ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

7 ποτά που δεν πρέπει να λείπουν από την κάβα μας στις γιορτές

Επτά εκλεκτά αποστάγματα για ξεχωριστές γιορτινές βραδιές. Κάθε γουλιά και μια ιστορία.

22.12.2021
Εικονογράφηση: Ακριβή Κακκαβά
7 ποτά που δεν πρέπει να λείπουν από την κάβα μας στις γιορτές

Παλαιωμένο τσίπουρο π5ντε, Οικογένεια Σπυρόπουλου

Το π5ντε είναι το νέο, παλαιωμένο τσίπουρο, με κεχριμπαρένιο χρώμα, αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, βανίλιας, σοκολάτας και ξηρών καρπών, έλαια από φλούδες εσπεριδοειδών και αποξηραμένα φρούτα – όπως δαμάσκηνο και σύκο. Η οικογένεια Σπυρόπουλου ξεκίνησε το ταξίδι της απόσταξης στις 24 Δεκεμβρίου του 2013 και μετά από αρκετούς πειραματισμούς δημιούργησε αυτό το signature απόσταγμα, που σερβιρισμένο σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας πλάι σε αποξηραμένα φρούτα θα αποτελέσει την ιδανική παρέα δίπλα στο τζάκι.

Château du Breuil Calvados Pays d’Auge 12 Ans d’ Age

Το Château du Breuil βρίσκεται στη Νορμανδία και παράγει ένα Calvados -απόσταγμα μήλων- με μοναδική πολυπλοκότητα, που παλαιώνει 12 χρόνια σε βαρέλια πριν βγει στην αγορά. Ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα και τα αρώματα αποξηραμένων φρούτων -ιδιαίτερα μήλου-, εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας. Πίνεται σκέτο, σαν χωνευτικό μετά το φαγητό, αλλά θα ήταν once in a life time experience αν το δοκιμάζατε δίπλα σε μια μηλόπιτα!

Metaxa Private Reserve

Με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα και αρώματα αποξηραμένων φρούτων – όπως δαμάσκηνο και βερίκοκο-, μελιού, σταφίδας, καραμέλας και μπαχαρικών, το Private Reserve δημιουργήθηκε το 1992 από τον Κωνσταντίνο Ράπτη και κυκλοφορεί σε μία μόνο παρτίδα κάθε χρόνο, συνδυάζοντας αποστάγματα που έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της έκφρασής τους. Το Metaxa δεν είναι Cognac ούτε Brandy, όπως πιστεύουν αρκετοί, είναι μια κατηγορία από μόνο του: ένα παλαιωμένο απόσταγμα αρωματισμένο με μια μυστική συνταγή και προσθήκη Μοσχάτου Σάμου. Ιδανικά μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο, αλλά δοκιμάστε το και με ένα Χριστουγεννιάτικο πανετόνε με κάστανο και αποξηραμένα φρούτα.

Marc de Champagne Clos de Goisses Philipponnat

Μοναδικό απόσταγμα από το μυθικό terroir Champagne Clos de Goissess, με διαυγές χρώμα και έντονα αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και σταφυλιού. Ο πασίγνωστος Ιταλός αποσταγματοποιός Gianni Capovilla στέλνει κάθε χρόνο τους ανθρώπους του να διαλέξουν τα καλύτερα στέμφυλα για να τα μεταφέρουν στην Ιταλία και να γίνει η απόσταξη. Απολαύσετε το σκέτο και δροσερό μετά το φαγητό ή και πριν, συνοδεία ενός κουραμπιέ!

Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Με ιστορία από το 1812 στο Kentucky, το Woodford Reserve έχει χρώμα κεχριμπαρί με νότες μελιού, ενώ στη μύτη είναι έντονο, με αρώματα από αποξηραμένα φρούτα, φλούδες εσπεριδοειδών, καπνού, κακάο, βανίλιας, μαύρης σοκολάτας, καραμέλας και μπαχαρικών. Απολαύστε το με λίγο πάγο ή φτιάξτε ένα κοκτέιλ Manhattan, ανακατεύοντας σε ένα mixing glass 70ml Bourbon, 15ml Sweet Vermouth, 15ml Dry Vermouth και τρεις σταγόνες Angostura Bitters. Συνδυάστε το με μια πάστα με σοκολάτα γάλακτος και ξηρούς καρπούς.

Santa Teresa 1796 Solera Rum

Δημιουργήθηκε από τον Alberto Vollmer Herrera -τέταρτη γενιά της οικογένειας που παράγει το φημισμένο ρούμι-, ο οποίος ήθελε να φτιάξει ένα απόσταγμα που να συγκεντρώνει όλη τη γνώση 200 ετών. Με παλαίωση solera, που ξεπερνάει τα 35 χρόνια σε βαρέλια ex-Bourbon, έχει χρώμα βαθύ κεχριμπαρί με ερυθρωπές νότες, έντονη αρωματική ένταση -αρώματα ώριμων και αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, δέρματος και βανίλιας-, καθώς και νύξεις μπαχαρικών, μαύρης σοκολάτας και μελιού. Απολαύστε το σκέτο με ένα πάγο, με τη συντροφιά κάποιου πούρου μετά το φαγητό ή και με παραδοσιακές δίπλες.

Tequila Arette Blanco

Πήρε το όνομά της από το άλογο του στρατηγού Humberto Manies που κέρδισε το διπλό χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, και είναι μια από τις πιο ποιοτικές τεκίλες που κυκλοφορούν. Με γήινα αρώματα αγάβης, τυριού και καπνού, καθώς και βοτανικά, φυτικά και ανθικά στοιχεία, μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη μαζί με μια παλαιωμένη γραβιέρα ή σαν απεριτίφ, φτιάχνοντας μια Paloma – γαρνίρετε το ποτήρι με αλάτι, αφού έχετε περάσει το χείλος με lime για να κολλήσει, προσθέτετε πάγο, 60ml λευκή tequila Arette και 200ml 3 Cents Grapefruit Soda.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών