ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βαρύς (Αμοργός)

Ντόπιες πρώτες ύλες και νόστιμη μαγειρική στη Λαγκάδα της Αμοργού.

29.08.2011| Updated: 25.06.2021
Βαρύς (Αμοργός)

Ντόπιες πρώτες ύλες και νόστιμη μαγειρική στη Λαγκάδα της Αμοργού.

Η θέση: Φεύγοντας από τον όρμο της Αιγιάλης ανηφορίζεις προς Λαγκάδα. Πριν μπεις στο χωριό συναντάς μια διχάλα, πας αριστερά και όταν φτάσεις στο αδιέξοδο πάρκινγκ αφήνεις το αυτοκίνητο και ανεβαίνεις μερικά σκαλάκια μέχρι την ταβέρνα.

Η ατμόσφαιρα: Λιτό και απέριττο ταβερνάκι που το καλοκαίρι «βγαίνει» στην ταράτσα με πέτρινους πάγκους και μικρά τραπεζάκια. Η καλύτερη ώρα του το ηλιοβασίλεμα, οπότε το μάτι χορταίνει βουνίσια θέα. Το χειμώνα η δράση μεταφέρεται στο εσωτερικό, όπου ζεσταίνει την ατμόσφαιρα το κυρίαρχο ξύλο. Την ησυχία «σπάει» η μουσική, άλλοτε ρεμπέτικη άλλοτε ροκ.

Το φαγητό: Στου κυρ-Γιάννη του Βαρύ οι πρώτες ύλες είναι ως επί το πλείστον Αμοργιανές. Τα λαχανικά είναι από το μποστάνι και τα κρέατα δικά του. Το μενού διαμορφώνεται ανάλογα με τα προϊόντα της ημέρας. Ξεκινήσαμε με μανιταρόπιτα και αμοργιανή σαλάτα. Η μεν πίτα φτιαγμένη με φύλλο σπιτικό, η δε σαλάτα η ντόπια εκδοχή της χωριάτικης με νόστιμες ντομάτες και νωπή μυζήθρα. Συνεχίσαμε με φάβα, βραστά χόρτα, χοιρινό μπούτι με δενδρολίβανο και καραμελωμένο κρεμμύδι «λουκούμι», ζυμαρικά με μυζήθρα, ντομάτα και φασκόμηλο και μοσχάρι με λιαστή ντομάτα. Όλα καλοφτιαφμένα, πεντανόστιμα. Και προτού πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, γλυκαθήκαμε με γλυκό σταφύλι.

Ο λογαριασμός: Με 15 ευρώ το άτομο φεύγεις χορτάτος.

Η κάβα: Καλή ρακή. Επίσης, χύμα κρασί και μπίρες εμφιαλωμένες.

Επιπλέον πληροφορίες: Ο «Βαρύς» λειτουργεί καθημερινά μέχρι τον Οκτώβρη μεσημέρι και βράδυ. Τα Σάββατα, καλούνε μικρές ρεμπέτικες κομπανίες και το κέφι κρατάει ως αργά. Το χειμώνα λειτουργεί Παρασκευές και Σαββατοκύριακα.

Καμινάκι – Λαγκάδα, Αμοργός τηλ.: 6988-55.94.47.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών