ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

20 απίθανα κρασιά από τους ψηλότερους αμπελώνες της Ελλάδας!

Ξεχωρίζουμε είκοσι ετικέτες που αποτυπώνουν το ορεινό ανάγλυφο της πατρίδας μας.

27.12.2021| Updated: 05.01.2022
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
20 απίθανα κρασιά από τους ψηλότερους αμπελώνες της Ελλάδας!

1. Νάουσα Alta 2018,
Ξινόμαυρο, ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΑΟΥΣΑ

Από αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο από 450 έως 650 μέτρα, η Νάουσα Alta είναι ξεκάθαρα ένα Ξινόμαυρο μοντέρνου στιλ, κομψό, με αρώματα ανθέων, όπως βιολέτα, φρέσκα κόκκινα φρούτα του δάσους, μπαχαρένιο χαρακτήρα και βοτανική αίσθηση. Συνδυάστε το με: ρολό χοιρινό.

2. Ιππόδρομος 2020,
Βιδιανό, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΥΡΑΡΑΚΗ, ΚΡΗΤΗ

Από σταφύλια που καλλιεργούνται στα 650 μέτρα, το οινοποιείο Λυραράκη παράγει ένα single vineyard Βιδιανό, με έντονα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και εσπεριδοειδών, λιπαρή υφή και δροσιστική οξύτητα. Συνδυάστε το με: φρικασέ και γραβιέρες μέτριας παλαίωσης.

3. Κτήμα Γαία 2017,
Αγιωργίτικο, ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΝΕΜΕΑ

Το Κτήμα Γαία είναι από τα πιο iconic ερυθρά της Νεμέας, ένα πληθωρικό Αγιωργίτικο από το Κούτσι σε υψόμετρο 500 μέτρων, με αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και δρυός. Συνδυάστε το με: κοκκινιστά κρέατα.

4. XinomavRaw 2020,
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, OENOPS WINES, ΔΡΑΜΑ

Μια ιδιαίτερη έκφραση της ποικιλίας με ελάχιστες παρεμβάσεις, πολύπλοκη και γαστρονομική από αμπελώνες στις περιοχές Νάουσα, Αμύνταιο και Ραψάνη που βρίσκονται έως 300 μέτρα υψόμετρο. Διακρίνεται από αρώματα κόκκινων φρούτων, με βοτανικά και φυτικά στοιχεία, έχει γήινο χαρακτήρα και μια μπαχαρένια αίσθηση. Συνδυάστε το με: χοιρινό μπούτι σιγομαγειρεμένο στον φούρνο.

5. Μούχταρο 2020,
ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ, ΒΟΙΩΤΙΑ

Το Κτήμα Μουσών βρίσκεται στην Άσκρη Ευβοίας και τα αμπέλια του απλώνονται σε υψόμετρο 550 μέτρων. Ήταν το πρώτο που ασχολήθηκε με την ποικιλία Μούχταρο, μια ποικιλία δύσκολη, με έντονες οξύτητες και δυνατές τανίνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με έντονα αρώματα, κυρίως από μαύρα και κόκκινα φρούτα, αλλά και βοτανικό και μπαχαρένιο χαρακτήρα. Συνδυάστε το με: κοκκινιστά πουλερικά και λιπαρά μαγειρευτά κόκκινα κρέατα.

6. Ραψάνη Old Vines 2017,
Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΤΟΥΓΚΟΥ

Ακόμα ένα Ξινόμαυρο, αλλά αυτή τη φορά από την περιοχή της Ραψάνης και το οινοποιείο Ντούγκου, με την προσθήκη των τοπικών ποικιλιών Κρασάτο και Σταυρωτό. Από αμπελώνες που βρίσκονται στα 580 έως 630 μέτρα, προκύπτει αυτό το κρασί με τα έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, ανθέων, βοτάνων και μπαχαρικών. Συνδυάστε το με: σπέσιαλ πουλερικά, όπως φασιανός ή πάπια.

7. Νάουσα 1879 2016,
Ξινόμαυρο, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΝΑΟΥΣΑ

Με όνομα που παραπέμπει στη χρονιά ίδρυσης του οινοποιείου, η Νάουσα 1879 είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κρασιά της περιοχής. Τα σταφύλια καλλιεργούνται στα 120 με 150 μέτρα. Έχει έντονα αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, γήινο χαρακτήρα, βοτανικά στοιχεία, υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες. Συνδυάστε το με: λευκά λιπαρά κρέατα.

8. Μαντινεία 2020,
Μοσχοφίλερο, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΣΙΝΑΚΗ

Το Μοσχοφίλερο της οικογένειας Μποσινάκη είναι από τα πιο αρωματικά, με έντονα αρώματα ανθικών στοιχείων, λουκουμιού, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων και τραγανή οξύτητα, συνάρτηση όλα αυτά της ποικιλίας αλλά και του υψομέτρου (550 μέτρα). Συνδυάστε το με: φρέσκες πράσινες σαλάτες. Είναι επίσης ιδανικό για απεριτίφ.

9. Ungrafted Vines 2019,
Ρομπόλα, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ SARRIS, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Μια διαφορετικού στιλ Ρομπόλα από προφυλλοξηρικούς αμπελώνες που βρίσκονται στα 700 μέτρα υψόμετρο στην περιοχή του Φαγιά, με οξειδωτικό στιλ, αρώματα mineral, από ξηρούς καρπούς, φλούδες εσπεριδοειδών και ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με: λαχανοντολμάδες και λευκά κρέατα.

10. Chardonnay 2020,
ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΚΡΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ένα πληθωρικό old-time-classic Chardonnay από τα βουνά του Ολύμπου και το Κτήμα Κατσαρού, από αμπελώνες στα 510 έως 670 μέτρα, με έντονα αρώματα δρυός, ξηρών καρπών, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Συνδυάστε το με: ψητά ψάρια ή λευκά κρέατα.

11. Wild Paths 2020,
Ρομπόλα, GENTILINI WINERY & VINEYARDS, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Μια κομψή και πολύπλοκη εκδοχή της ποικιλίας Ρομπόλα, από υψόμετρα 750 έως 850 μέτρων, με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, ανθικά στοιχεία και έντονο mineral χαρακτήρα. Συνδυάστε το με: μαριναρισμένα ή ωμά ψάρια και πίτες με λαχανικά.

12. Syrah 2017,
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΚΡΗΤΗ

Η οινοποιία Μανουσάκη είναι γνωστή για τα ποιοτικά κρασιά που παράγει, με έμφαση στις ποικιλίες του Ροδανού. Το Syrah της παράγεται από αμπελώνες σκαρφαλωμένους από τα 320 έως τα 600 μέτρα υψόμετρο και είναι έντονο αρωματικά, με αρώματα μαύρων φρούτων, έντονο πιπέρι, καφέ και βοτανικό χαρακτήρα. Συνδυάστε το με: πλούσια, λιπαρά και ζουμερά κόκκινα κρέατα.

13. Navitas Cabernet Sauvignon 2019,
NAVITAS WINERY, ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Το Navitas είναι το νέο οινοποιείο στην περιοχή του Ολύμπου. Το όνομά του σημαίνει ενέργεια, γέννηση, ζήλο, δημιουργία. Ένα πληθωρικό Cabernet Sauvignon από αμπελώνες που βρίσκονται στα 400 μέτρα υψόμετρο, με έντονα αρώματα ζουμερών μαύρων φρούτων, ευκαλύπτου, γλυκών μπαχαρικών, καφέ και βοτάνων, με υψηλή οξύτητα και τανίνες. Συνδυάστε το με: κόκκινα κρέατα με παχύρρευστες σάλτσες και έντονα παλαιωμένα τυριά.

14. Γουμένισσα 2018,
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ-ΝΕΓΚΟΣΚΑ, ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ

Στη Γουμένισσα, που είναι από τους βορειότερους αμπελώνες της Ελλάδας, το Κτήμα Χατζηβαρύτη παράγει πολύ φινετσάτα κρασιά στα 300 μέτρα υψόμετρο. Η Γουμένισσα του έχει αρώματα ανθέων, βοτάνων, κόκκινων φρέσκων φρούτων και μπαχαρικών, με υψηλή οξύτητα και δομή. Συνδυάστε το με: παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

15. Ράμνιστα 2017,
Ξινόμαυρο, ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, ΝΑΟΥΣΑ

Ίσως το πιο διάσημο Ξινόμαυρο από τη Νάουσα. Είναι μια κομψή έκφραση της ποικιλίας, που ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο στιλ, με τους αμπελώνες να βρίσκονται μεσοσταθμικά στα 200 μέτρα υψόμετρο. Έχει αρώματα κόκκινων όξινων φρούτων, βοτανικό χαρακτήρα, γήινα στοιχεία και τονισμένη οξύτητα. Συνδυάστε το με: κυνήγι και γήινες σάλτσες.

16. Sauvignon Blanc 2020,
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΪΔΑΡΙΝΗ, ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Ένα Sauvignon Blanc από μια ψυχρή οινοπαραγωγό περιοχή, λόγω του υψομέτρου (ανάμεσα στα 250 και τα 400 μέτρα), με αρώματα πράσινων φρούτων, εσπεριδοειδών και φυτικών και βοτανικών στοιχείων και με υψηλή οξύτητα. Συνδυάστε το με: φρέσκα κατσικίσια τυριά και χειροποίητες πίτες λαχανικών.

17. Γινιέτς 2016,
Cabernet Sauvignon, ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ, ΜΕΤΣΟΒΟ

Το πρώτο Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκε στην Ελλάδα ήταν αυτό του Κτήματος Αβέρωφ, σε μία από τις πιο ορεινές και ψυχρές αμπελουργικές ζώνες στην Ελλάδα σε υψόμετρο 950 έως 1.050 μέτρων. Έχει έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, δρυός και βοτάνων, τονισμένη οξύτητα και υψηλές τανίνες. Συνδυάστε το με: λιπαρά κρέατα, όπως αρνί στη γάστρα.

18. Άθικτος Οίνος Προφήτης 2019,
Μοσχάτο, ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Η καινούργια σειρά κρασιών από τον συνεταιρισμό της Σάμου Άθικτος Οίνος είναι μια εκδοχή της ποικιλίας Μοσχάτο χωρίς παρεμβάσεις, από αμπελώνες που βρίσκονται στα 450 μέτρα υψόμετρο. Δίνει έναν ώριμο ανθικό και mineral χαρακτήρα, με νότες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, και έντονο σώμα με δροσερή οξύτητα. Συνδυάστε το με: γαλοπούλα.

19. Muscat sec Naturε 2020,
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Αυτό το Μοσχάτο από την ορεινή Αιγιάλεια δεν μοιάζει με τα άλλα. Μόνο και μόνο ότι ο αμπελώνας βρίσκεται στα 1.000 μέτρα υψόμετρο λέει πολλά! Έχει έντονα αρώματα ανθέων και εσπεριδοειδών, με mineral στοιχεία και έντονο, πολύπλοκο χαρακτήρα που το κατατάσσουν στα γαστρονομικά κρασιά. Συνδυάστε το με: λευκά μαγειρεμένα ψάρια στην κατσαρόλα.

20. Ασπρολίθι 2020,
Ροδίτης, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΡΟΥΒΑΛΗ, ΑΙΓΙΟ

Το Ασπρολίθι είναι διαχρονικά ένας από τους πιο ποιοτικούς Ροδίτες, από αμπελώνες σε εξαιρετικά υψηλό υψόμετρο 800 έως 1.100 μέτρα με κλίση εδάφους τουλάχιστον 30%. Έχει έντονο εσπεριδοειδή και ανθικό χαρακτήρα και υψηλή οξύτητα. Συνδυάστε το με: τραγανές πίτες και λευκά κρέατα μαγειρεμένα με άσπρη σάλτσα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών