ΕΞΟΔΟΣ

Βγαίνουμε (τελείως) έξω Part #1 Τα all day cafe και τα μπαρ

Η εστίαση έχει ανοίξει και εμείς ξαναβγαίνουμε, με ασφάλεια και τηρώντας αποστάσεις, αλλά τηρώντας και τις συνήθειες της εποχής. Πίνουμε καφέ σε πλατιά πεζοδρόμια και τρώμε αυγά και buns κάτω από πρασιές, βγαίνουμε για κρασί στα στενά του κέντρου, πίνουμε κοκτέιλ σε ταράτσες και στοές.

29.05.2020| Updated: 15.02.2024
Βγαίνουμε (τελείως) έξω Part #1 Τα all day cafe και τα μπαρ

Η εστίαση έχει ανοίξει και εμείς ξαναβγαίνουμε, με ασφάλεια και τηρώντας αποστάσεις, αλλά τηρώντας και τις συνήθειες της εποχής. Πίνουμε καφέ σε πλατιά πεζοδρόμια και τρώμε αυγά και buns κάτω από πρασιές, βγαίνουμε για κρασί στα στενά του κέντρου, πίνουμε κοκτέιλ σε ταράτσες και στοές.

Α for Athens

Ξεκινάω από τα ψηλά του κέντρου. Για όσους δεν προλάβατε να το επισκεφθείτε πέρσι το καλοκαίρι, το Retire στον τελευταίο όροφο του Ergon House ( Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα) είναι ένα ατμοσφαιρικό καλόγουστα χίπικο μπαρ σε μια ταράτσα που κοιτάει την Ακρόπολη. Στην απροσποίητη φιλοξενία που γνωρίζουν πώς να προσφέρουν οι υπεύθυνοι του Ergon House, προσθέστε και τα υπέροχα ποτά των Clumsies, με τους οποίους συνεργάστηκαν στο μπαρ. Στο ρετιρέ του ξενοδοχείου A for Athens (Μιαούλη 2, Μοναστηράκι) θα λειτουργεί και το ομώνυμο μπαρ μόλις ανοίξει πάλι το ξενοδοχείο. Το πιο γνωστό cocktail bar της πλατείας του Μοναστηρακίου έχει μεγάλη κάβα και έναν κατάλογο με κοκτέιλ που υπογράφει ο καταξιωμένος bartender Θοδωρής Πύριλλος και η ομάδα του. Κάθε μενού που σχεδιάζουν βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο concept, τα ποτά εδώ λένε συνήθως μια ωραία ιστορία. Ανυπομονούμε να ακούσουμε τη φετινή. Σε λίγες μέρες θα μας υποδεχτεί ξανά και το μικρό roof garden στον τελευταίο όροφο του boutique ξενοδοχείου The Zillers ( Μητροπόλεως 54) που βλέπει την πλατεία Μητροπόλεως και την Πλάκα. Ταράτσα με θέα και άνετες ξαπλώστρες πάνω από τη θάλασσα της …Πειραιώς προσφέρει το Bios (Πειραιώς 84, Κεραμεικός). Καλά ποτά, ακόμα καλύτερη μουσική. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες να λειτουργήσει.


Οι αυλές των Αθηνών

Το Λοκάλι ( Σαρρή 44, Μοναστηράκι) έχει μια από τις ωραιότερες αυλές, φιλική για όλες τις ηλικίες. Το μενού επίσης ακολουθεί την τάση της εποχής, το inclusivity, δηλαδή τους αφορά όλους και δεν αφήνει παραπονεμένο κανέναν. Σερβίρουν από το νωρίς καλό καφέ, πρωινό, κεφτεδάκια, από τα καλύτερα τζιν τόνικ της πόλης και έχουν επιστρέψει με νέα πιάτα στο μενού. Ο μπαμπάς μπορεί να πίνει βαρελίσια μπίρα, η μαμά κοκτέιλ, το πιτσιρίκι να τσιμπολογάει ένα τυλιχτό, οι παρέες να πίνουν κλασικά κοκτέιλ (μαζί με κεφτεδάκια), σε ένα τραπέζι παραδίπλα να γιορτάζουν έναν αρραβώνα. Μουσική όσο δυνατά χρειάζεται, ευνοούνται οι συζητήσεις αλλά και τα επιτόπια λικνίσματα.

To Λοκάλι

Κάτω από δέντρο η αυλή του Six d.o.g.s. διαθέτει δροσιά, χρωματιστά μαξιλάρια πάνω στα πεζούλια, σκιά και κόσμο από όλη την Αθήνα. Τα βράδια θα τα περάσετε μαζί με τους γνωστούς μουσικόφιλους του κέντρου που φτιάχνουν το σκηνικό σε αυτό το ιδιοσυγκρασιακό μαγαζί της Αβραμιώτου (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι). Καφές, ποτά, κοκτέιλ, νόστιμο τσιμπολόγημα για κάθε ώρα.

Μικρή μαζεμένη και πιο ήσυχη τις καθημερινές, πιο φασαριόζα τα σαββατοκύριακα η αυλή της μονοκατοικίας που στεγάζεται ο κύριος Χου στα Πετράλωνα (Υπερίωνος 1). Εδώ τρώμε όλα τα πιάτα που θεωρούνται κλασικά σε ένα brunch menu, αλλά και ωραίους συνδυασμούς σε bowl μαζί με καφέ ή και κοκτέιλ.

Στα Κάτω Πετράλωνα η αυλή του Upupa Epops (Αλκμήνης 7) με τα πλακάκια-σκακιέρα προσφέρεται για πρωινό με πολύ καλό καφέ αλλά και έξτρα νόστιμα ποτά το βράδυ.


Έξοδος στις πλατείες

Στις γειτονιές ο κόσμος ξαναβγήκε στις πλατείες. Στο Παγκράτι το Frater & Soror (Αμύντα 6) έκανε την πλατεία Προσκόπων προορισμό. Εδώ το brunch και τα πρωινά είναι σοβαρή υπόθεση, όπως και τα τζιν τόνικ. Γράφω “τα” καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά, ακόμα και χωρίς αλκοόλ! Αξίζει να δοκιμάσετε το νέο club sandwich, με χειροποίητες κοτομπουκιές.

Στην Πλατεία Μεσολογγίου άνοιξε αμέσως μετά την καραντίνα το νέο Materia Prima (Πλ. Μεσολλογγίου 3). Είναι μοιρασμένο σε δυο χώρους. Στη μια πλευρά θα βρείτε ένα deli, μικρό με πολλά διαλεγμένα νόστιμα, βαζάκια, καλής ποιότητας chips, ελληνικά και ξένα τυριά, αλλαντικά και ζυμαρικά, όλα μπορείτε να τα πάρετε στο σπίτι. Εδώ λεπτοκόβουν και τα αλλαντικά που σερβίρουν στο πλατώ που υπάρχει στο μενού και συνοδεύει τα κρασιά τους. Στον κάτω όροφο του deli, μπορούν να σας ξεναγήσουν σε ένα μικρό και πολύ γουστόζικο walk-in κελάρι με χαλίκι. Τα τραπεζάκια είναι αραιά τοποθετημένα, μπορείτε να πιείτε το κρασί σας με σχετική ιδιωτικότητα και ησυχία καθώς οι δρόμοι γύρω από την πλατεία δεν είναι πολυσύχναστοι.

Για κρασί, καφέ, μεζέ (και θερινό σινεμά από την 1η Ιουνίου) ανηφορίστε στην Πλατεία Δεξαμενής (Δεινοκράτους 1) στο Κολωνάκι. Δεν χρειάζονται συστάσεις για το κλασικό αυτό στέκι, τη Δεξαμενή απλώς σας το θυμίζουμε.

Κατηφορίζοντας από το Κολωνάκι, το Flower (Δορυλαίου 2) στα τραπεζάκια της Πλατείας Μαβίλη σερβίρει καφέ και ποτά μαζί με την διάσημη πίτσα του, με δυο είδη ζυμαριού, λεπτή ιταλική και αφράτη, με γλυκίζουσα ντοματόσαλτσα και περίπου 15 toppings. Τα βράδια έχει συνήθως αρκετό κόσμο, που μπλέκεται με τους θαμώνες του διπλανού μπαρ Kyrios (Δορυλαίου 4).

Κάτω από την Βασιλίσσης Σοφίας, στην Μιχαλακοπούλου η πλατεία Βραζιλίας ξαναπήρε ζωή χάρη στο Lot 51 (Παπαδιαμαντοπούλου 24 Β) ένα all day cafe bar που σερβίρει speciality καφέ από την Area 51, αξιόλογο τσιμπολόγημα για όλη μέρα και ποτά το βράδυ. Μετά το lockdown επέστρεψε ανακαινισμένο, με ένα μεγάλο ξύλινο μπαρ. Τα σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο που προκαλεί μικρό χάος στους σερβιτόρους. Πηγαίνετε νωρίς για να έχετε επιλογή θέσης στην σκιά ή στον ήλιο.

Μουριές και φερ φορζέ συνθέτουν το σκηνικό στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, εκεί όπου ο Μπλε Παπαγάλος (Λεωνίδου 32) έχει γίνει στέκι καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια. Παγωμένες λεμονάδες και δροσερό κρασί, κοκτέιλ, σαλάτες, μενού διαθέσιμο όλη μέρα με κρύα και ζεστή κουζίνα.

Στη μικρή πλατεία των Αγίων Θεοδώρων, κάτω από την Κλαυθμώνος το Odori Vermuteria (Σκουλενίου 2) έβγαλε τα προστατευτικά που έκοβαν τη θέα και πλέον στην ανοιχτωσιά σερβίρει καφέ, πίτσα και pasta, αλλά και υπέροχα απεριτίβο. Ποτά με λιγότερο αλκοόλ ή χαμηλών αλκοολικών βαθμών πίνονται σα νεράκι, με ή χωρίς φαγητό. Η μυρωδιά της φρεσκοψημμένης πίτσας μπορεί να σας κάνει να υποκύψετε. Μπαρ που θα ήθελαν να έχουν πολλές γειτονιές και πλατείες είναι το Βίλατζ στην Κυψέλη, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, αριθμός 9. Τοπίο παλιάς Αθήνας, αυτοκίνητα που κάνουν βόλτες στα στενά ψάχνοντας για πάρκινγκ, ποδηλάτες αλλά και κάθε λογής εποχούμενοι- όπως skaters- φτάνουν για ένα νεγκρόνι ή μια παγωμένη μπίρα ως εδώ. Το προτιμούν οι νεο-Κυψελιώτες.


Σε πλατιά πεζοδρόμια και στενά

Το Joshua tree ( Αναπαύσεως 13) στο Μέτς άνοιξε για πρώτη φορά την πρώτη μέρας που άνοιξε και η εστίαση. Είναι ένα πολύ καλόγουστο μαγαζί, με καλοφορνέζικο στυλ. Εκτός από καφέ, σερβίρουν νόστιμα ροφήματα – για παράδειγμα turmeric latte- και πολλά vegan και χορτοφαγικά πιάτα. Θα πάμε σύντομα να δοκιμάσουμε το vegan hot dog, για το οποίο ήδη έχουμε ακούσει κολακευτικούς ψιθύρους.

Ποτό και καφέ, αλλά κυρίως after ποτό στην περιοχή θα πιείτε στο δημοφιλές Kάιν (Αναπαύσεως 22) στο απέναντι πεζοδρόμιο, οι περίοικοι όμως αγαπούν ιδιαιτέρως και το μικρό σοφιστικέ Odeon, που στριμώχνει τα τραπεζάκια του στο μικρό πεζοδρόμιο της Μάρκου Μουσούρου, αριθμός 19. Κλασικά ποτά, πιστοί θαμώνες σε μια από τις ωραιότερες ανηφόρες της Αθήνας.

Drupes and Dripes

Διαγώνια από την πόρτα του φούρνου του Τάκη στη Μισαραλιώτου, υπάρχει το αδερφάκι Drupes and Dripes (Ζήτρου 20, Κουκάκι) για καφέ στο χέρι αλλά και μπρουσκέτες με απεριτίβο.Τα τελευταία χρόνια προσελκύει στο Κουκάκι κόσμο από όλη την Αθήνα.

Κρασί και μπιστρουδένιο φαγητό σερβίρει και το Gargaretta (Ροβέρτου Γκάλλι 1) κάτω από την Ακρόπολη. Καταλήξτε εκεί μετά από έναν περίπατο στην Αρεοπαγίτου.

Καλό καφέ, ήπιας οινοποίησης κρασιά και πίτσα θα απολαύσετε στο Naif (Λεοντίου10), πίσω από τη Στέγη, σε ένα πολύ φωτεινό μαγαζί-γωνία για κάθε ώρα.

Στο κέντρο δροσιζόμαστε στα τραπεζάκια του 42 Barstronomy ( Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα), στη Στοά Μπολάνη. Ποιοτικός καφές, τεράστια ποικιλία σε αποστάγματα, καλά κοκτέιλ και κοσμικούς στα τραπέζια του.

Από τα κλασικά κι αγαπημένα στέκια με τη δική τους συμμαζεμένη άπλα είναι το Oinoscent (Βουλής 45-47), για κρασί και υπέροχη βαβούρα επί του πεζοδρομίου, με εκλεκτίκ μεζέδες και καλοφτιαγμένα πιάτα, που πάνε ταμάμ με τα κρασιά που προτείνουν οι σομελιέ.

Ελληνικό επώνυμο κρασί πίνουμε και στο Heteroclito (Πετράκη 30), αλλά και στο By The Glass (Σουρή 3, Σύνταγμα), που έχει πιστό κλιεντέλ το οποίο δεν αλλάζει το στέκι του επ’ ουδενί. Τραπεζάκια βγάζει και στην πλατεία της ρώσικης εκκλησίας, που βρίσκεται απέναντι.

Δεν φεύγουμε από το κέντρο χωρίς να περάσουμε από την Κλειτίου. Στον αριθμό 6, το high volume bar, με διακρίσεις και διεθνή βραβεία, Baba Au Rum έμαθε στους Αθηναίους να πίνουν ρούμι και συνεχίζει να σερβίρει εξαιρετικά κλασικά και signature κοκτέιλ φτιαγμένα από εξαίρετους επαγγελματίες.

Μεγάλη αλλαγή ετοιμάζουν στο Senios (Καλαμιώτου 15), όπου θα φιλοξενείται εφεξής το “Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ”, ένα πρότζεκτ που βασίζεται στη συνεργασία του ταλαντούχου σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη με την ομάδα των The Clumsies, Theory Bar & More, Odori Vermuteria Di Atene, Frater & Soror και Senios. Ελληνικά αποστάγματα και δημιουργικοί μεζέδες θα σερβίρονται στα τραπέζια μπροστά στον πεζόδρομο. Αναμένουμε με ανυπομονησία να ανοίξει τις επόμενες μέρες.


Στα Νότια και Δυτικά

Εκτός πιάτσας αλλά σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Αλίμου, πίνουμε καφέ και απεριτίβο στο Two Doors (Δωδεκανήσου 67). Εξαιρετικός καφές κάπου στο πουθενά. Επιδέξιοι bartenders και καλή πρώτη ύλη θα ετοιμάσουν το φλιτζάνι σας, που μπορείτε να συνοδεύσετε με διάφορα νόστιμα κρύα σνακ. Αυτή την περίοδο δοκιμάζουμε ένα blend αλλά και μοναδικής προέλευσης καφέ από την Κόστα Ρίκα και την Αιθιοπία. Από νωρίς το απόγευμα σερβίρουν απεριτίβο αλλά και straight ποτά. Η κάβα είναι μικρή, όμως η καλή τους διάθεση και σωστή εξυπηρέτηση έχει φέρνει πολλούς νέους φίλους στο φαρδύ πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί τους. Μην παραξενευτείτε αν δεν βρείτε χώρο να καθίσετε ακόμα και τις καθημερινές. Ανοιχτά από 08.00 τις καθημερινές, από 09.00 τα Σαββατοκύριακα, ως τη 01.00.

Στον Πειραιά το Che (Καραΐσκου 151) συνεχίζει να φτιάχνει την διάθεση σε όσους μπαίνουν στην πολύχρωμη αυλή του για πρώτη φορά. Ο καφές δεν είναι πάντα καλός, αλλά το προτιμάμε για τα κοκτέιλ του.

Χρωματιστή αυλή με εξωτική ατμόσφαιρα προσφέρει και το all day cafe bar La Casa Azul (Θηβών 143) στο Περιστέρι, μια χασιέντα για κάθε ώρα. Στην ίδια περιοχή, το Mind The Cup (Εμ. Βεάκη 29, Περιστέρι) κλασικό καφεδοστέκι και γνωστό σε όλη την Αθήνα για την ποιότητα των φρεσκοκαβουρδισμένων κόκκων του, σερβίρει πλέον και ολόφρεσκα αρτοποιήματα από τον δικό του φούρνο. Ο καλός καφές χρειαζόταν εξίσου αξιόλογο brunch.


Προς τα βόρεια

Μακάρι το μικρό κηπάκι του Different Beast ( Kασσαβέτη 19, Κηφισιά) να χωρούσε άλλους τόσους. Εχουν πάντα καλό καφέ, από την Taf, και το πιο ενδιαφέρον μενού brunch στην πόλη, καθώς οι συνταγές τους είναι αυθεντικές. Δεν θα βρείτε εδώ κανένα πιάτο που να έχετε δοκιμάσει και αλλού στην Αθήνα. Νέα προσθήκη τα ωραία αγγλικά προζυμένια muffins που ζυμώνουν για να σερβίρουν το burger τους.

Theory Bar & More

Πιο χαμηλά, στο Χαλάνδρι, το Theory Bar & More (Πλάτωνος 14) βρήκε ευκαιρία να ανακαινιστεί κι έγινε ακόμα πιο χρωματιστό. Η αυλή έγινε κούκλα, με φυτά και λουλούδια και τα νέα τους καθίσματα. Ελάτε για καφέ, πρωινά και φυσικά υπέροχα ποτά από μια έμπειρη και καλά δεμένη ομάδα. To Penny Lane (Θουκιδίδου 10) έγινε γνωστό για τα χορταστικά πιάτα στο brunch του. Αξίζει να δώσετε σημασία και στον καλό καφέ τους.

Albion

Με νέο μενού άνοιξε το Albion (Ομήρου 6) στο Νέο Ψυχικό. Πλέον σερβίρει καθημερινά brunch, 09.00- 16.00, ενώ στις comfort επιλογές του καταλόγου του έχουν προστεθεί πολλές δημιουργικές συνταγές. Αναλυτικότερα μόλις τις δοκιμάσουμε.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών