Πίνουμε σε μπαρ με σπέσιαλ κάβες και ανακαλύπτουμε ξανά τη μαγεία των straight ποτών.
Alexander’s GB
Ισχυροί άνδρες, δυναμικές γυναίκες, λαμπεροί σταρ και διασημότητες έχουν χαλαρώσει ή διασκεδάσει πίνοντας μπροστά στην επιβλητική ταπισερί του 18ου αιώνα, που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο κατά την είσοδό του στα Γαυγάμηλα. Στο Alexander’s bar, τον πνευματικό οίκο του μυθικού αποστακτηρίου του Macallan, θα βρείτε σπάνιες χρονιές, όπως τα 1937, 1940, 1952, No 6, Macallan M, Macallan Reflexion και Macallan masters of photography. Μην το παρακάνετε, ένα σφηνάκι από αυτά μπορεί να στοιχίζει 2.500 €. Αν ζητάτε premium malt, ζητήστε ένα Glenfiddich 40 ετών. Η καλύτερη επιλογή για blended malt είναι το σπάνιο Johnnie Walker Odyssey. Ελιξίριο ζωής είναι το Remy Martin Louis XIII, Black Pearl Edition, σερβιρισμένο σε κρυστάλλινο ποτήρι, ο ήχος του οποίου κατά το τσούγκρισμα θυμίζει καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα. Η συλλογή των κονιάκ Eau de Vie αξίζει την προσοχή σας. Μια που βρίσκεστε στην Αθήνα, γιατί να μη δοκιμάσετε ένα τοπικό απόσταγμα, το Metaxa AEN «Σπύρος» Βαρέλι Νo 1 ή το AEN «Δέσποινα» Βαρέλι No 2, τα πολύτιμα και συλλεκτικά του οίκου; Νένα Δημητρίου
Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 1, Πλατεία Συντάγματος, Τ/210-33.30.000.
CV Distiller
Ράφια γεμάτα σπανιότητες όλων των ειδών. Εκ των οποίων θυμάμαι ιδιαίτερα το Allardice από την αποσταγματοποιία The Glendronach στα Highlands, ωριμασμένο σε βαρέλια Oloroso sherry, ίσως ένα από τα καλύτερα Age Statement 18 ετών, καθώς και το Taketsuru Pure Malt της Nikka, εντελώς διαφορετικού στιλ, όλο γιαπωνέζικη γοητεία. Επίσης άψογα εκτελεσμένα κοκτέιλ, κλασικά και signature, από τον Θοδωρή Αναγνώστου. Κατεβείτε τα σκαλιά για μια επίσκεψη στο υπόγειο «θησαυροφυλάκιο» με πάνω από 700 ετικέτες. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Χατζηγιάννη Μέξη 7, περιοχή Χίλτον, Τ/210-72.31.767.
Gin Joint
Το καθαρόαιμο μπαρ που ειδικεύεται στα τζιν κλείνει τον κύκλο του και μας αποχαιρετά στα τέλη του 2019. Farewell λοιπόν τον Δεκέμβρη, με αμέτρητες ετικέτες τζιν, από Old Tom και London Dry μέχρι ολλανδέζικο Genever και αμερικανικές εκδοχές, αλλά και έξοχα κοκτέιλ από τον χειμερινό κατάλογο – βλ. The Jakes Leg με τζιν, φασκόμηλο, μέλι κουμαριάς, βερμούτ και τζίντζερ. Ζητήστε να δοκιμάσετε τις τελευταίες σταγόνες από το Vintage Blackwoods 2012, ένα σπάνιο απόσταγμα κριθαριού από τη Σκοτία, με ανεπανάληπτη γεύση και αρωματικά βότανα από τις νήσους Σέτλαντ. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Λαδά 1, Σύνταγμα, Τ/210-32.18.646.
Baba Au Rum
Μόνο εδώ θα βρείτε το ολοδικό τους ρούμι, μια ειδική εμφιάλωση για το βραβευμένο αθηναϊκό μπαρ, το Plantation Μulti Ιsland Χ.Ο. Παράγεται από ρούμια τεσσάρων περιοχών (Barbados, Trinidad, Guyana, Jamaica), για δέκα χρόνια παλαιώνει σε βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν μπέρμπον, περνάει για 1-2 χρόνια από βαρέλια κονιάκ και μένει έναν χρόνο ακόμα σε βαρέλια που πριν είχαν τυρφώδες ουίσκι. Εμφιαλώνονται μόλις 130 φιάλες, που μπορείτε να πιείτε στο μπαρ ή να αγοράσετε για το σπίτι. Ακόμα, αν σας αρέσουν τα ρούμια της Γουιάνα, τα κάπως αλμυρά, στα ράφια του Baba Au Rum θα βρείτε ένα απόσταγμα 24 ετών και 61,2% βαθμών από έναν ανεξάρτητο εμφιαλωτή από τη Γερμανία, το οποίο κυκλοφορεί μόλις σε 178 φιάλες σε όλο τον κόσμο. Από τον Μαυρίκιο δοκιμάστε το New Grove, single barrel από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου, παλαιωμένο σε κάσκες λιμουζίν (ένα είδος βελανιδιάς, ξύλο που χρησιμοποιείται για βαρέλια του Cognac). Η Τζαμάικα τους έχει «χαρίσει» ένα παραδοσιακό ρούμι vintage 2008, από ασυνεχή αποστακτήρα, παλαιωμένο στους Τροπικούς για 9 χρόνια σε βαρέλια από αμερικανική δρυ και επιπλέον χρόνο σε βαρέλια από Ruby Port (γλυκά αρώματα από το κόκκινο κρασί). Μετράει 56% βαθμούς, έχει εμφιαλωθεί σε 586 μπουκάλια σε όλο τον κόσμο και το όνομά του είναι Worthypark Special cask release port. Σπάνιο και το ElDorado 25 ετών παλαίωσης (σε βαρέλια αμερικανικής δρυός), το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του οίκου. Πρόκειται για ένα blend ρουμιών, που προκύπτει από τουλάχιστον δύο από τους ιστορικούς ξύλινους αποστακτήρες της Γουιάνα. Όλα τα ρούμια τα σερβίρουν σκέτα, με ένα κομμάτι σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Νένα Δημητρίου
Κλειτίου 6, Τ/211-71.09.140.
42 Βarstronomy
Τι είναι αληθινά σπάνιο σε μια συλλογή; Ένα armagnac vintage 1888, δηλαδή ένα απόσταγμα 131 ετών, το πρώτο που εμφιάλωσε ο οίκος Chabot, φιλοξενείται στην κάβα του 42 Barstronomy. Ακόμα, ένα σπουδαίο κονιάκ του La Fontaine de La Pouyade, από το κορυφαίο cru της Γαλλίας, πολύτιμο. Εδώ θα βρείτε και την τεκίλα Don Julio Real, που έχει καταργηθεί πλέον. Όλα αυτά μπορείτε πλέον να τα απολαμβάνετε και στο υπόγειο κελάρι του, που εδώ και λίγες μέρες προσφέρεται για special service και στο οποίο θα σας φροντίσει επαγγελματίας μπάτλερ. Νένα Δημητρίου
Κολοκοτρώνη 3, Τ/213-00.52.153.