ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Η αυτοκρατορία του οίνου

Η Αυστρία και η Ουγγαρία μοιράζονται πολλά - μια αυτοκρατορία στο παρελθόν, τον Δούναβη πάντα αλλά και μια αξιόλογη οινική παράδοση.

22.12.2021
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
Η αυτοκρατορία του οίνου

Grüner Veltliner Ried Loiserberg Erste Lage 2018, Weingut Bründlmayer, Kamptal, Αυστρία

Ο Willi Bründlmayer είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα παραγωγών σε ολόκληρη την Αυστρία και ιδίως στην περιοχή του Kamptal, απ’ όπου κατάγεται – συγκεκριμένα, από το Langenlois. Παράγει καταπληκτικά αφρώδη κρασιά, γαστρονομικά ερυθρά και μοναδικά λευκά. Το Grüner Loiserberg είναι mineral και έντονα αρωματικό, με κυρίαρχο τον ανθικό χαρακτήρα, αλλά και αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων και λευκόσαρκων πυρηνόκαρπων. Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα, κρυστάλλινο.

Riesling Ried Loibenberg Smaragd 2019, Weingut Knoll, Wachau, Αυστρία

Το οινοποιείο Weingut Knoll κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά πολλών οινόφιλων σε όλο τον κόσμο, καθώς παράγει κρασιά με χαρακτήρα. Το Riesling Loibenberg Smaragd είναι η κομψότητα προσωποποιημένη σε μια φιάλη, με έντονα ανθικά, mineral και ορυκτά αρώματα να συμπληρώνουν τα εσπεριδοειδή. Στο στόμα είναι ξηρό, με τονισμένη οξύτητα, δομή και πλούσιο σώμα.

Grüner Veltliner Klostersatz Federspiel 2019, F.X. Pichler, Wachau, Αυστρία

Το F.X. Pichler είναι ένα από τα καλύτερα οινοποιεία του Wachau, περιοχής διάσημης για τα ποιοτικά κρασιά. Τα οποία, μάλιστα, υπόκεινται σε ξεχωριστή νομοθεσία, διακρινόμενα σε Steinfeder, Federspiel και Smaragd, ανάλογα με την ωριμότητα των σταφυλιών και το αλκοόλ που περιέχουν. Το Klostersatz Federspiel είναι ένα Grüner με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων, μπαχαρικών και πράσινου πιπεριού και με mineral χαρακτήρα. Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Rot 2016, Blaufränkisch- Zweigelt, Gut Oggau, Burgenland, Αυστρία

Το Gut Oggau είναι ένα μικρό πρότζεκτ στην ομώνυμη πόλη της Αυστρίας. Δημιουργήθηκε το 2007 από τους Eduard και Stephanie Tscheppe, οι οποίοι αποκατέστησαν ένα οινοποιείο του 17ου αιώνα παρατημένο για περίπου 20 χρόνια και άρχισαν να εργάζονται πάνω στη βιοδυναμική καλλιέργεια. Οι φιάλες τους έχουν δημιουργηθεί με επίκεντρο την προσωπικότητα και το όνομα των μελών της οικογένειας. Το Rot είναι μια συλλεκτική ετικέτα, από τις ποικιλίες Blaufränkisch και Zweigelt, ένα blend τριών άλλων κρασιών του κτήματος – Atanasius, Joshuari, Bertholdi.

Grüner Veltliner Eiswein 2018, Weingut Nigl, Kremstal, Αυστρία

Η οικογένεια Nigl έχει δημιουργήσει στην περιοχή του Kremstal ένα καταπληκτικό οινοποιείο, ξενοδοχείο και εστιατόριο. Φιλοσοφία του πρώτου είναι η δημιουργία ισορροπημένων κρασιών, με φινέτσα και χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πιο value for money γλυκά αυστριακά Eiswein, αποτέλεσμα ενός τρύγου που ξεκίνησε όταν η θερμοκρασία είχε πέσει στους -8°C. Διαθέτει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, υψηλή οξύτητα και πολύπλοκη, γλυκιά αίσθηση.

Heideboden 2018, Blaufränkisch- Merlot-Zweigelt, Claus Preisinger, Burgenland, Αυστρία

Το Claus Preisinger είναι ένα βιώσιμο οινοποιείο. Πιστοποιημένα βιοδυναμικό, από το 2006 παράγει κρασί με καθαρότητα και χαρακτήρα. Το Heideboden είναι ένα χαρμάνι από τις τοπικές ποικιλίες Blaufränkisch και Zweigelt και τη διεθνή Merlot. Ένα κρασί ζουμερό, με αρώματα φρέσκων μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, με τονισμένη οξύτητα και μέτριες προς υψηλές τανίνες.

Blaufränkisch Eiswein 2017, Allacher Rainer Wines, Burgenland, Αυστρία

Ακόμα ένα γλυκό κρασί, από την οικογένεια Allacher. Αυτή τη φορά από μια άλλη γηγενή ερυθρή ποικιλία, το Blaufränkisch. Η τεχνική παραγωγής του είναι η ίδια με το προηγούμενο Εiswein. Έχει αρωματική ένταση με το κυδώνι και το ροδάκινο να κυριαρχούν, αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, με τονισμένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Oremus Tokaji Aszu’ 5 Puttonyos 2013, Tempos Vega-Sicilia, Tokaji, Ουγγαρία

Το Tokaji παράγει διάσημα γλυκά κρασιά από γηγενείς ποικιλίες. Η γλυκύτητα μετριέται σε Puttonyos –καλάθια με τα οποία μαζεύονται τα σταφύλια– και ανάλογα με το πόσα θα χρησιμοποιηθούν για το κάθε κρασί παίρνει τον αριθμό 5 ή 6 Puttonyos. Στη συνέχεια παλαιώνει σε μικρά βαρέλια, τα Gönci. Τρομερά πολύπλοκο, έχει αρώματα από ώριμα πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή, μαρμελάδες φρούτων, μέλι και μπαχαρικά, υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Oremus Mandola’s Furmint 2018, Tempos Vega-Sicilia, Tokaji, Ουγγαρία

Ένα από τα πιο σπουδαία οινοποιεία της Ουγγαρίας, το Oremus, ανήκει στην «οικογένεια» του Tempos Vega-Sicilia, ενός από τα πιο σπουδαία ισπανικά οινοποιεία! Το Tokaji είναι μια περιοχή γνωστή κυρίως για τα γλυκά κρασιά και το ηφαιστειογενές έδαφος. Το Mandolas είναι μια ξηρή εκδοχή της ποικιλίας Furmint, αρκετά mineral, με υψηλές οξύτητες και έντονη δομή.

Malinga Grüner Veltliner 2019, Christoph Heiss, Kamptal, Αυστρία

O Christoph Heiss είναι ένας νεαρός ταλαντούχος οινολόγος, με εμπειρία σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία και η Νότια Αφρική. Στα 29 του αποφάσισε να επιστρέψει στην οικογενειακή επιχείρηση, σε έναν αμπελώνα 12 εκταρίων στην Αυστρία. Εδώ ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά, ενώ τα κρασιά ζυμώνονται με τις γηγενείς ζύμες του αμπελιού, παλαιώνουν με τις οινολάσπες τους και εμφιαλώνονται χωρίς καμία κατεργασία. Το συγκεκριμένο κρασί έχει έντονο άρωμα εσπεριδοειδών, με mineral χαρακτήρα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 53.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών