ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ PROMOTED

Γιορτές με premium ερυθρά από το terroir της Δράμας

Στο Κτήμα Τέχνη Οίνου στη Δράμα παράγονται limited edition κόκκινα κρασιά που γεμίζουν τα ποτήρια μας με γιορτινό περιεχόμενο

27.12.2023
Γιορτές με premium ερυθρά από το terroir της Δράμας

Γεροδεμένα κρασιά, με σφριγηλό χαρακτήρα, και τρανταχτή νοστιμιά με γευστικό αποτύπωμα που δημιουργεί σπάνιες αναμνήσεις. Στο Κτήμα Τέχνη Οίνου τελειοποιείται η τέχνη του ερυθρού κρασιού, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ποικιλίες και οινοποιητικές πρακτικές, παραδίδοντας κάποιες απολαυστικές εκφάνσεις και αποχρώσεις του γιορτινού κόκκινου. Δουλεύοντας συστηματικά και μελετώντας εμπεριστατωμένα τις ερυθρές ποικιλίες που καλλιεργούν στους αμπελώνες τους, η ομάδα του Κτήματος Τέχνη Οίνου, παράγει ουσιαστικά και νόστιμα, μονοποικιλιακά κρασιά, βασισμένα στις κορυφαίες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Λημνιώνα, και στις διεθνείς Touriga Nacional και Nebbiolo. Φέρνει στο γιορτινό τραπέζι το βαρύ πυροβολικό της, σε μια γκάμα επιλογών, που σερβιρισμένα διαδοχικά μπορούν να αναδείξουν τα πλούσια πιάτα του χριστουγεννιάτικου γεύματος, ενώ αποτελούν και ιδανικές επιλογές για ένα καλό δώρο στους αγαπημένους μας.

Ήδυσμα Δρυός Xi: Ένα συναρπαστικό, γαστρονομικό Ξινόμαυρο με κορυφαίο στυλ

Έχει όλα τα φόντα να μας συναρπάσει το δυναμικό Ξινόμαυρο που έχει ριζώσει για τα καλά στη Δράμα. Θα καταπλήξει την παρέα και θα κερδίσει τις εντυπώσεις στο τραπέζι με τα πληθωρικά εδέσματα της γιορτής. Αιθέριο και γιορτινό, με μοναδικό στυλ, βάζει τέλος στα διλήμματα περί μοντέρνας ή παραδοσιακής προσέγγισης της ποικιλίας, αφού έχει στοιχεία και από τα δύο, ενώ η ισορροπία μεταξύ φινέτσας και όγκου το καθιστά εξίσου ευέλικτο στο τραπέζι. Το Κτήμα Τέχνη Οίνου, με αυστηρή καλλιέργεια της κορυφαίας ερυθρής ποικιλίας της Βορείου Ελλάδας, και προσεκτική οινοποίηση, παραδίδει ένα απολαυστικό Ξινόμαυρο που ακροβατεί ανάμεσα στη φινέτσα και στη δύναμη, την λεπτότητα και τον όγκο, τη φρεσκάδα και την ενός έτους ωρίμανση σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια. Καταφέρνει έτσι ένα κρασί αποκαλυπτικό, πορφυρό με γκρενά ανταύγειες, μοναδικά τυπική μύτη Ξινόμαυρου με βαλσαμικά αρώματα, ποτ πουρί, κόκκινα μούρα, φρούτα του δάσους, κράνα, λιαστή ντομάτα, βρεγμένο δάσος, δέρμα και νότες τρούφας, και στόμα όπου επικρατεί ο γήινος γευστικός χαρακτήρας, μαζί με γενναίες οξύτητες, γεμάτο σώμα, υψηλές τανίνες ώριμες αλλά έντονες, γεμάτο αλκοόλ και σώμα. Με το παλαιωμένο προφίλ του δημιουργούνται οι ιδανικές γευστικές γέφυρες με πιάτα μαγειρεμένα σε ζωμούς με βάθος και πολυπλοκότητα. Πιάτα ψητών μανιταριών, εκλεκτά prosciutto, λουκάνικα Ragù με ταλιατέλες και ριζότο τρούφας θα απογειώσουν την γευστική εμπειρία που απλόχερα προσφέρει το Xi. Γεμιστή γαλοπούλα, λιπαρές μπριζόλες μόσχου, πατέ χοιρινού, gorgonzola και παλαιωμένα κίτρινα τυριά συμπληρώνουν την εικόνα της απόλαυσης.

Άφταστη φινέτσα στο λαχταριστό Anafora Limniona

«Η δροσιά της Δράμας συναντά τη φινέτσα της Λημνιώνας», θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή μας για να περιγράψουμε με λόγια αυτό το υπέρκομψο, χυμώδες και ευλύγιστο κρασί, που έρχεται να μας γνωρίσει τη Λημνιώνα, τη σπουδαία ποικιλία της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια ποικιλία των βουνών, η οποία καλλιεργείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στους κρύους αμπελώνες της Δράμας, δίνοντας ένα χαρακτήρα εκφραστικό, με έμφαση στο φρούτο. Οινοποιείται με φροντίδα και γνώση, και ακουλουθεί12μηνη ωρίμανση σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια 300 λίτρων κατά 50% καινούρια. Το Anafora Limniona αποκτά ένα ελκυστικό και ζωηρό κόκκινο χρώμα με πορφυρές ανταύγειες, έχει μύτη όπου συνυπάρχουν ταυτόχρονα οι έννοιες της εκφραστικότητας και της αυστηρότητας, σε ένα σύνολο που χαρακτηρίζεται από αρώματα κόκκινων κερασιών, μούρων, κόκκινου φραγκοστάφυλου, καπνιστού ζαμπόν, cigar box, φουντουκόπαστας και βανίλιας. Η τονισμένη οξύτητα προσφέρει φρεσκάδα, ενώ τα αρώματα στόματος χαρακτηρίζονται από έναν όμορφα ανθικό χαρακτήρα με πρωταγωνιστή τη βιολέτα. Η λεπτή και φινετσάτη παλέτα συμπληρώνεται με το μέτριο, ισορροπημένο αλκοόλ, τις ζωηρές, φίνες τανίνες και την επίμονη επίγευση, ενώ οι ελαφρώς βαλσαμικές νότες χαρίζουν επιπλέον πολυπλοκότητα και χαρακτήρα. Ευέλικτο και προσαρμοστικό, το κρασί θα ταιριάξει υπέροχα με πιάτα μεσαίου βάρους που έχουν βάση τον κιμά, όπως γεμιστά κανελόνια, φωλιές burrito με κιμά μοσχαριού ή μια πληθωρική κιμαδόπιτα. Το πλούσιο κόκκινο φρούτο της ποικιλίας θα ταιριάξει και με την στρογγυλάδα πιάτων τομάτας όπως ο φουρνιστός κόκορας γιουβέτσι ή ένα Ιταλικό ραγού, ενώ θα απογειώσει και vegetarian πιάτα με βάση τα μανιτάρια και τις μελιτζάνες.

Το σπάνιο Touriga Nacional είναι κρασί όλο σασπένς

Γεννημένη στα αμπελοτόπια της Πορτογαλίας, η ποικιλία Touriga Nacional αξιοποιείται ιδεωδώς, καθώς δίνει κρασί που παράγεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών από το Κτήμα Τέχνη Οίνου στους αμπελώνες της Δράμας. Αυτή η σπουδαία ερυθρή ποικιλία αποτελεί τη βάση των μυθικών Port της Πορτογαλίας, ενώ πλέον συναντάται όλο και συχνότερα σε ξηρές οινοποιήσεις. Το Κτήμα Τέχνη Οίνου καινοτομεί καλλιεργώντας την επίσημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε περιορισμένης κλίμακας φυτεύσεις που δίνουν εντυπωσιακό κρασί που ωριμάζει σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες, γοητεύει με τη συμπύκνωση, την ένταση, το γευστικό μάκρος και τις μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, καθώς κυκλοφορεί αποκλειστικά και μόνο σε εξαιρετικές χρονιές που τα σταφύλια αγγίζουν την κορυφαία ποιότητα. Αυθεντικά γοητευτικό, διαθέτει σκούρο ρουμπινί χρώμα, πυκνή μύτη με αρώματα από μαύρα κεράσια, μούρα, δαμάσκηνα, μαύρο πιπέρι, δέρμα, καπνό, δρυ και κέδρο, και στόμα με υψηλή οξύτητα με τις έντονες, γεμάτες, ώριμες τανίνες και το στόμα που σφύζει από ένταση και πυκνότητα, να υπόσχονται δυνατές γευστικές συγκινήσεις. Η Touriga Nacional είναι το κρασί που θα κερδίσει τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι, και είναι ένα πολύτιμο, σπάνιο δώρο για τους λάτρες του κρασιού που θα χαρούν να κρατήσουν στα χέρια τους μια από τις ελάχιστες φιάλες που κυκλοφορούν στην αγορά. Απολαύστε το με πλούσια κρεατικά όπως μοσχαρίσιο κότσι με glaze κόκκινου κρασιού, Japanese-style μπριζόλες, ένα κλασικό Filet Mignon αλλά και με ψητό αρνί με σκόρδο και δεντρολίβανο. Ωστόσο εξίσου επάξια με το κρέας, θα σταθούν δίπλα του και οι ψητές μελιτζάνες, τα μανιτάρια Portobello και μεστές, παλαιωμένες γραβιέρες.

Ο θρίαμβος του Nebbiolo στο limited edition Nebbio

Εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής, αποκλειστικά σε εξαίσιες χρονιές που δίνουν ιδανικό σταφύλι, παράγεται το Nebbio από τη σπουδαία ερυθρή ποικιλία Nebbiolo, την πασίγνωστη ντίβα του Piemonte, γνωστή στους οινικούς κύκλους ως «η ποικιλία που δεν ταξιδεύει», καθώς σπάνια μπορεί να χαρίσει την απαράμιλλη γοητεία της μακριά από τον γεμάτο ομίχλη και υγρασία καιρό της ιταλικής περιφέρειας. Κόντρα στο κατεστημένο, αποδεικνύει στην περίπτωση του Κτήματος Τέχνη Οίνου, πως όχι μόνο ταξιδεύει, αλλά μπορεί να είναι και …καλοτάξιδο. Θριαμβεύει δε καλλιεργούμενο στα χώματα της Δράμας, με μια φινέτσα απαράμιλλη, ασυναγώνιστη δύναμη και στυλ. Οινοποιείται ακολουθώντας τις σοφιστικές πρακτικές του οινοποιείου, ενώ στη συνέχεια η παραμονή του σε παλιά, ουδέτερα δρύινα Γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων για 4,5 χρόνια, συνεισφέρουν στη διαμόρφωση πρωτοκλασάτου χαρακτήρα. Η σχεδόν δεκαετής παλαίωση του κρασιού το προικίζει με έναν υπέροχο πλούτο αρωμάτων, με αποξηραμένα δαμάσκηνα, καπνό, σόγια, κουτί πούρων, αλμυρές νότες παστουρμά, σε μια μύτη που αλλάζει, εξελίσσεται και εκπλήσσει. Στο στόμα η παλαίωση χαρίζει βελούδινη υφή, ενώ η τονισμένη οξύτητα το κρατά ακόμα ζωηρό και γεμάτο νεύρο. Το μέτριο αλκοόλ, οι όμορφα ώριμες τανίνες και ο μέτριος όγκος του Nebbio, χαρίζουν στο κρασί ισορροπία και ευελιξία. Δώρο εκλεκτό, σπάνιο και περιζήτητο, θα πάρει θέση στο κέντρο του τραπεζιού, παρέα με κρεατικά όπως ένα ζουμερό beef Wellington τυλιγμένο σε τραγανή ζύμη, ένα φιλέτο αγριογούρουνου, ένα ριζότο μανιταριών με τριμμένη παρμεζάνα, αλλά και μπιφτέκι γεμιστό με κρέμα μπλε τυριού. Μπορεί δε να κομπλιμεντάρει με δόξα και τιμή τη γεμιστή γαλοπούλα με τα πληθωρικά συνοδευτικά της.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών