ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε

Με σταθερή ποιότητα, διάρκεια στον χρόνο και «ψυχή», στ’ αλήθεια ξεχωρίζουν.

22.12.2022| Updated: 09.01.2023
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά άκρως γιορτινά

Collection, Syrah, Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια

Κορυφαία έκφραση της ποικιλίας. Ένα κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και πολύπλοκα αρώματα μαύρων και αποξηραμένων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, γήινες νύξεις και βοτανικά στοιχεία. Θεωρείται, και όχι άδικα, από τα κορυφαία Syrah της χώρας.

Cava, Refosco-Μαυροδάφνη, Κτήμα Μερκούρη, Ηλεία

Μια ιστορία από μόνο του! Χαρμάνι Μαυροδάφνης με Refosco, μια ιταλική ποικιλία που έχουν κατακτήσει τα αδέρφια Κανελλακόπουλου. Χρονιές όπως το 2000 και το 2006 είναι ακόμα χαραγμένες στο μυαλό μου. Αν τις βρείτε πουθενά, πείτε μου!

La Tour Melas, Cabernet Franc – Merlot, La Tour Melas, Φθιώτιδα

Η πρώτη πειραματική οινοποίηση ήταν το 2003. Χρόνο με τον χρόνο γινόταν όλο και καλύτερο. Περίπου είκοσι χρόνια μετά, θεωρείται ένα από τα κορυφαία Bordeaux blends της Ελλάδας, και όχι μόνο. Παλαιώνει εξαιρετικά και είναι δύσκολο να το βρεις.

Λημνιώνα, Οινοποιείο Ζαφειράκη, Τύρναβος

Η Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη είναι ένα κρασί μοναδικής ποιότητας και προσιτής τιμής, που θα σας λύσει τα χέρια σε δύσκολους γαστρονομικούς συνδυασμούς. Αν βρείτε παλιές χρονιές, μην τις χάσετε.

Clos Stegasta, Μαυροτράγανο, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

Σε έναν σεληνιακό αμπελώνα παράγεται αυτό το μεγάλο κρασί, αναγνωρισμένο εντός και εκτός συνόρων. Σύμβουλος αμπελουργός ο Stéphane Derenoncourt, από τους πιο επιδραστικούς διεθνώς, ενώ οινολόγος είναι ο Θάνος Γεωργιλάς με σπουδαία προϋπηρεσία στα οινοποιεία Opus One και Château Latour.

Mov, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Κεφαλονιά

Ένα κορυφαίο κρασί από μια κορυφαία και πολλά υποσχόμενη ποικιλία, εδώ σε μια πληθωρική, γήινη έκφρασή της. Πραγματικά μικρή παραγωγή, πράγμα που κάνει δύσκολη την ανεύρεση φιαλών! Έχει σπουδαία δυνατότητα παλαίωσης και πολυπλοκότητας και είναι ξεκάθαρα από τα πιο «μεγάλα» κρασιά.

Nostos Mourvèdre, Οινοποιείο Μανουσάκη, Κρήτη

Μόλις δύο βαρέλια βγάζει κάθε χρόνο, από το 2012 που πρωτοκυκλοφόρησε. Πλούσιο και πληθωρικό κρασί, με αρώματα μαύρων φρούτων, καφέ, μαύρης σοκολάτας, τρομερή συμπύκνωση και πολυπλοκότητα, τονισμένη οξύτητα και μεγάλα περιθώρια παλαίωσης. Ένα διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα!

Αντιγόνη, Λιάτικο, Οινοποιείο Οικονόμου, Κρήτη

Στο πιο cult, ίσως, ελληνικό οινοποιείο, ο Γιάννης Οικονόμου παράγει κρασιά που παλαιώνουν πολλά, μα πολλά χρόνια πριν βγουν στην αγορά. Η Αντιγόνη είναι ένα Λιάτικο από τη Σητεία από τη χρονιά του 2004, που βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα πιο elegant και γαστρονομικά κρασιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα το βρείτε σε ψαγμένες κάβες, fine dining εστιατόρια του εξωτερικού και κυρίως σε πολλά κελάρια οινόφιλων.

Μεθ’ Υμών Όψιμο, Λημνιώνα-Syrah- Grenache, Οινοποιείο Ντούγκος, Ραψάνη

Παλαιώνει εξαιρετικά. Αν δοκιμάσετε φιάλες 10ετίας και 15ετίας, δεν θα πιστεύετε πώς μπορεί ένα κρασί να διατηρηθεί τόσο νέο και να αποκτήσει τόση πολυπλοκότητα. Δυστυχώς, το βρίσκουμε σε περιορισμένες ποσότητες!

Ράμνιστα, Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα

Ένα κρασί-σταθμός για τον ελληνικό αμπελώνα, από τα πιο value for money μεγάλα κρασιά στο οινικό στερέωμα. Με λιγότερα από 20 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα κρασί με εξαιρετική πολυπλοκότητα, βάθος και δυνατότητα παλαίωσης 15+ ετών.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών