ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

10 εκλεκτά ποτά που δεν θέλουμε να λείπουν από την κάβα μας αυτά τα Χριστούγεννα

Η δική μας λίστα για τον Άγιο Βασίλη περιλαμβάνει εκλεκτά ελληνικά αποστάγματα, σοβαρά malt, ψαγμένες τεκίλες και στιβαρά κονιάκ.

15.12.2023
Φωτογραφίες: Γιάννης Συκιανάκης
10 εκλεκτά ποτά που δεν θέλουμε να λείπουν από την κάβα μας αυτά τα Χριστούγεννα

Ιδανικά για δώρο, απαραίτητα για την κάβα μας. Σκέτο, σε long drinks και κοκτέιλ, καθένα από τα παρακάτω ελληνικά και ξένα αποστάγματα είναι ξεχωριστό με τον δικό του τρόπο και βάζει τη δική του πινελιά στη γιορτή.

Puro Παλαιωμένο Τσίπουρο, Μοσχάτο Μαύρο, Θάνος Καραθάνος, Καρδίτσα

Το Puro είναι ένα παλαιωμένο τσίπουρο από τον μετρ του είδους, Θάνο Καραθάνο, με αρώματα καπνού, καραμέλας, γλυκών μπαχαρικών, ώριμων και αποξηραμένων φρούτων, φλουδών εσπεριδοειδών, βανίλιας και καπνού. Ταιριάξτε το με αυγοτάραχο και θα μας θυμηθείτε.

Μαλαγουζιά Μονοποικιλιακό Απόσταγμα Σταφυλής, Αποσταγματοποιείο Lost Lake, Βοιωτία

Η οικογένεια Ζαχαρία εκτός του Κτήματος Μουσών έχει και το αποστακτήριο Lost Lake στη Βοιωτία και παράγει εξαιρετικά τσίπουρα, ούζα αλλά και μονοποικιλιακά αποστάγματα σταφυλής όπως αυτό. Πρόκειται για ένα έντονα αρωματικό απόσταγμα, με αρώματα τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων και λουλουδιών, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε σε δροσερή θερμοκρασία είτε ως συντροφιά για το φαγητό σας είτε δίπλα στους κουραμπιέδες.

Grappa Riserva Bortolo Nardini

Η οικογένεια Nardini και η γκράπα είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Ο Bartolo Nardini δημιούργησε το1779 την πρώτη ιταλική γκράπα, ενώ η παλαιωμένη εκδοχή της ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1910. Η Grappa Riserva παλαιώνει τουλάχιστον 3 χρόνια σε σλοβένικα βαρέλια πριν εμφιαλωθεί. Το χρώμα της είναι μέτριο χρυσαφί και έχει αρώματα δρυός, καραμέλας, ανθέων, εσπεριδοειδών και καραμέλας. Τώρα τις γιορτές χαρείτε την δίπλα σε ένα μελομακάρονο ή μια δίπλα!

Metaxa 12 Αστέρων

Το Metaxa, το οποίο πρωτοδημιούργησε το μακρινό 1888 ο Σπύρος Μεταξάς, δεν ανήκει σε κάποια κατηγορία. Είναι μια κατηγορία από μόνο του. Απόσταγμα σταφυλής μαζί με γλυκό κρασί Σάμου και μεσογειακά βότανα συνθέτουν ένα μοναδικό χαρμάνι. Το Metaxa 12 αστέρων έχει έντονα αρώματα δρυός, καπνού, γλυκών ανθέων, μελιού, καραμέλας βουτύρου, καφέ, σοκολάτας, αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών. Με βάση αυτό θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα sour κοκτέιλ, αλλά και να το απολαύσετε μόνο του στο τέλος ενός δείπνου.

Tequila Blanco, Corralejo, Μεξικό

Η τεκίλα Corralejo έχει για ιδιαίτερη πατρίδα της την πόλη Abasolo, στην επαρχία Guanajuato, ανατολικά του Jalisco. Η εταιρεία ιδρύθηκε το1755 και ήταν ο πρώτος εμπορικός παραγωγός τεκίλας στο Μεξικό. Η Blanco δεν παλαιώνει καθόλου σε βαρέλια. Εμφιαλώνεται απευθείας μετά την απόσταξη στους χάλκινους άμβυκες. Είναι έντονα βοτανική στη μύτη, με αρώματα εσπεριδοειδών, ανθέων και γης. Απολαύστε την σε μια Paloma ή μια κλασική Margarita.

Gin Fifty Pounds, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Fifty Pounds Gin παράγεται νοτιοδυτικά του Λονδίνου, σε ένα μικρό, διάσημο αποστακτήριο με παράδοση πάνω από 2 αιώνες. Μόνο η καρδιά της απόσταξης μπαίνει μέσα στο τελικό προϊόν, αφού πριν έχει φιλτραριστεί 3 φορές. Ένα κλασικό London Dry Gin με έντονα φρέσκα αρώματα βοτάνων – άρκευθο, κόλιανδρο, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, θρούμπι και γλυκόριζα. Με τόνικ είναι ένα θαυμάσιο long drink-απεριτίφ.

Kavalan Classic Single Malt, Ταϊβάν

Το αποστακτήριο Kavalan βρίσκεται στην βορειοανατολική Ταϊβάν και πρωτοπορεί στην παραγωγή τoυ Single Malt Whisky από το 2005. Για την παραγωγή του εν λόγω αποστάγματος χρησιμοποιείται κρυστάλλινο νερό που αντλείται από τα γύρω βουνά. Μετά από διπλή απόσταξη παλαιώνει σε κελάρια 5 ορόφων, γιατί λόγω της ζέστης στην περιοχή τα αποστάγματα ωριμάζουν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με άλλες περιοχές. Έντονα πολύπλοκα αρώματα ανθέων, ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, μελιού, βανίλιας, καρύδας και σοκολάτας σε ένα ουίσκι που θα το χαρείτε ιδιαιτέρως παρέα με αποξηραμένα φρούτα.

Nikka Whisky from the Barrel, Blended, Ιαπωνία

Ο Masataka Taketsuru είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Nikka και ο πατέρας του ιαπωνικού ουίσκι. Το 1918 βρέθηκε  στη Σκωτία για να μάθει τα μυστικά της παραγωγής ουίσκθ, όταν επέστρεψε, όμως, η εταιρεία που τον έστειλε σε αυτό το ταξίδι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της λόγω της ύφεσης που ακολούθησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια άλλη εταιρεία, η Suntory, τον προσέλαβε σαν τον μόνο Ιάπωνα γνώστη της παραγωγής whisky. Όταν έληξε το 10ετές συμβόλαιό του, το 1934, ο Τaketsuru αποφάσισε να ξεκινήσει το δικό του αποστακτήριο, το Nikka Whisky, στην περιοχή Hokkaido, ένα μέρος με παρόμοιο κλίμα με αυτό της Σκωτίας. Με αρώματα μπαχαρικών, φρέσκων πυρηνόκαρπων φρούτων, ανθέων, καραμέλας και βανίλιας, το Nikka Whisky from the Barrel είναι ιδανικό ταίρι για μια μαύρη σοκολάτα.

Hennessy Cognac V.S.O.P., Γαλλία

Ο οίκος Hennessy είναι συνώνυμος με το κονιάκ. Ιδρύθηκε το 1765 και ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τους όρους V.S.O.P. και X.O. Το 1971 ενώθηκε με την Möet et Chandon και δημιούργησε την Möet Hennessy και το1987  με την Louis Vuitton, γνωστή και με τα αρχικά L.V.M.H., την κορυφαία εταιρεία luxury προϊόντων στον κόσμο. Το «Very Superior Old Pale», ένα μοναδικό απόσταγμα που δημιούργησε το1987 ο James Hennessy για τον μελλοντικό Βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο IV είναι σήμερα γνωστό ως V.S.O.P. Με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, όπως βερίκοκο, ροδάκινο, αχλάδι ποσέ, αρώματα βανίλιας, σοκολάτας και καπνού, είναι ιδανικό για να το πιείτε σκέτο ή να φτιάξετε ένα κλασικό κοκτέιλ Μανχάταν.

Ardbeg 10 years, Single Malt, Σκωτία

Το Ardbeg στο Islay είναι ένα εκ των κορυφαίων αποστακτηρίων όχι μόνο της Σκωτίας αλλά και παγκοσμίως. Η ναυαρχίδα του είναι το Ardbeg 10 years old, ίσως το ουίσκι με την περισσότερη τύρφη και αίσθηση καπνού από όλα του Islay. Με αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, μαύρης σοκολάτας, μαύρου πιπεριού, γραφίτη, τύρφης και καπνού, είναι απολαυστικό στο τέλος ενός δείπνου μαζί ένα πούρο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών