κεντρικό σημείο στο Μαρούσι, εκεί ακριβώς που είναι και τώρα το Πρετσελάδικο. Το παντοπωλείο δεν πήγε όσο καλά περίμεναν: «Φέρναμε απίστευτα νωπά γερμανικά λουκάνικα, όμως, ο κόσμος δεν τα εκτίμησε όσο περιμέναμε», μού λέει ο Σαμίρ. «Στενοχωρηθήκαμε πολύ γι’ αυτό, όμως, είδαμε όσο κράτησε ότι αυτό που έφευγε περισσότερο από όλα τα γερμανικά προϊόντα ήταν τα πρέτσελ», συμπληρώνει. Τα πρέτσελ που έφερναν εκεί ήταν κατεψυγμένα, αυθεντικά πρέτσελ από τη Γερμανία, τα οποία έψηναν πρωί πρωί και έπειτα τα έβαζαν σε θερμαινόμενες βιτρίνες και τα πουλούσαν. «Ο Γερμανός, που ζει στην Αθήνα», όμως, όπως λέει η Αλεσάντρα, «επισκέπτεται τη Γερμανία 2-3 φορές τον χρόνο, παίρνει τις προμήθειές του και δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον. Ο Έλληνας από την άλλη δεν είναι τελικά τόσο λάτρης της γερμανικής κουζίνας για να τα αναζητά στις αγορές του. Έτσι, δεν είχαμε πολλή κίνηση και μάς έληγαν τα προϊόντα. Όμως επειδή τα πρέτσελ είχαν τεράστια διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα σκεφτήκαμε να το εξελίξουμε!». Την απόφαση την πήραν αμέσως μετά την τελευταία καραντίνα, όταν άνοιξε η αγορά αλλά συνέχιζε να είναι «μουδιασμένη».

«Είχαμε δει την ιδέα του soft πρέτσελ με τα toppings στην Αμερική» διηγείται η Αλεσάντρα, που ως γνήσια Γερμανίδα ήξερε καλά και τη συνήθεια του γερμανικού πρέτσελ. Από πατέρα Ιταλό και μητέρα Γερμανίδα έζησε στη Γερμανία ώς τα 12 της, που ήρθαν στην Ελλάδα και την έγραψαν κατευθείαν σε ελληνικό σχολείο. Σε έναν χρόνο τα μιλούσε φαρσί τα ελληνικά και αν την ακούσεις τώρα μιλάει σαν Ελληνίδα. «Από ανάγκη τα έμαθα», μου λέει γελώντας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε το πιο αφράτο, στριφογυριστό, νοσταλγικό παγωτό μηχανήςΠού τρώμε το πιο αφράτο, στριφογυριστό, νοσταλγικό παγωτό μηχανής

Το αυθεντικό πρέτσελ στη Γερμανία είναι όπως είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης εδώ. Ψήνουν στις 6 το πρωί 500 κουλούρια κι ο κόσμος τα αγοράζει στις 8,9 πριν πάει στη δουλειά του. Βέβαια όσο περνάει η ώρα αυτό σκληραίνει. Είναι το αλάτι που τραβάει την υγρασία και το στεγνώνει.

Επειδή η Αλεσάντρα κι ο Σαμίρ ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, πάντρεψαν την ιδέα του παραδοσιακού γερμανικού πρέτσελ, που το βουτάνε σε ειδική σόδα πριν το ψήσουν, με την αμερικάνικη συνήθεια του soft πρέτσελ με τα toppings· ανακαίνισαν το μαγαζί που είχαν ήδη πάρει στο Μαρούσι και το άνοιξαν με νέο όνομα, νέο κόσεπτ και χαρούμενο look. «Θέλαμε έναν χώρο που να τραβάει και παιδάκια. Επειδή έχουμε κι εμείς παιδιά ξέρουμε πόσο απασχολεί αυτό τους γονείς. Όσο για τον χώρο; Τον φτιάξαμε όλον με τα χέρια μας. Και τι δεν κάναμε; Βάψιμο, στοκάρισμα, το μπαρ, τους πάγκους, τα πατώματα και φυσικά όλο το ντεκόρ. Μάς αρέσει να ασχολούμαστε» λέει ο Σαμίρ. Εκείνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ο πατέρας του είναι από την Ιορδανία κι η μητέρα του Ελληνίδα.

Και τις συνταγές τις βρήκαν μόνοι τους. Η συνταγή της ζύμης είναι μία, και είναι η αυθεντική γερμανική συνταγή: αλεύρι, μαγιά, νερό. Ίχνος ζάχαρης δεν έχει. Και πριν ψηθεί περνάει για ένα δευτερόλεπτο από ειδική καυστική σόδα για να κάνει αυτή τη λεία σκούρα κρούστα και να αποκτήσει καπνιστή γεύση. «Αλλάζει το ph της ζύμης στο εξωτερικό με αυτόν τον τρόπο και η σόδα αυτή κάνει πολύ καλό στη χώνεψη. Είναι απολύτως food safe», συμπληρώνει η Αλεσάντρα.

Η ζύμη τους αποτελείται από μαγιά, αλεύρι και νερό, ενώ είναι νηστίσιμη και vegan.

Πριν ψηθεί και αφού πλάσουν το πρέτσελ στο γνωστό σχήμα, το περνάνε για ένα δευτερόλεπτο από ειδική καυστική σόδα.

Μόλις τα σχηματίσουν, τα εναποθέτουν στο ταψί και σε ρωτούν τι topping θέλεις από πάνω. Τα αλμυρά, όπως αυτό με τις πιπεριές χαλαπένιος μπαίνουν από πάνω και ψήνονται.
Το best seller αυτή τη στιγμή είναι το γλυκό πρέτσελ με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα.

Έπειτα από πολλά ψησίματα κατέληξαν στη ζύμη και στα toppings και στις 15 Δεκεμβρίου του 2022 άνοιξαν. Αυτό που έγινε στη συνέχεια δεν το πιστεύουν ακόμη. Στην αρχή ζύμωναν το πρέτσελ μπροστά στον κόσμο, τώρα κάνουν μια προετοιμασία μόνο με τη ζύμη, την οποία βγάζουν έτοιμη από το ψυγείο και την πλάθουν μπροστά σου. «Χρειαζόμαστε πλέον 1500 πρέτσελ τη βδομάδα» λέει ο Σαμίρ. «Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Θα βγάλει τον σκύλο βόλτα, θα περάσει να πάρει ένα πρέτσελ. Θα πάει το παιδί φροντιστήριο, θα περάσει να πάρει ένα πρέτσελ. Μέχρι και από άλλες περιοχές έρχονται για να φάνε τα πρέτσελ μας: από Μενίδι, Περιστέρι, Νέα Ερυθραία. Χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό. Μας βλέπουν και στο TikTok, όπου ανεβάζουμε αστεία βιντεάκια και μας μαθαίνουν». Πιο πετυχημένο πρέτσελ αυτή τη στιγμή είναι αυτό που έχει βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα, θυμίζει λίγο τον δικό μας λουκουμά. Αλλά και το bueno από τα γλυκά και το σκέτο με το χοντρό αλάτι πουλάνε πολύ.

Τα πρέτσελ είναι vegan και νηστίσιμα αν βάλεις χοντρό αλάτι, ηλιόσπορο ή ακόμα και πάστα ελιάς.

Η Alessandra με τον σύζυγό της Σαμίρ στο μαγαζί που έφτιαξαν κυριολεκτικά με τα χέρια τους στο Μαρούσι.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ήταν η αναμονή. Για να είναι ολόφρεσκο και να το φας ζεστό θα περιμένεις 5-7 λεπτά. Αν είναι βέβαια Σάββατο βράδυ μπορεί να περιμένεις και μισή ώρα. «Η πίεση ήταν πολύ μεγάλη στην αρχή. Ήθελαν όλοι τα πάρουν αμέσως! Μάς έλεγαν “Τι; Τώρα τα ψήνετε;” Μα κι σε ένα σουβλατζίδικο ή μια κρεπερί δεν περιμένεις για να πάρεις το φαγητό σου; Εμείς τους λέγαμε ότι η αναμονή είναι προς όφελός τους. Κάποιοι μπορεί να δυσαρεστήθηκαν αλλά δεν κάναμε πίσω σε αυτό. Το λέγαμε και στα παιδιά που εκπαδεύαμε, να μη νιώθουν άσχημα όταν ο πελάτης τους πιέζει. Το κόνσεπτ μας ήταν αυτό: να είμαστε το μοναδικό κατάστημα πρέτσελ, που να φτιάχνει το πρέτσελ επιτόπου μπροστά σου, τη στιγμή της παραγγελίας και με το topping που θες», εξηγεί η Αλεσάντρα.

Αν παραγγείλεις γλυκά πρέτσελ και σου τα σερβίρουν στο μαγαζί, θα τα απολαύσεις ζεστά ζεστά και με το topping που θέλεις, όπως στη φωτογραφία.

Αν το πάρεις, όμως, για το σπίτι θα βάλουν τη σάλτσα καραμέλας, σοκολάτας ή αυτή που θες σε κυπελάκι (για να είναι δυνατή η μεταφορά).

Εκτός από τα κανονικά πρέτσελ εδώ φτιάχνουν και μπουκίτσες πρέτσελ, που τις τρως εύκολα και συνοδεύουν τέλεια τυριά και αλλαντικά!

Τις κάνουν και γεμιστές με λουκάνικο και είναι απίστευτη λιχουδιά. Κάποιοι έρχονται εδώ μόνο για αυτές.

Η τιμή τους ξεκινά από τα 80 λεπτά. Ήθελαν όπως μου είπαν να είναι οικονομικό για τον Ελληνα. Αλλά και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Με τον τρόπο που λειτουργεί το Πρετσελάδικο έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και zero food waste κατανάλωση: «Όλα τα προϊόντα μας καταναλώνονται αυθημερόν και δεν πετάμε τίποτα, που σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε την πιο χαμηλή δυνατή τιμή στον πελάτη. Για εμάς είναι πολύ σημαντική αυτή η παράμετρος και όχι μόνο για την ενέργεια ή την τσέπη αλλά για τη βιωσιμότητα», λέει η Αλεσάντρα. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα τους έχουν καλέσει να μιλήσουν σε ένα συνέδριο που γίνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝύχτα στον φούρνο: Η Kora ετοιμάζει καλοκαιρινές βραδιές με σάντουιτς και ποτάΝύχτα στον φούρνο: Η Kora ετοιμάζει καλοκαιρινές βραδιές με σάντουιτς και ποτά

Όσο για επόμενα σχέδιά τους; Θέλουν να το βελτιώσουν όσο μπορούν από άποψη εξοπλισμού και συσκευασίας, να αλλάξουν διακόσμηση και να το κάνουν πιο φουτουριστικό και να το δώσουν franchise. Πριν από αυτό όμως θέλουν να κλείσουν χρόνο για να έχουν δει τη λειτουργία του όλες τις εποχές και να τελειοποιήσουν τα πάντα. Σαν επόμενες περιοχές σκέφτονται του Ψυρρή και τη Γλυφάδα. Τώρα, στα πιο άμεσα σχέδιά τους, ίσως βάλουν cocktail to go. Το ζητάνε οι μαμάδες, όπως μου λέει η Αλεσάντρα. Αυτή τη στιγμή, εκτός από πρέτσελ σερβίρουν καφέ, παγωτό μηχανής και κάτι δυσεύρετα αναψυκτικά τα Chupa Chups με περίεργες γεύσεις σαν γλειφιτζούρι και πεπόνι.

Οδηγίες to go: Αν τα πάρετε για το σπίτι ή το γραφείο να αφήσετε από τη μια μεριά ανοιχτό το χαρτί όση ώρα είναι ζεστά για να στεγνώσουν. Στο σπίτι είναι καλό να τα ακουμπήσετε σε ένα πιάτο ή ακόμα καλύτερο σε ξύλινη επιφάνεια και να μείνουν στον αέρα. Δεν χρειάζονται ψυγείο αν είναι να τα απολαύσετε την επόμενη μέρα. Απλώς όσο περνάει η ώρα η κόρα σκληραίνει.

Δες εδώ τον Σαμίρ να φτιάχνει πρέτσελ:

Πρετσελάδικο

Βασιλίσσης Σοφίας 69, Μαρούσι
  • Τηλέφωνο: 211-40.80.021
  • Ωράριο: από το πρωί στις 8 μέχρι το βράδυ

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών