ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Δέκα ιταλικά κρασιά που θέλουμε να πιούμε τώρα

Μια αντιπροσωπευτική επιλογή κρασιών από όλη την «μπότα», για να αισθανθούμε ότι τα πίνουμε σε μια Enoteca της Ρώμης.

19.08.2022| Updated: 28.02.2024
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Δέκα ιταλικά κρασιά που θέλουμε να πιούμε τώρα

Soave Classico La Rocca 2018, Garganega, Pieropan Winery, Veneto

Ένα άκρως καλοκαιρινό λευκό κρασί από την ηφαιστειογενή περιοχή του Soave και έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς της περιοχής. Παράγεται από σταφύλια της τοπικής ποικιλίας Garganega από τον αμπελώνα La Rocca, που δίνει κρασιά με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων και αμυγδάλου, χωρίς να λείπει ο μίνεραλ χαρακτήρας. Ιδανικός συνοδός δροσερών πράσινων σαλατών και μπρουσκετών με λαχανικά.

Etna Bianco Calderara Sottana 2019, Carricante, Tenuta Delle Terre Nere, Sicily

Ταξιδεύοντας στον νότο της Ιταλίας, προς το ηφαίστειο της Αίτνας, συναντάμε την ποικιλία Carricante και το οινοποιείο Terre Nere. Το Etna Bianco Calderara Sottana είναι μία από τις καλύτερες εκφράσεις της ποικιλίας αυτής. Ένα κρασί με έντονα mineral και ορυκτά αρώματα, αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων και δρυός, με έντονη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ένα κρασί που θα μπορούσε να συνδυαστεί με pasta θαλασσινών.

Sauvignon 2020, Cantina Produttori San Michele Appiano, Südtirol-Alto Adige

Μήπως το μενού έχει πάστα λαχανικών ή δροσερή πράσινη σαλάτα; Τότε αυτό είναι το κρασί σας! Έχει έντονο φρουτώδη χαρακτήρα (κυριαρχούν τα αρώματα των πράσινων φρούτων, των βοτάνων και των εσπεριδοειδών) και υψηλή οξύτητα με μέτριο σώμα. Παράγεται στο Alto Adige από Sauvignon Blanc, μια διεθνή ποικιλία που έχει εγκλιματιστεί άψογα στη βόρεια Ιταλία.

Ciampagnis Chardonnay 2020, Vie di Romans, Friuli

Τι κρασί μπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα ριζότο; Τι μπορεί να αντισταθμίσει την πλούσια και λιπαρή γεύση του πιάτου χωρίς να «εξαφανιστεί»; Αυτό το σπουδαίο οινοποιείο από τη βόρεια Ιταλία, που ανήκει στην οικογένεια Gallo, έχει την απάντηση. Είναι το Ciampagnis Chardonnay, ένα κρασί με πλούσιο στόμα, υψηλή οξύτητα και λιπαρή υφή, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών, αλλά και έναν διακριτό mineral χαρακτήρα.

Greco di Tufo 2021, Feudi di San Gregorio, Campania

Το τέλειο aperitivo! Ένα κρασί με ξεκάθαρα φρέσκο χαρακτήρα. Έχει αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων και ανθέων, ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Παράγεται από το διάσημο οινοποιείο Feudi di San Gregorio από σταφύλια Greco di Tufo, μια γηγενή ποικιλία από τη νότια Ιταλία, η οποία, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, έχει καταγωγή από τη Θεσσαλία.

Alie2021, Syrah – Vermentino, Frescobaldi Winery, Tuscany

Ένα ροζέ στιλ Προβηγκίας από την Τοσκάνη από ένα οινοποιείο με μεγάλο όνομα. Είναι το απόλυτο crowd pleaser! Ελαφρύ στο χρώμα, με έντονα αρώματα ανθέων, ζουμερών κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και mineral χαρακτήρα, με τονισμένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Βγάλτε το δίπλα σε πίτσες με κόκκινη σάλτσα.

Barolo Bajana 2017, Nebbiolo, Azienda Agricola Domenico Clerico, Piemonte

Ο Domenico Clerico είναι ένας νεωτεριστής της περιοχής του Barolo. Παράγει κρασιά από Nebbiolo, από τα κορυφαία cru της κοινότητας Monforte d’ Alba. Το Barolo του έχει ελαφρύ χρώμα, έντονα αρώματα δρυός και ζουμερών κόκκινων φρούτων και έναν χαρακτήρα γήινο και βοτανικό. Στο στόμα, η οξύτητα είναι υψηλή, με έντονες τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Απολαύστε το μαζί με γήινα πιάτα, με τρούφα και μανιτάρι.

Sant’ Ellero Chianti Riserva 2018, Sangiovese, La Ginestra Winery, Tuscany

Αυτό το κρασί είναι το βαρύ πυροβολικό σας. Με έντονα αρώματα ζουμερών μαύρων φρούτων, δρυός, καπνού και γλυκών μπαχαρικών, ταιριάζει δίπλα σε κοπές μοσχαρίσιων κρεάτων και σκληρά τυριά. Παραγωγός είναι ένα οινοποιείο από τη διάσημη περιοχή του Chianti, το οποίο φτιάχνει κρασιά ήπιας οινοποίησης από την ποικιλία Sangiovese.

Barbera d’ Alba 2020, Elio Altare, Piemonte

Ακόμα ένας νεωτεριστής της περιοχής του Piemonte, ένας σπουδαίος παραγωγός που δημιουργεί κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Το χρώμα του Barbera d’ Alba είναι βαθύ, με αρώματα ζουμερών μαύρων και κόκκινων φρούτων, γλυκόριζας, καπνού και δρυός. Στο στόμα, η οξύτητα είναι υψηλή με μαλακές τανίνες και πλούσιο σώμα. Δοκιμάστε το με πάστες με σάλτσα ραγού και ελαφρώς πικάντικες πίτσες.

Terra di Lavoro 2012, Aglianico-Piedirosso, Fattoria Galardi, Campania

Ξεκάθαρα ένα κρασί που θέλει δίπλα του πρωτεΐνη, και ένα ποιοτικό κομμάτι μοσχαριού θα ήταν ό,τι καλύτερο. Μας έρχεται από την περιοχή της Καμπανίας και τη Fattoria Galardi. Το Terra di Lavoro παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας και έχει ως βάση το Aglianico (υπάρχει μια μη επιβεβαιωμένη θεωρία πως η ποικιλία αυτή μπορεί να έχει καταγωγή από την Ελλάδα). Έχει πλούσιο χρώμα, αρώματα μανιταριών, βρεγμένων φύλλων δάσους και ώριμων μαύρων και κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων. Στο στόμα, η οξύτητα είναι υψηλή, με επιθετικές τανίνες και πλούσιο σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔέκα νέες ετικέτες κρασιών που ξεχωρίσαμεΔέκα νέες ετικέτες κρασιών που ξεχωρίσαμε

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών