ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ζέρζοβα

Τα σπουδαία ταπεινά σε μια μικρή ταβέρνα στην Παναγιά Αρκαδίας.

04.01.2016| Updated: 25.06.2021
Ζέρζοβα

Τα σπουδαία ταπεινά σε μια μικρή ταβέρνα στην Παναγιά Αρκαδίας.

Η θέση: Στο χωριό Παναγιά, στη Γορτυνία στην Αρκαδία, 12 χιλιόμετρα δρόμος από τη δημοφιλή Δημητσάνα. Αν εκδράμετε προς τα χωριά του Μαινάλου, αξίζει να φτάσετε μέχρι εδώ – σε τέτοιες ταβέρνες συντελούνται μικρά γαστρονομικά θαύματα. Ζέρζοβα είναι το παλιό, σλαβικό όνομα του χωριού. Είναι επίσης το όνομα της μικρής ταβέρνας του χωριού. Μικρής, αλλά με σπουδαία γαστρονομικά… επιτεύγματα. Εξηγούμαι: ο Γιάννης Αγγελακόπουλος και η σύζυγός του Βαγγελιώ άνοιξαν πριν από 15 χρόνια ένα καφενεδάκι σε κτίριο του 19ου αιώνα. Σιγά-σιγά το ανακαίνισαν και άρχισαν να στήνουν έναν κατάλογο με φαγητά φτιαγμένα με προϊόντα δικά τους, ολόδικά τους.


Η ατμόσφαιρα: Φροντισμένο, νοικοκυρεμένο ρουστίκ. Πέτρα, ξύλο, υφαντά και τα τοιαύτα. Ό,τι δηλαδή περιμένεις να δεις μετά από την εξόρμησή σου στην ορεινή Αρκαδία. Ο ξυλόφουρνος στο πλάι της ταβέρνας δεν είναι διακοσμητικός: εκεί ψήνεται το υπέροχο ψωμί, μερικά της γάστρας κρεατικά, εκεί τσουρουφλίζεται ο μπακλαβάς της Βαγγελιώς.




Το φαγητό: Το from farm to table εδώ δεν είναι marketing, είναι αληθινό και ουσιαστικό. Η απίστευτης νοστιμιάς φέτα είναι από πρόβατα της οικογένειας, τα μοσχάρια, οι κότες, τα αρνιά, τα χοιρινά δικά τους, τα κηπευτικά το ίδιο, τα όσπρια από φίλους μικροπαραγωγούς. Χόρτα, μανιτάρια, σπαράγγια, φρούτα και καρποί από το βουνό. Η διαφορά στη γεύση αισθητή. Τα φαγητά είναι απλά, αλλά σπουδαία. Η προβατίνα στη λαδόκολλα λιώνει στο στόμα και μοσχοβολάει, ο κόκκορας με χυλοπίτες είναι όσο πρέπει μαγειρεμένος (σπάνιο πράγμα), το αγριογούρουνο που σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο με κονιάκ, δυνατό. Εξαίσιες και οι πίτες χωρίς φύλλο, το ίδιο και τα χερίσια ζυμαρικά με καμένο βούτυρο και στεγνή μυζήθρα, η ομελέτα με παστό και οι μαγειρευτές λαχανίδες.

Ο λογαριασμός: Περίπου 15 – 20 ευρώ το άτομο με κρασί.

Η κάβα: Αλλη ιδιαιτερότητα του μαγαζιού, το κελάρι του, όπου συντηρούνται θαυμάσια ελληνικά κρασιά. Θα βρείτε, μεταξύ άλλων, τον Τινακτορώγο του Μπριντζίκη, το βελούδινο Αγιωργήτικο του Σκούρα, τον τηνιακό Αυγουστιάτη, τον Δαμασκηνό από το Βαένι.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά. Στην είσοδο του μαγαζιού θα δείτε καλάθια με προϊόντα χειροποίητα τα οποία μπορείτε να αγοράσετε για το σπίτι. Αφού φάτε, κάντε μια βόλτα στο χωριό – θα εκπλαγείτε με το πόσο περιποιημένο είναι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών